Zobacz pełną wersję : Spalanie gazu d13b2
Witam. Ile wam pala hanie d13b2 gazu? Bo cos mi sie wydaje ze moja pali za duzo. Teraz bede krecil do 3tys i zobacze ile spali.
Jazda mieszana 9.5/10 na 100km. Czyli standard.
W trasie 9, z rzadka 8,5.
A gadki typu : "e, mje szesc w trasie poli" - nie słuchaj.
W mieście 10-15l. W trasie 7-10 w zależności od prędkości przelotowej i tego, czy używam klimatyzacji.
u mnie w takim mieszanym cyklu,(malo po miescie glownie takie trasy 15 km,tyle mam to jakiegos wiekszego miasta) to tak 8,5,w trasie tak do 100km/h i w 4 os to max 8l(odpalam na gazie zazwyczaj)
Nie będę zakładał nowego tematu więc dołączę się do obecnego.
Posiadam ten sam gaźnik i moja Hania pali mi maksymalnie 8-9litrów gazu w trasie. Jechałem 200km w góry, często Hania miała ciężko, po górach traciła moc i musiała być trzymana w okolicach 6-7tys rpm, potem podjeżdżam na cpn, bęc po 200km spaliła mi nie całe 17litrów gazu. I teraz tak, Hania na gazie strasznie zamula nie ma tej mocy co na benzynie(sprawdzałem śmiga super, tak jak powinna) na podtlenku lpg ma około 30% mocy mniej co jest naprawdę irytujące bo jakiekolwiek wyprzedzanie to lepiej mi szło w cieniasie 700cm, a pod górę to po prostu gaz w podłogę (czy nacisnę lekko czy dam do końca i tak czuje jakby pobierała taką samą ilość gazu, nie ma tej reakcji jak na benzynie kiedy odczuwam wyraźnie różnice gdy nacisnę lekko a gdy wcisnę w podłoge) a Hania i tak traciła obroty i non stop redukcja i katowanie 6-7rpm. Słabo się wkręca na obroty, na dwójce do 100km dochodzi w jakieś 16-17sekund kiedy na benzynie śmiga ładnie w 11.
Czy podjechanie do gazownika by wyregulował/ustawił by śmigała coś ala benzyna będzie dobrym wyjściem, czy raczej te Hanie na gazie tak mają?
Za 20 zł gazu robię 90 km po trasie jadąc 90-100 D13B2 na gazie
Nie będę zakładał nowego tematu więc dołączę się do obecnego.
Posiadam ten sam gaźnik i moja Hania pali mi maksymalnie 8-9litrów gazu w trasie. Jechałem 200km w góry, często Hania miała ciężko, po górach traciła moc i musiała być trzymana w okolicach 6-7tys rpm, potem podjeżdżam na cpn, bęc po 200km spaliła mi nie całe 17litrów gazu. I teraz tak, Hania na gazie strasznie zamula nie ma tej mocy co na benzynie(sprawdzałem śmiga super, tak jak powinna) na podtlenku lpg ma około 30% mocy mniej co jest naprawdę irytujące bo jakiekolwiek wyprzedzanie to lepiej mi szło w cieniasie 700cm, a pod górę to po prostu gaz w podłogę (czy nacisnę lekko czy dam do końca i tak czuje jakby pobierała taką samą ilość gazu, nie ma tej reakcji jak na benzynie kiedy odczuwam wyraźnie różnice gdy nacisnę lekko a gdy wcisnę w podłoge) a Hania i tak traciła obroty i non stop redukcja i katowanie 6-7rpm. Słabo się wkręca na obroty, na dwójce do 100km dochodzi w jakieś 16-17sekund kiedy na benzynie śmiga ładnie w 11.
Czy podjechanie do gazownika by wyregulował/ustawił by śmigała coś ala benzyna będzie dobrym wyjściem, czy raczej te Hanie na gazie tak mają?
niestety nasze hanki na zwyklym mikserze tak maja:(,podobno wywalenie miksera i zalozenie blosa daje duza poprawe ale koszta spore,poszukaj i poczytaj sobie o tym
Skrecilem swojej dawke na wezu ze az prawie czulem zamulenie i spalanie wyszlo mi 10l gazu przy jezdzie do max 3tys czyli stanowczo za duzo. Co moge zrobic?
Odkręcić z powrotem. Przy ubogiej mieszance LPG wcale nie jest niższe spalanie.
Muzyk-Grzes
07-03-14, 20:20
Piekal w twoim przypadku D13B2 (o ile masz za duże spalanie) to obstawiam termostat że padł i dlatego spalanie wzrosło. Bo na benzynie spalania nie sprawdzałeś i szukasz tylko na gazie.
Termostat bym wymieniany miesiac temu.
10l to jeszcze raczej w normie jest w koncu zima to musi troche wiecej spalic,moze robisz krutkie odcinki na zimnym? ssanie ciagle dziala i spalanie wieksze