Zobacz pełną wersję : Strzelanie z wydechu.
Witam,
Po zmianie wydechu z seryjnego na końcowy przelotowy - Proex, przy mocniejszym wciśnięciu gazu i zmianie biegu słychać strzał z wydechu. Dzieje się tak na 1,2 biegu, na 3 już tego raczej nie słychać. Naszły mnie wątpliwości czy to normalne? Rozrząd powinien być dobrze ustawiony, zapłon niedawno był ustawiany i nic to nie pomogło. Silnik d16y3, kolektor 4-2-1, dolot parówa. Środkowy wydech został seryjny a w miejsce katalizatora wspawana prosta rura.
Silnik jeździ na kompie p06 z mapami d15b7.
W zasadzie nie przeszkadzają mi te strzały, zastanawiam się jednak czy to aby normalna sytuacja.
pozdro :cool:
strzały trzeba wyliminowąc jak *******nie konkretniej to bediesz 2iej głowicy szukał
swiece sprawdz, przewody
mapy nie są idealne pewnie i przelewa go troche - mieszanka dopala się w wydechu i strzela.
tak bywa jak się chodzi na skróty i np właśnie ma się mapy od innego silnika (również modyfikowanego ;) )
==========================
edit
strzały trzeba wyliminowąc jak *******nie konkretniej to bediesz 2iej głowicy szukał
swiece sprawdz, przewody
Nie demonizuj od razu :) strzały to pojęcie wgledne i może chodzić o zwykłe pierdnięcie przy przepięciu jak to bywa przy dość głosnym przelocie i mocniejszym podlaniu benzyną :)
przykład 0:34
http://www.youtube.com/watch?v=Q7PY9IXQ9KI
mapy nie są idealne pewnie i przelewa go troche - mieszanka dopala się w wydechu i strzela.
tak bywa jak się chodzi na skróty i np właśnie ma się mapy od innego silnika (również modyfikowanego ;) )
zwykłe pierdnięcie przy przepięciu jak to bywa przy dość głosnym przelocie i mocniejszym podlaniu benzyną :)
miałem pytac czy wie o co pyta
przy przepiecu to nie strzał tylko zwykłe pierdzenie
chodzi oto jak dostajesz gazu i mieszanka sie nie spala wtedy masz takie *******niecie z wydechu jak z karabinu i tego na dłuzsza mete bym unikał
https://www.youtube.com/watch?v=bz0O09peSwc
Świece nowe, wymieniane przy swapie były. Nie ma też strzału jak z armaty, nie przesadzajmy. Raczej określiłbym to jako różnice ciśnień. Zmienie kompa, zobacze jaki efekt uzyskam.
Nie ma też takich kilku strzałów, raczej jedno pojedyncze "pierdnięcie", jednak jest słyszalne. Może jestem przeczulony ?
masz 2 filmiki, odnieś się do nich ;) Za bardzo nie wiemy o co Ci dokladnie chodzi
edit
Nie demonizuj od razu :) strzały to pojęcie wgledne i może chodzić o zwykłe pierdnięcie przy przepięciu jak to bywa przy dość głosnym przelocie i mocniejszym podlaniu benzyną :)
przykład 0:34
http://www.youtube.com/watch?v=Q7PY9IXQ9KI
@łozek przyjemnie było posłuchać :D
Sonda i map sensor OK? Mój znajomy tak miał, tyle że spalanie wzrosło bardzo mocno przy okazji.
Raczej dźwięk jest podobny do tego filmu powyżej - 0:24 sek ;) Spalanie dość duże, bo oscyluje w granicach 12l. Sonda raczej sprawna, żadnych błędów nie wywala komputer.
No to masz za bardzo podlaną mapę paliwową w takim razie. Wszystko sie zgadza - za duże spalanie, dopalanie się mieszanki w wydechu itd
To troche dziwne, ze w slabszym i mniejszyb b7 jest bogatsza mapa paliwowa niz w y3 :P Na kompie z y3 tez lubil duzo spalic, do tego szarpal na niskich obrotach - chyba ze wzgledu na brak obslugi sondy 4 zylowej.
Zadam 1 pytanie - czemu masz y3 i mapy od b7? Nie mogłeś zrobic tak by miec wgrane mapy pod SWOJ silnik a nie jakies dziwne kombinacje? :)
Bo to praktycznie te same silniki. Z początku mniej palił, później coś się odwidziało i zaczął więcej paliwa spalać. Wydech z początku był seryjny, nie było słychać niczego niepokojącego. Teraz jak jest zmieniony dolot i wydech, więc stare mapy nie będą do końca aktualne.
Miał działać na kompie z y3, ten jednak nie obsługuje sondy jednożyłowej więc spowrotem wleciał komp z b7. Sondy nie miałem innej, więc nie zmieniałem. Chcę wysłać kompa do wgrania innych map, jednak była zima i nie sprzyjało to grzebaniu w aucie :D
Pytałem też ludzi, którzy robili sobie taki swap. Mówili, że na mapach z b7 jeżdżą i nic się niepokojącego nie dzieje. U mnie też od początku dobrze sobie radził na tym kompie. Trzymał obroty, chodził równo.
Tak jak mówiłem, spróbuję zmienić kompa i zobaczę czy strzela z wydechu.
Poza tym wolę podpytać na forum o swój problem, czasem można się dowiedzieć kilku ciekawych rzeczy w ramach dyskusji ;)
TO NIE SĄ TE SAME SILNIKI.
Mapy są różne. Szczegóły potrafią zabić silnik. Te najmniejsze.
to, że ktoś jeździ to nie jest żadne wytłumaczenie.
Wiesz... ze spalaniem stukowym też da sie jeździć, krótko ale się da.