PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana tłumika

baldurs
17-02-14, 12:17
W związku z tym, że sąsiedzi już doskonale słyszę kiedy wyjeżdżam z podwórka, muszę wymienić tłumik ;-)
Czy proponujecie coś konkretnego? Konkretna marka? Chodzi o to, aby auto na tym nowym tłumiku przetrwało z 5 lat.
Da radę?

bunkerites
17-02-14, 15:52
Nierdzewka :P

baldurs
18-02-14, 12:17
A konkretnie? Jakaś marka? Nierdzewka nie zabija cenowo? Jakość jakością, ale to jest wiekowe auto.
Nie chcę wkładać w nie dużo kasy - wszystko w granicach rozsądku. Co proponujecie?

LechuLK
18-02-14, 12:29
Dobre tłumiki przelotowe są te OEM look z normalną puszką dosyć dużą puszką, są w miarę ciche. Np. Mtech Oem Look lub Proex dostępne na forum w cenie ok 400zł. Albo jakiegoś dedykowanego ultera.

bunkerites
18-02-14, 15:07
Proex ma duzo zlych opini...

iljash
18-02-14, 16:05
albo kup uzywke od ludzi ktorzy rzezbia z tlumikiem i swoje stare czy to ze sportow czy z ep3 sprzedaja w przyzwoitych cenach . Wszystko zalezy czego oczekujesz, czy ma byc tanio i solidnie i moze byc uzywka , czy moze byc drozej i ma byc nowka , czy ma byc przelot czy raczej nie itd

karas
18-02-14, 17:27
ma byc cicho?? to polecam zamiennik serii ( asmet, walker, bosal) albo uzywke serie- do 300 pln kupisz spokojnie a z 4 -5 lat wytrzyma. Chcesz cos inaczej brzmiacego niz seria uderzasj do forumowych producentow dj hammer, dealer, sati ale licz sie z kosztami okolo 500 pln

probestic
18-02-14, 17:29
Chodzi o to, aby auto na tym nowym tłumiku przetrwało z 5 lat.
Da radę?

Jak kupisz OEM, to powinno dać radę :p

LemonR
18-02-14, 17:44
Myślę, że warto poszukać używki w dobrym stanie. Wymieniałem w zeszłym roku końcowy (wytrzymał 200kkm, 11 lat.). Używany OEM kosztował 90zł.

iljash
18-02-14, 19:49
Ladne dwururki ze sporta , czy tam type R mozna zlapac spokojnie za 150 zl , wiec opcja mysle ciekawa

baldurs
19-02-14, 12:04
Trochę mi teraz zakręciliście w głowie - poczytam jeszcze o tych markach na forum/forach.
Używkę raczej odpuszczę. Sam wiesz, że różnie można trafić. Tobie się udało, a znając życie, u mnie tłumik szybko padnie.
Tak więc dosyć tania nówka z gwarancją. Jeszcze jacyś producenci do porównania?

...i skup aut Proszowice nabył nasze stare auto- https://skupautzagotowke.net/skup-aut/proszowice/

LemonR
19-02-14, 13:45
Będziesz montował sam czy w warsztacie, bo jak sam to o gwarancji zapomnij. Przy większości części samochodowych roszczenie z tytułu gwarancji wykluczone jest gdy dokonano samodzielnego montażu.

bunkerites
19-02-14, 19:03
dzis urwal mi sie ostatni tlumik przy flaszy.Udalo mi sie pospawac.Szukam uzywki i powiem Ci Ijlash ze ciezko trafic za 150zl

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

bombel
19-02-14, 21:11
dzis urwal mi sie ostatni tlumik przy flaszy.Udalo mi sie pospawac.Szukam uzywki i powiem Ci Ijlash ze ciezko trafic za 150zl

http://tablica.pl/oferta/tlumik-sportowy-honda-civic-ep2-oem-CID5-ID4ZAvJ.html

bunkerites
20-02-14, 05:14
bombel widzialem go. Dziwny jest ;-) . Ktos dospawal dwururke ?

baldurs
20-02-14, 12:09
Lemon - nie mam zamiaru samodzielnie się tym zajmować, nie mam do tego warunków, i wychodzę z założenia, że robienie z siebie specjalisty od wszystkiego zawsze kończy się tylko negatywnie. Co do firm, skłaniam się w stronę Ferroz, ale wybiorę coś konkretnie dopiero po weekendzie. Będzie u mnie znajomy z rodziny, który jest mechanikiem. Dopiero dzisiaj się o tym dowiedziałem.

iljash
20-02-14, 12:14
Na ep klubie niedawno wyzbywali sie tlumikow i moznabylo w odstepach czasowych cos trafic bez wiekszego problemu. Zajrzyj moze goscie jeszcze maja.
Cena za taki tlumik zazwyczaj jest w przedziale 150-200 zl, a ogolnie to nic sie z nimi nie dzieje wiec taki tez bym montowal . Ten z linku wyglada chyba jak OEM tylko przybrudzony, albo nie wiem jak to nazwac. Moznaby prosic o dokladniejsze foto, bo jesli rzeczywiscie tlumik z auta z WLOCH to opcja warta rozwazenia , bo nim taki CI przerdzewieje to 3 x auto sprzedaz :)

baldurs
21-02-14, 18:01
Kurde, pomyślę jeszcze, może faktycznie wstawimy używkę, sam już nie wiem. Brakuje w sieci jakiegoś sensownego przewodnika po optymalnych rozwiązaniach, ale z drugiej strony każdy ma w tej materii inne doświadczenia. Dam sobie jeszcze kilka dni na decyzję, zobaczę co powie mechanik. Tak jak pisałem, zależy mi na sensownej cenie i trwałym rozwiązaniu, tak chociaż na kilka lat ;-)

Czy stary tłumik można sprzedać w https://kupimyauto.com/skup-aut-koronowo/ ?