PDA

Zobacz pełną wersję : Zapieczona przednia lewa tarcza hamulcowa

Genax
17-02-14, 15:28
Nigdy w żadnym aucie nie miałem problemów z tarczami. Niestety w mojej VII gen coupe mam zapieczoną tarczę przednią po lewej stronie i przy awaryjnym hamowaniu kiedy wciskam hamulec do końca to jest dźwięk jakby goły klocek ściskał tarczę hamulcową. Tarcze i klocki niedawno były wymieniane (poprzedni właściciel). Widziałem ich stan i są minimalnie zużyte. Co powinienem zrobić z zapieczoną tarczą?

Brylant1
17-02-14, 17:12
Co rozumiesz przez "zapieczona tarcze"

Genax
17-02-14, 17:41
Tak mi powiedział wcześniejszy właściciel, że tarcze się czasem zapiekają. Nie wiem za bardzo o co chodzi dlatego pytam i napisałem jaki dźwięk jest przy awaryjnym hamowaniu. Wydaje mi się, że dzisiaj te dźwięk się zmniejszył

karas
17-02-14, 18:25
To zapytaj sie właściciela auta co mial na mysli. Potocznie "zapieczona" nazywa sie tarczę której nie mozesz zdjąć z piasty podczas wymiany i nie ma to nic wspólnego z jej działaniem podczas hamowania.

iljash
17-02-14, 19:29
To zapytaj sie właściciela auta co mial na mysli. Potocznie "zapieczona" nazywa sie tarczę której nie mozesz zdjąć z piasty podczas wymiany i nie ma to nic wspólnego z jej działaniem podczas hamowania.

x 2

Moze mowil gosc , ze hamulec zapieczony a nie tarcza ? Zapiec to sie moze tloczek, czy tam prowadnice, ale nie tarcza

Genax
17-02-14, 22:28
No ok może i macie rację. Tylko jeśli jest zapieczony tłoczek, hamulec czy prowadnice to jakie są objawy?

DRIVERRS
17-02-14, 23:01
Ze hamulec trzyma. Podnies na lewarku i zakrec kolem jak bedzie ciężko obrucic to jest zapieczony.

Genax
17-02-14, 23:09
Dzisiaj to robiłem i koło normalnie się kręciło.. Przy hamowaniu awaryjnym słyszę ten dźwięk po lewej stronie i przed chwilą zauważyłem, że jak wcisnąłem hamulec do końca i puściłem to ten dźwięk jeszcze przez 1-2sekundy był słyszalny. Także nie wiem co to jest jak po puszczeniu jeszcze chwilę słychać.

DRIVERRS
17-02-14, 23:15
Sprawdz wszystkie moze z tylu cos sie dzieje a moze sie wydawac ze to z przodu :)

karas
18-02-14, 00:05
ale jaki to jest dzwiek??? huczy?? piszczy??? jest to dzwiek cykliczny?? narastajacy ??? Jak piszczy zobacz czy klocek sie nie konczy -wtedy blaszka na klocku trze o tarcze i popiskuje, huczy- kiedys jak mi sie skrzywiła tarcza hamulcowa to taki dzwiek wydawala przy hamowaniu

Genax
18-02-14, 11:41
Klocki i tarcze były jakiś czas temu wymieniane. Dla pewności sprawdziłem i wszystko jest tam ok. Nie piszczy, ani nie huczy. Nie będę próbował opisać tego dźwięku tylko dzisiaj nagram kamerą awaryjne hamowanie wewnątrz auta i na zewnątrz. Nawet jeśli klocki by się kończyły to jakiś dźwięk byłoby raczej słychać nawet przy lekkim hamowaniu czyż nie? U mnie jest ten dźwięk tylko przy awaryjnym hamowaniu jak pedał jest już przy samym końcu. Pytanie jeszcze mam odnośnie ABS. Czy przy awaryjnym hamowaniu kontrolka abs-u powinna się świecić?

Jedras
18-02-14, 11:43
Nic się nie powinno świecić :-)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Genax
18-02-14, 11:44
Ok tak pytam bo koledze w oplu świeci się (niby) także chciałem się tylko upewnić :)

Genax
04-03-14, 15:47
Myślałem, że problem zniknął lecz się myliłem... Zgrzytanie przy hamowaniu nadal się czasami pojawia i czuję, że wtedy słabiej mi hamuje. Rozbierali mi hamulce i mówią, że nic tam nie ma. Byłem u kilku mechaników dla pewności. To nie jest żart bo jeżdżę do pracy autostradą i hamulce muszę mieć sprawne w 100%. Jakieś pomysły? Znalazłem na innym forum kogoś kto miał identyczne objawy i okazało się, że ząbki na pierścieniu ABS'u są pęknięte. Czyli do wymiany przegub tak?

jey
04-03-14, 16:33
a może to pompa hamulcowa lub serwo niedomaga, jeśli słyszysz to z lewej strony to może być to, jutro jadę do HondCaru z podobnym problemem jak ty, jak załączy się ABS to słyszę metaliczny dźwięk z lewej strony mimo nowych tarcz i klocków-ponadto zawsze jak odpalę auto i ruszam to tez jest to słychać:/

z reguły pierścienie absu są wymienne, nie wiem jak jest w Hondach,

Genax
04-03-14, 16:41
Z tego co wiem to cały przegub się wymienia. U mnie przy jeździe nic nie słychać. Tylko przy hamowaniu jest zgrzytanie, a nie metaliczny dźwięk więc jak dam mechanikowi do zrobienia to zdam relację :)