PDA

Zobacz pełną wersję : MB6/MC2 "Angielka" jako dawca do Vgen. Co można przełożyć do Vgen?

kaczka208D
16-02-14, 22:23
Witam, mam pytanie jakie części można przeszczepić z MB6/MC2 1.8VTI z Anglii do civic Vgen HB ? Zastanawiam się czy bardziej opłaca się kupić sam swap silnika, czy całe auto. Oczywiście interesują mnie części które nie wymagają rzeźby i pasują P&P, czyli np swap hampli, stabilizatory... ?

Greg001k
16-02-14, 22:31
Prawie wszystko oprócz jednej z półosi (bo jest minimalnie zbyt długa), kompa (potrzeba P30ki lub przerobionej P28ki), poprzedłużać niektóre kabelki w wiązce silnikowej. Układ hamulcowy podejdzie chyba bez problemu, stab przód również (jedynie inne końcówki potrzebne), itd...

W sumie wszystko na forum znajdziesz bardzo ładnie opisane -> szukaj :)

kaczka208D
16-02-14, 23:14
No właśnie szukałem, ale nie znalazłem jakiegoś konkretnego tematu o tym.

Czyli wszystko co można przełożyć do Vgen to :

1.Swap silnika ze skrzynią
2.Swap hamulców , tam jest 282/260 tak? A jaki rozstaw szpilek ? Pompa hamulcowa też podejdzie - jest wydajniejsza ?
3.Stabilizator przedni. A stab na tył - o ile w ogóle jest to czy pasuje ?
4.Dokładka zderzaka przód- czytałem, że również pasuje.

HEG8
16-02-14, 23:21
Nawet nie wiesz co jest w tym aucie a pytasz co podejdzie? Nie podejdzie 70% części - pozostałe 30% trzeba przerabiać mniej lub bardziej żeby dopasować do Vgena!

kaczka208D
17-02-14, 08:21
Dokładnie nie wiem dlatego pytam! :)

birchie
17-02-14, 08:23
Jesli idzie o hamulce, to na pewno trzeba zmieniać zwrotnice...

PixeL
17-02-14, 08:38
podejdzie
swap silnika
swap hamulcow,inny rozstaw 4x114,3 (v gen ma 4x100)
pompa hamulcowa (wersje vti mialy wydajniejsza 1 calowa)
stabilizatory p+t
kierownica z vti jest grubsza i obszyta skora
chlodnica w vti jest grubsza
rozporka gora przod

i pewnie jeszcze jakies inne drobniejsze, rzeczy reszte zawsze mozna rozsprzedac

kaczka208D
17-02-14, 09:05
Dzięki chłopaki, właśnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło :)

HEG8
17-02-14, 13:49
Powodzenia... ;)

Greg001k
17-02-14, 14:20
x2

podejdzie
swap silnika
swap hamulcow,inny rozstaw 4x114,3 (v gen ma 4x100)
pompa hamulcowa (wersje vti mialy wydajniejsza 1 calowa)
stabilizatory p+t
kierownica z vti jest grubsza i obszyta skora
chlodnica w vti jest grubsza
rozporka gora przod

i pewnie jeszcze jakies inne drobniejsze, rzeczy reszte zawsze mozna rozsprzedac

ps. Dodatkowo wybieraki skrzyni biegów pasują również plug&play :) Ja gdybym miał sam jeszcze raz robić swap na B-serię to wolałbym już kupić MB6 i poprzekładać większość rzeczy - wyszłoby zapewne znacznie taniej, tym bardziej, że można również spokojnie swap na większe tarcze przy okazji zrobić (pozatym do zrobienia swapa to jedynie komp, jedna z półosi i wiazkę silnika europejską bym skołował, ewentualnie przerobił wiązkę z angielki i chyba to bedzie wszystko na Swap B-serii potrzebne) :)

rem1k
17-02-14, 17:43
Pompa hamulcowa nie jest w 100% p&p. Musisz przedłużać jeden przewod i na nowo zarabiać końcówki.

birchie
17-02-14, 22:40
i na nowo zarabiać końcówki.

Wystarczą przejściówki

Kazik_h9w3
18-02-14, 12:53
Ja jestem dokladnie po takiej operacji tzn kupilem angielke mb6 zrobilem swap serducha i kilkunastu innych części i uwazam ze nie opłaca sie kupować samego silnika no chyba ze ma się grubawy portfel albo nie ma sie warunkow do rozbiorki anglika , ogólnie chodzi mi o to ze kupujac mb6 przekladasz wszystko co mozesz albo na czym Ci zalezy a reszte sprzedajesz :-) , jak kalkulowalem później sobie koszta to nawet mimo szybkiego i dobrze hamujacego auta jakie zrobilem to udalo mi sie odzyskać z nawiązką całą kasę która wydałem na angielskie vti .
Podaję czesci ktore mi udalo sie zaadoptowac do mojego eg5 :
- Swap silnika ( bez potrzeby przerabiania polosi itp po prostu p&p )
- Swap hamulcy - fakt jest jakas mała rzezba z przewodami ale ja dolozylem sobie jeszcze abs
- Stab przod bez wymiany jego końcówek , rozporka przednia gorna i dolna p&p , rozporka tylna dolna - trzeba tylko -przespawac mocowania z budy mb6
- Chłodnica
- Dzwignia recznego p&p
- Podstopnica tez pasuje p&p
- Najprawdopodobniej pasuje tez p&p zbiornik spryskiwaczy z dodatkowa pompka do reflektorow
- Pompa paliwa , tylko trzeba zzałożyć do niej koszyk od eg
- Kierownica
- Zawiasy drzwi sa p&p mysle ze to info moze sie przydać bo v gen ma swoje lata i zawiasy czesto juz mają duże luzy :-)
galka zmiany biegow p&p
- Wahacze przednie dolne i górne p&p

... Jak jeszcze sobie cos przypomne to dopisze

kaczka208D
18-02-14, 15:12
Fajnie, że dalej ciągniecie temat :) Wszelkie informacje na pewno się przydadzą. Z b18c4 chciałbym podziałać na przyszły sezon. W związku z tym, iż mam EG3 (trochę więcej roboty) na ten sezon robię mpfi, wiązkę będę kład z ej2 albo Eg5 zależnie co się trafi ale wolałbym z Eg5. Czyli auto będzie już na OBD1, a b18c4 jest na OBD2 dużo rzeźby jest z przeróbko instalacji? Bo w sumie tej kabelkologii najbardziej się boję, mechanikę spokojnie ogarnę :)

Guscioren
18-02-14, 15:32
Kiera pasuje, Końcówki drążków (Według oryginałów są inne) lecz u mnie działają już z rok.

Nawet nie wiesz co jest w tym aucie a pytasz co podejdzie? Nie podejdzie 70% części - pozostałe 30% trzeba przerabiać mniej lub bardziej żeby dopasować do Vgena!
Kolega z grona "W dupie byłem, gówno widziałem"
Jeśli dobrze pamiętam to ma\mb\mc jest budowane na podstawie 5gena?

Kazik_h9w3
18-02-14, 16:43
Czyli auto będzie już na OBD1, a b18c4 jest na OBD2 dużo rzeźby jest z przeróbko instalacji?

B18c4 jest też w sumie na obd1

masz dobrą pamięć :)

HEG8
18-02-14, 16:53
Kiera pasuje, Końcówki drążków (Według oryginałów są inne) lecz u mnie działają już z rok.

Kolega z grona "W dupie byłem, gówno widziałem"

Hmm... Przez jakieś ostatnie 5 lat przez moje ręce przeszło więcej Hond niż Tobie gówna przez dupę jeśli już tak mamy sobie dogryzać... ;)

Jak kolega powyżej nie ma pojęcia co tam jest, to wszystko nie będzie pasować P&P...

Nie będziemy sobie jazdy robić...

kaczka208D
18-02-14, 17:24

Z tego co czytałem to podobno obd2.

Kazik_h9w3
18-02-14, 17:32
Z tego co czytałem to podobno obd2.
Nie będe już robił tu smietnika bo nie o to Ci chodziło w tytule więc jak już bedziesz miał dawcę i wiązkę od d16z6 to zapraszam na pw - służę pomocą :)

kaczka208D
18-02-14, 17:53
Ok dzięki na pewno się odezwę :)

Dawid0688
18-02-14, 19:40
C4 ma wiązke obd2 inne wtyczki wtrysków, alternatora, aparatu zapłonowego.Inne gniazdo pompy wspomagania, przepystnica bez FITV co po przejsciu na obd1 powoduje problemy ze ssaniem.ECU po wywaleniu imo i podpiłowaniu wtyczek pasuje i to tyle z trudności przy swapie silnika. Swap hebli raczej p&p jedynie przy serwie trzeba wygiąć lub dorobić przewód i zmienic długość drążków kierowniczych. Tyle pamietam co co bylo u mnie:)

Kazik_h9w3
18-02-14, 21:42
C4 ma wiązke obd2 inne wtyczki wtrysków, alternatora, aparatu zapłonowego.Inne gniazdo pompy wspomagania, przepystnica bez FITV co po przejsciu na obd1 powoduje problemy ze ssaniem.ECU
Kolego wiem ze te wtyczki to obd2 ( dlatego użyłem słowa w sumie :)) ale ich nie trzeba w wiązce silnikowej wogóle ruszać wystarczy przedłużyc kable na tyle żeby przełożyć kostki połączeniowe na odpowiednią stronę żeby połączyć się swobodnie z wiązką kabinową ( wszystkie są obd1 ) .W wiązce kabinowej (w przypadku d16z6 obd 1)brakuje tylko przewodu ks sensora który dodatkowo przeciągamy do kompa + vtec bypass , no i tak jak napisałes podpiłować trochę kostki, strojenie przerobionego kompa lub p9k bez immo i ogień

po przejsciu na obd1 powoduje problemy ze ssaniem
Jeżdżę na tak zrobionym swapie szósty rok i nie miałem nigdy problemu ze ssaniem i nie chodzi mi o to żebyśmy się teraz przepychali ze tak jest nieprofesjonalnie itp tylko uważam że ten mój sposób jest o wiele łatwiejszy i o mniejszym ryzyku pomylenia np pinów przy całkowitym pruciu wiązki dla kogoś kto nie zajmuje się elektryką nacodzień

birchie
19-02-14, 07:37
Swap hebli raczej p&p jedynie przy serwie trzeba wygiąć lub dorobić przewód i zmienic długość drążków kierowniczych.

To z MB6 hample pasują P&P? Jak wrzucałem do mojego jajka hamulce z MB2 - musiałem wymienić zwrotnice, bo nie pasował rozstaw srub mocowania jarzm.

Dawid0688
19-02-14, 07:51
U mnie były problemy ze ssaniem i odpalaniem zimnego silnika:/ Zmieniasz całe przednie zwrotnice z mb6 bo inaczej to nie zagra