PDA

Zobacz pełną wersję : Check engine po wymianie katalizatora.

zbyszekk
17-04-08, 22:50
Cześć,

w moim Civicu 1999 1.4 D14Z4 po wymianie uszkodzonego katalizatora na nieoryginalny, po przejechaniu kilkunastu kilometrów, zaczęła świecić diodka check engine. Kontrolkę trzy razy resetowałem i po podobnym dystansie znowu się włącza.
Autko chodzi dobrze, mocy nie ubyło, spalania nie przybyło.
Najprawdopodobniej sprawa sondy lambda. Co z tym można zrobić? :(

mis3u
17-04-08, 23:22
Jeśli świeci check engine to proponuje najpierw samodiagnostyke :agent:

Konrad84
18-04-08, 15:38
Być może katalizator który kupiłeś jest mniej restrykcyjny i druga sonda za katalizatorem wyrzuca ci błąd. W takim wypadku są dwa wyjścia.
1. Możesz kupić symulator sondy lambda lub
2. Możesz spróbować wykręcić trochę sądę, żeby była schowana w tym kołnierzu w którym jest osadzana.

Możesz też przejść na odb1 i wyeliminować drugą sondę :D

zbyszekk
18-04-08, 22:04
Być może katalizator który kupiłeś jest mniej restrykcyjny i druga sonda za katalizatorem wyrzuca ci błąd. W takim wypadku są dwa wyjścia.
O tym właśnie myślałem. I ta druga opcja mi się najbardziej podoba. Będę tego próbował na czasie.
Co do pierwszej opcji, czy zastąpienie sondy emulatorem czegoś nie pogorszy? Czy ta sonda PO katalizatorze ma jakiś wpływ na sterowanie silnikiem?

A o metodzie z odb1 jeszcze nie słyszałem, gdzie mógłbym znaleźć coś więcej o tym?

skolopendra
19-04-08, 07:54
czy zastąpienie sondy emulatorem czegoś nie pogorszy?

nie pogorszy

A o metodzie z odb1 jeszcze nie słyszałem, gdzie mógłbym znaleźć coś więcej o tym?

zbyt droga metoda zeby się w nią bawić, z tak błahego powodu