Zobacz pełną wersję : Stukanie,pukanie w okolicy rozrzadu.
Dzisiaj wrocilem z miasta i gdy zaparkowalem moja hanie pod blokiem uslyszalem ze z silnika cos stuka podnioslem kalpe i slychac jak stuka dosc glosnie w rejonie rozrzadu.Rozrzad byl wymieniany w wraz z panewkami i pierscieniami olejowymi w styczniu i do tej pory przejechalem 1100 kilometrow.Objawy nastepujace sa jeszce takie gdy wlacze swiatla albo ogrzewanie tylniej szyby na chwile przestaje stukac po czym znowu stuka.Obroty sa w normie nie ma wachan.Gdy dodaje gazu stukanie sie zglasnia.Odglos jak by ktos pukal w jakas plastikowa lub metalowa puszke cos w tym rodzaju.Wiecie co moglo sie stac.Z gory dzieki za odpowiedz.
Przyczyn może być wiele. Muszisz to sprawdzic organoleptycznie. Może cos z paskiem. Moze coś z alternatorem. Serwis wszystko wymieniał?
Widać, ze pod "obciążeniem"(czyli jak właczysz dodatkowe odbiorniki prądu) na chwile ustaje, czyli tak jekby coś miało luz(okolice alternatora???????? napięty pasek rozrządu?????) i przy napięciu paska/pasków przestawało sie obijać. Trzeba popatrzeć.
Juz doszedlem do tego co to jest.Puscila sruba od dolnej rolki tam gdzie sa na niej dwa paski od alternatora i wspomagania.Auto juz wstawilem do tego goscia co mi ja robil i jutro ma mi to zrobic.
Juz doszedlem do tego co to jest.Puscila sruba od dolnej rolki tam gdzie sa na niej dwa paski od alternatora i wspomagania..
mozesz to dokładniej pokazać????????
Z opisu wynika, że pusćiła sruba od koła pasowego(myle sie???)
Jak pusciła to pewnie klin do wymiany-może nawet wał- to nie jest fajna sprawa ;/
Juz doszedlem do tego co to jest.Puscila sruba od dolnej rolki tam gdzie sa na niej dwa paski od alternatora i wspomagania..
mozesz to dokładniej pokazać????????
Z opisu wynika, że pusćiła sruba od koła pasowego(myle sie???)
Jak pusciła to pewnie klin do wymiany-może nawet wał- to nie jest fajna sprawa ;/
No z tym ze puscila sruba to sam wywnioskowalem ale nie jestem pewien czy akurat to sruba,tak na chlopski rozum pomyslalem ze jak cala ta rolka czy tam kolo pasowe lata na boki.Zdjecia nie mam bo samochod na warsztacie(ponizej zdjecia tego elementu co latal) maialem dzisiaj odebrac ale wyszlo male nieporozumienie i mam odebrac jutro rano.Ale teraz to mnie zmartwiles jak sie okaze ze to wal :( A mozna wiedziec ile taka naprawa kosztuje ??
http://i27.tinypic.com/2i7l9wi.jpg
nie ma co panikować. Jak śruba od dolnego koła pasowego sie odkręciła to moze tylko klin być do wymiany i może koło. Wał jest dużo twardszy od koła więc jak luźny nie dociśnięty dokręconym kołem klin miałby wyrobić któryś rowek to prawie na pewno w kole a nie w wale. poza tym jeszcze wcześniej klin uległ by ścięciu.
nie ma co panikować. Jak śruba od dolnego koła pasowego sie odkręciła to moze tylko klin być do wymiany i może koło. .
Czasem jest tak, ze wyszczerbia się wpust na klin i jest wtedy problem.... ;/
no niby tak bo kazdy nastepny nowy klin jak bedzie w wyszczerbionym rowku też sie z czasem zluzuje lub zetnie. Ja jednak byłnym dobrej myśli :)
A co myślicie o lekkim aluminiowym kółku pasowym?? na allegro były takie. Coś koło 100zł. Myślałem nad tym tylko właśnie balbym się ze wyrobi sie szybko ten rowek na klina jeśli materiał bedzie zbyt miekki. Daje to wogole jakieś efekty?? bo to oryginalne zeliwne jest bardzo ciężkie :)
Wlasnie odebralem auto od mechanika i okazalo sie ze puscila sruba,dokrecil pneumatem i dali duzo kleju ale mechanik zaznaczyl ze jest delikatny luz na kole i ze jak cos znowu sie bedzie dziac to trzeba bedzie wymienic kolo pasowe.Ile koszt takiego kola wynosi i robocizny ??
U siebie też zauważyłem takie stukanie, jestem jakieś 700 km po wymianie rozrządu. Później wymieniałem pasek od alternatora i wspomy i zaczęło się tak robić, tak więc dzisiaj będę dochodził do tego, co to było. Jak coś to podzielę się wiedzą.