PDA

Zobacz pełną wersję : Strzelanie z wydechu.

zulf
18-02-14, 00:17
Witam,

Po zmianie wydechu z seryjnego na końcowy przelotowy - Proex, przy mocniejszym wciśnięciu gazu i zmianie biegu słychać strzał z wydechu. Dzieje się tak na 1,2 biegu, na 3 już tego raczej nie słychać. Naszły mnie wątpliwości czy to normalne? Rozrząd powinien być dobrze ustawiony, zapłon niedawno był ustawiany i nic to nie pomogło. Silnik d16y3, kolektor 4-2-1, dolot parówa. Środkowy wydech został seryjny a w miejsce katalizatora wspawana prosta rura.

Silnik jeździ na kompie p06 z mapami d15b7.

W zasadzie nie przeszkadzają mi te strzały, zastanawiam się jednak czy to aby normalna sytuacja.

pozdro :cool:

reaktor
18-02-14, 00:27
strzały trzeba wyliminowąc jak *******nie konkretniej to bediesz 2iej głowicy szukał

swiece sprawdz, przewody

lozek
18-02-14, 00:30
mapy nie są idealne pewnie i przelewa go troche - mieszanka dopala się w wydechu i strzela.

tak bywa jak się chodzi na skróty i np właśnie ma się mapy od innego silnika (również modyfikowanego ;) )

==========================

edit

strzały trzeba wyliminowąc jak *******nie konkretniej to bediesz 2iej głowicy szukał

swiece sprawdz, przewody

Nie demonizuj od razu :) strzały to pojęcie wgledne i może chodzić o zwykłe pierdnięcie przy przepięciu jak to bywa przy dość głosnym przelocie i mocniejszym podlaniu benzyną :)

przykład 0:34

http://www.youtube.com/watch?v=Q7PY9IXQ9KI

reaktor
18-02-14, 00:41
mapy nie są idealne pewnie i przelewa go troche - mieszanka dopala się w wydechu i strzela.

tak bywa jak się chodzi na skróty i np właśnie ma się mapy od innego silnika (również modyfikowanego ;) )

zwykłe pierdnięcie przy przepięciu jak to bywa przy dość głosnym przelocie i mocniejszym podlaniu benzyną :)

miałem pytac czy wie o co pyta
przy przepiecu to nie strzał tylko zwykłe pierdzenie

chodzi oto jak dostajesz gazu i mieszanka sie nie spala wtedy masz takie *******niecie z wydechu jak z karabinu i tego na dłuzsza mete bym unikał

https://www.youtube.com/watch?v=bz0O09peSwc

zulf
18-02-14, 00:53
Świece nowe, wymieniane przy swapie były. Nie ma też strzału jak z armaty, nie przesadzajmy. Raczej określiłbym to jako różnice ciśnień. Zmienie kompa, zobacze jaki efekt uzyskam.
Nie ma też takich kilku strzałów, raczej jedno pojedyncze "pierdnięcie", jednak jest słyszalne. Może jestem przeczulony ?

lozek
18-02-14, 11:55
masz 2 filmiki, odnieś się do nich ;) Za bardzo nie wiemy o co Ci dokladnie chodzi

Labed2007
18-02-14, 13:30

edit

Nie demonizuj od razu :) strzały to pojęcie wgledne i może chodzić o zwykłe pierdnięcie przy przepięciu jak to bywa przy dość głosnym przelocie i mocniejszym podlaniu benzyną :)

przykład 0:34

http://www.youtube.com/watch?v=Q7PY9IXQ9KI

@łozek przyjemnie było posłuchać :D

Sonda i map sensor OK? Mój znajomy tak miał, tyle że spalanie wzrosło bardzo mocno przy okazji.

zulf
18-02-14, 20:17
Raczej dźwięk jest podobny do tego filmu powyżej - 0:24 sek ;) Spalanie dość duże, bo oscyluje w granicach 12l. Sonda raczej sprawna, żadnych błędów nie wywala komputer.

lozek
18-02-14, 23:16
No to masz za bardzo podlaną mapę paliwową w takim razie. Wszystko sie zgadza - za duże spalanie, dopalanie się mieszanki w wydechu itd

zulf
18-02-14, 23:29
To troche dziwne, ze w slabszym i mniejszyb b7 jest bogatsza mapa paliwowa niz w y3 :P Na kompie z y3 tez lubil duzo spalic, do tego szarpal na niskich obrotach - chyba ze wzgledu na brak obslugi sondy 4 zylowej.

lozek
19-02-14, 00:03
Zadam 1 pytanie - czemu masz y3 i mapy od b7? Nie mogłeś zrobic tak by miec wgrane mapy pod SWOJ silnik a nie jakies dziwne kombinacje? :)

zulf
19-02-14, 00:56
Bo to praktycznie te same silniki. Z początku mniej palił, później coś się odwidziało i zaczął więcej paliwa spalać. Wydech z początku był seryjny, nie było słychać niczego niepokojącego. Teraz jak jest zmieniony dolot i wydech, więc stare mapy nie będą do końca aktualne.
Miał działać na kompie z y3, ten jednak nie obsługuje sondy jednożyłowej więc spowrotem wleciał komp z b7. Sondy nie miałem innej, więc nie zmieniałem. Chcę wysłać kompa do wgrania innych map, jednak była zima i nie sprzyjało to grzebaniu w aucie :D
Pytałem też ludzi, którzy robili sobie taki swap. Mówili, że na mapach z b7 jeżdżą i nic się niepokojącego nie dzieje. U mnie też od początku dobrze sobie radził na tym kompie. Trzymał obroty, chodził równo.
Tak jak mówiłem, spróbuję zmienić kompa i zobaczę czy strzela z wydechu.
Poza tym wolę podpytać na forum o swój problem, czasem można się dowiedzieć kilku ciekawych rzeczy w ramach dyskusji ;)

Saiti
19-02-14, 01:07
TO NIE SĄ TE SAME SILNIKI.

Mapy są różne. Szczegóły potrafią zabić silnik. Te najmniejsze.

lozek
19-02-14, 14:06
to, że ktoś jeździ to nie jest żadne wytłumaczenie.

Wiesz... ze spalaniem stukowym też da sie jeździć, krótko ale się da.