PDA

Zobacz pełną wersję : Wskaźnik paliwa i temperatury - Civic V Coupe

MaxisSTG
18-02-14, 18:31
Witam! Mam pewien problem z w/w wskazówkami.
Historia...: Przez brak mojego doświadczenia niestety popsułem sobie te wskazówki przekręcając śrubkę od masy i tym sposobem przerwalem zwojnice... Wskazówka od temp. leciala do góry , a od paliwa stala w miejscu. Kupilem uzywany caly licznik na części (odpalilem auto na nim, przejechalem się i chyba wszystko grało) i zamieniłem same te mechanizmy od wskaźniki paliwa i temperatury + wskazówki, bo tarcza miala mniej ważnych kontrolek.
No więc zdejmując wskazówkę od temp. wyszła sama wskazówka, a od paliwa wskazówka razem z całym tym metalowym "bolcem" (2-3cm dł) .
Teraz problem:
1. Wskazówka od temperatury nie opada po wyłączeniu auta (zostaje na takiej wartości ile było po rozgrzniu auta - po nocy, rano dalej na tej samej wartości, a jak odpaliłem auto dopiero opadła)
2. Wskazówka od paliwa się nie rusza (tym razem żadne uzwojenie nie przerwane, wszystkie śróbki prawidłowo przykręcone, a sama wskazówka raczej dobrze założona)

Proszę o jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam!

Kiedroi
18-02-14, 23:16
Miałem to samo, z tym, że temp wody caly czas byla na maxa, a paliwo raz na max raz na zero. Kupilem nowe zegary, nic to nie dalo, zastanawialem sie, Ku*wiłem na wszystko i wszystkich, postanowiłem kupić następne zegary i od 5 miesiecy wszystko smiga bez zarzutu, wiec tylko tyle moge podpowiedziec :D

MaxisSTG
19-02-14, 17:21
Chodzi jedynie o niedzialającą wskazówkę paliwa, a wskazówka od temp. nie opada po wylączeniu zapłonu (jedynie jak się postuka licznik to opada po wyłączeniu zapłonu)

Kiedroi
23-02-14, 23:26
tak jak mówię, spróbuj z nowymi zegarami :)

Greg001k
24-02-14, 18:22
x2
tak jak mówię, spróbuj z nowymi zegarami :)

motomaniak1988
24-02-14, 23:49
sciagajac wskazowki uszkodziles sobie zegary :) niestety ale musisz kupic drugie :P

Camellia Racing
24-02-14, 23:57
jedynie jak się postuka licznik to opada po wyłączeniu zapłonu
Nie opada bo nie jest dociśnięta. Miałem tak jak u siebie pozdejmowałem. Rozsądnie docisnąć i powinno być ok.

MaxisSTG
27-02-14, 18:19
Wskazówka od paliwa działa :) Teraz został problem ze wskazówką od temp... Cały czas stoi w tym samym miejscu (nic nie uszkodzone) , a jak ruszę ją w dół czy w góre to wraca zawsze do tej samej pozycji

Camellia Racing
27-02-14, 22:33
Wraca do tej samej pozycji bo to pozycja "wyjściowa" czyli 0. Zdejmij delikatnie wskazówkę na podłączonych zegarach w aucie (będziesz musiał licznik podłączyć bez przedniej szybki i na zimnym silniku), dalej nasadź wskazówkę na słupek w pozycji żeby wskazywała 0. Włącz silnik i rozgrzej do temperatury roboczej.

Powinno zadziałać.
Powodzenia :)

MaxisSTG
28-02-14, 19:08
Dzięki wielkie za pomoc :)

Mam tak zrobione i teraz stoi na 0 , jak rozgrzeje to dalej na 0 (zamrożona skubana)
Masa na pewno jest OK, bo gdyby była bebe to by wskazówka uciekała do góry. Nie wiem.. może śrubki za mocno przykręcone czy coś? ;)