Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problemy z układem hamulcowym civic 99

MarcinCIVIC
18-02-14, 19:27
Witajcie,

Chciałbym opisać problemy z układem hamulcowym w hondzie civic 1999. Od wczoraj hamulce działają dziwnie. Gdy hamuję mam wrażenie nieco twardszego i słabszego hamulca, nie ma dramatu ale hamulec jest mniej pewny. Dodatkowo dzisiaj gdy hamowałem słyszałem stukanie, najgorzej było gdy hamowałem za pierwszym razem po uruchomieniu silnika, w miarę upływu czasu odgłosy przy hamowaniu były coraz bardziej ciche ale jednak były. Co te objawy mogą oznaczać ? Wcześniej wszystko było ok... ?

Dodatkowo, gdy naciskam hamulec słyszę powietrze, tak jakbym coś pompował...

probestic
18-02-14, 19:49
Możliwe, że serwo says goodbye :]

To stukanie to niby skąd słyszałeś, bo mało konretnie to ująłeś ? z przodu, z tyłu ? z jednego koła czu cuś ?

MarcinCIVIC
18-02-14, 20:09
Hej. Dzięki za szybką odp. oby nie serwo bo zdaje się że jest drogie ? jaki może być koszt naprawy ? Hałaś powiązałem z hamulcami bo słychać go przy hamowaniu, z przodu, ale nic konkretniejszego nie mogę teraz powiedzieć... hałaś może świadczyć o innym uszkodzeniu ?

Endrju1
18-02-14, 20:57
Hałas z przodu to może być wszystko, od usterki serwa, na pękniętej tarczy lub uszkodzonym zawieszeniu kończąc

MarcinCIVIC
18-02-14, 21:03
A czy możecie polecić mi dobrego i z rozsądną ceną mechanika z Warszawy, do którego mógłbym zgłosić się po diagnozę ?

bartek_levis
19-02-14, 12:13
jak jesteś blisko Białołęki to polecam auto serwis Zając Arkadiusz ul przyleśna 16 kąty węgierskie tel 600 660 565

mirasek
19-02-14, 12:26
Dodatkowo, gdy naciskam hamulec słyszę powietrze, tak jakbym coś pompował...
Na pierwszy strzał zbadaj przewód idący od ssącego do serwa i zaworek, choć przy nieszczelności miałbyś podwyższone obroty na jałowym.

Spróbuj na odpalonym silniku bez dodawania gazu pompować pedałem hamulca tak szybko jak potrafisz i obserwuj kontrolkę ręcznego, jak na moment się zapali to najpewniej serwo poszło się paść.

Hałas to j.w., może być wszystko.