Zobacz pełną wersję : Zapieczona przednia lewa tarcza hamulcowa
Nigdy w żadnym aucie nie miałem problemów z tarczami. Niestety w mojej VII gen coupe mam zapieczoną tarczę przednią po lewej stronie i przy awaryjnym hamowaniu kiedy wciskam hamulec do końca to jest dźwięk jakby goły klocek ściskał tarczę hamulcową. Tarcze i klocki niedawno były wymieniane (poprzedni właściciel). Widziałem ich stan i są minimalnie zużyte. Co powinienem zrobić z zapieczoną tarczą?
Co rozumiesz przez "zapieczona tarcze"
Tak mi powiedział wcześniejszy właściciel, że tarcze się czasem zapiekają. Nie wiem za bardzo o co chodzi dlatego pytam i napisałem jaki dźwięk jest przy awaryjnym hamowaniu. Wydaje mi się, że dzisiaj te dźwięk się zmniejszył
To zapytaj sie właściciela auta co mial na mysli. Potocznie "zapieczona" nazywa sie tarczę której nie mozesz zdjąć z piasty podczas wymiany i nie ma to nic wspólnego z jej działaniem podczas hamowania.
To zapytaj sie właściciela auta co mial na mysli. Potocznie "zapieczona" nazywa sie tarczę której nie mozesz zdjąć z piasty podczas wymiany i nie ma to nic wspólnego z jej działaniem podczas hamowania.
x 2
Moze mowil gosc , ze hamulec zapieczony a nie tarcza ? Zapiec to sie moze tloczek, czy tam prowadnice, ale nie tarcza
No ok może i macie rację. Tylko jeśli jest zapieczony tłoczek, hamulec czy prowadnice to jakie są objawy?
Ze hamulec trzyma. Podnies na lewarku i zakrec kolem jak bedzie ciężko obrucic to jest zapieczony.
Dzisiaj to robiłem i koło normalnie się kręciło.. Przy hamowaniu awaryjnym słyszę ten dźwięk po lewej stronie i przed chwilą zauważyłem, że jak wcisnąłem hamulec do końca i puściłem to ten dźwięk jeszcze przez 1-2sekundy był słyszalny. Także nie wiem co to jest jak po puszczeniu jeszcze chwilę słychać.
Sprawdz wszystkie moze z tylu cos sie dzieje a moze sie wydawac ze to z przodu :)
ale jaki to jest dzwiek??? huczy?? piszczy??? jest to dzwiek cykliczny?? narastajacy ??? Jak piszczy zobacz czy klocek sie nie konczy -wtedy blaszka na klocku trze o tarcze i popiskuje, huczy- kiedys jak mi sie skrzywiła tarcza hamulcowa to taki dzwiek wydawala przy hamowaniu
Klocki i tarcze były jakiś czas temu wymieniane. Dla pewności sprawdziłem i wszystko jest tam ok. Nie piszczy, ani nie huczy. Nie będę próbował opisać tego dźwięku tylko dzisiaj nagram kamerą awaryjne hamowanie wewnątrz auta i na zewnątrz. Nawet jeśli klocki by się kończyły to jakiś dźwięk byłoby raczej słychać nawet przy lekkim hamowaniu czyż nie? U mnie jest ten dźwięk tylko przy awaryjnym hamowaniu jak pedał jest już przy samym końcu. Pytanie jeszcze mam odnośnie ABS. Czy przy awaryjnym hamowaniu kontrolka abs-u powinna się świecić?
Nic się nie powinno świecić :-)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Ok tak pytam bo koledze w oplu świeci się (niby) także chciałem się tylko upewnić :)
Myślałem, że problem zniknął lecz się myliłem... Zgrzytanie przy hamowaniu nadal się czasami pojawia i czuję, że wtedy słabiej mi hamuje. Rozbierali mi hamulce i mówią, że nic tam nie ma. Byłem u kilku mechaników dla pewności. To nie jest żart bo jeżdżę do pracy autostradą i hamulce muszę mieć sprawne w 100%. Jakieś pomysły? Znalazłem na innym forum kogoś kto miał identyczne objawy i okazało się, że ząbki na pierścieniu ABS'u są pęknięte. Czyli do wymiany przegub tak?
a może to pompa hamulcowa lub serwo niedomaga, jeśli słyszysz to z lewej strony to może być to, jutro jadę do HondCaru z podobnym problemem jak ty, jak załączy się ABS to słyszę metaliczny dźwięk z lewej strony mimo nowych tarcz i klocków-ponadto zawsze jak odpalę auto i ruszam to tez jest to słychać:/
z reguły pierścienie absu są wymienne, nie wiem jak jest w Hondach,
Z tego co wiem to cały przegub się wymienia. U mnie przy jeździe nic nie słychać. Tylko przy hamowaniu jest zgrzytanie, a nie metaliczny dźwięk więc jak dam mechanikowi do zrobienia to zdam relację :)