Zobacz pełną wersję : Odłamek z korka w chłodnicy
Cześć. Jakiś czas temu wymieniałem chłodnicę i dokupiłem osobno korek 1,1 bo ten dołączony do chłodnicy był 0,9. Kupiłem HKT i niby wszystko grało tzn nie ciekł, przepuszczał płyn itd. Dzisiaj chciałem kontrolnie zajrzeć do chłodnicy, odkręcam i kurde okazuje się że ten mały plastikowy grzybek w korku ułamał się no i prawdopodobnie wpadł mi do chłodnicy. Odessałem strzykawką trochę płynu i zajrzałem do środka przez wlew ale nie widać go. Myślicie że jest się czym martwić, boje się żeby czegoś tam w układzie nie przytkał. Co radzicie?
Zdjęcie poglądowe. Ułamał się ten okrągły element z 4 kropkami i dziurką w środku.
http://img843.imageshack.us/img843/327/korekchodnicy4b54891575.jpg
odepnij wąż chłodnicy ten na dole chłodnicy i zlej płyn, po za tym lipny ten korek chłodnicy skoro robiony z plastiku, oryginalne są metalowe i same uszczelki z gumy.
Podejrzewam że jeśli ostał się do pompy to został zmielony :)
spuść płyn i spodziewaj się plastikowych wiór albo pozostałości po korku
Pomijam jakość tego korka, masakra jakaś. Tak czy siak to raczej ten odłamek nie opadnie na dół chłodnicy bo te kanaliki w chłodnicy są za małe żeby przeszedł. Bardziej obawiam się tego żeby górnym wężem nie powędrował gdzieś w stronę bloku i czegoś nie zapchał. Pojęcia nie mam czy to jest wogóle możliwe. Nie chcę mi się za cholerę spuszczać płynu i odkręcać chłodnicy żeby ją do góry nogami odwrócić i wytrząść to badziewie. Może to wpaść jakimś cudem do bloku w postaci niezmielonej?:-)
Pompa ma metalowe łopatki, wątpię aby ten plastik przetrwał kilkakrotne spotkanie z pompą.
Spuszczaj płyn, jeśli będą opiłki to dobrze bo wiesz że nigdzie się to nie zablokowało, przepłukasz wodą cały układ i zalejesz płynem.
Jeśli wypadnie cały plastik to też dobrze, jeśli nic nie wypadnie to ściągaj chłodnice i może wypadnie z góry, jeśli nie to przepłukaj z węża kanały, coś mi się wydaje że tym górnym wężem przy korku płynie woda w stronę silnika
Nie no akurat górnym wężem płynie woda z silnika do chłodnicy na 100% i dlatego mam nadzieję że nie ma przez to ryzyka żeby ten odłamek dostał się do bloku. Schłodzona woda wraca do bloku tym wężem wychodzącym z chłodnicy na dole i na wejściu do bloku jest tam termostat. Chyba że się mylę.
Cześć. Jakiś czas temu wymieniałem chłodnicę i dokupiłem osobno korek 1,1 bo ten dołączony do chłodnicy był 0,9. Kupiłem HKT i niby wszystko grało tzn nie ciekł, przepuszczał płyn itd. Dzisiaj chciałem kontrolnie zajrzeć do chłodnicy, odkręcam i kurde okazuje się że ten mały plastikowy grzybek w korku ułamał się no i prawdopodobnie wpadł mi do chłodnicy. Odessałem strzykawką trochę płynu i zajrzałem do środka przez wlew ale nie widać go. Myślicie że jest się czym martwić, boje się żeby czegoś tam w układzie nie przytkał. Co radzicie?
Zdjęcie poglądowe. Ułamał się ten okrągły element z 4 kropkami i dziurką w środku.
http://img843.imageshack.us/img843/327/korekchodnicy4b54891575.jpg
Przedmiot tej wielkości nie opuści chłodnicy (jeśli był w jednym kawałku). Jedyna opcja to wyjąć chłodnicę i odwrócić żeby wyleciał.
Ps. kup korek na szrocie, 0.9 taki jaki był oryginalnie