PDA

Zobacz pełną wersję : Pomysł na centralny w Vgen. Czy to może działać???

Młody.J
17-04-08, 12:15
Witam
Chcę pozbyć się seryjnego sterownika centrala i w jego miejsce zamontować centralny zamek otwierany pilotem. Z otwieraniem drzwi pasażera nie ma problemu, bo mogę wykorzystać seryjny siłownik, ale w drzwiach kierowcy siłownika nie ma i teoretycznie muszę dołozyć jakiś uniwersalny. I tu pojawia się pomysł, żeby zamiast uniwersalnego siłownika kupić zamek z drzwi pasażera z wersji angielskiej, czyli zamek z siłownikiem i zamontować go do drzwi kierowcy. Czy taki zamek będzie pasował? Może ktoś już kiedyś robił coś takiego?

tomi77
17-04-08, 17:01
pomysł wg mnie niezły, tylko:
1. może to być drogie
2. jak założysz to, to z pilota otworzą Ci sie oboje drzwi, a z kluczyka tylko kierowcy (bo pasażera nie mają sterowania do otworzenia drugich drzwi) - chyba że się myle
3. ale sam jakbym miał taki siłownik to bym to zamontował :) (napisz skąd go zdobyć ;))
pozdrawiam
Tomek

Młody.J
17-04-08, 19:08
jak założysz to, to z pilota otworzą Ci sie oboje drzwi, a z kluczyka tylko kierowcy (bo pasażera nie mają sterowania do otworzenia drugich drzwi)
Masz rację, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo właśnie mam taki plan żeby otwierać zamek tylko i wyłącznie pilotem, a nawet w przyszłości wymienić klamki na takie bez wkładki zamka.

ale sam jakbym miał taki siłownik to bym to zamontował (napisz skąd go zdobyć )
Ja najpierw sprawdze w CCU (skład części do Hondy w Gda), bo mam niedaleko, a jeśli tam nie znajde, albo będzie wybitnie drogo to poszukam na allegro, sporo ludzi ma kompletne angliki na części.

tomi77
17-04-08, 20:23
jakbyś coś wiedział to daj znać :)

krystian194
18-04-08, 04:29
do drzwi kierowcy kup siłownik uniwersalny,podłacz go i tyle--niekombinuj z jakimiś siłownikami od angola bo to bez sensu--ja zakładałem taki sam central na pilota do 6gen i miałem taką samą sytuacje,założyłem siłownik uniwersalny,podłaczyłem go i wszystko gra,juz ponda 2 lata działa bez zażutu

Chaoz
18-04-08, 15:23
Kupujesz universalny silownik na allegro za 10zl i podpinasz strerownik centralnego pod sterownik alarmu. Raptem 2 kabelki i 2 kabelki od silownika. mniej dlubania i zachodu mysle :)

Młody.J
18-04-08, 19:44
Z tym alarmem też profi pomysł :) Musze tylko rozkminić wyjścia sterownika mojego alarmu, a to może nie być takie proste.

Chaoz
18-04-08, 20:26
sciagnij manuala [jesli nie dostales z alarmem] i bediesz mial opisane kolory kabli. u mnie byl pomaranczowy i fioletowy [zostaly wolne po podaczeniu czujek ipt]

je podlaczasz bezposrednio do sterownika albo do kabli idacych od czujnika w zamku[?] do sterownika.

Silownik podlaczasz to tych idacych do silownika w prawych drzwiach.

godzinka roboty jak ogarniesz kolory przewodow :)
u mnie smiga elegancko

SylverStoneVip
21-04-08, 14:16
Podepne sie pod temat bo ja mam zrobione tak jak wiekszosc radzi czyli siłownik w drzwiach kierowcy i oryginalny mechanizm centralki w drzwiach pasażera jednak mam problem bo mechanizm w drzwiach pasażera sie zacina,czasem nie ma siły sie zamknąc.Jak rozruszam to działa jednak jest ryzyko czeste ze niby zamkne drzwi a drzwi od pasazera otwarte.Czy proste jest wyciagnac mechanizm i przeczyscic??Bo psikanie nic nie daje.Jesli chciałbym zamontowac siłownik to taki jak w drzwiach kierowcy czyli Slave??

I żeby nie zakladac kolejnego posta to chce dołozyc syrenke na otw/zamk. drzwi mam najzwyklejsza centralke jedynie z dwoma wyjsciami na kierunki.Jak podepne pod kierunki kable z syrenki to w czasie jazdy mi sygnał dziala jak właćze kierunek.Jak podepne pod jeden przewód silownika to w zaleznosci pod jaki to mi sygnał wyje jak zamkne albo otworze ale tylko przy jednej operacji.:(Macie jakies pomysly jak to podpiac?Firma u której kupilem pierw pisze ze sie da a jak zrobiłem jak kazali to wyszedł pierwszy problem///

kubala
21-04-08, 17:09
Wiec tak panowie.

Co do centralnego. Sterownik na allegro za 60-70 zł z ładnymi pilocikami i do tego jeden siłownik slave 4kg (10zl). Montaż siłownika bardzo prosta w dziurze po lewej stronie u góry drzwi montujemy szyne (jest zawsze w komplecie) przykręcamy siłownik równolegle do cięgna zamykania drzwi zwracając przy tym uwagę aby tapicerka dała się założyć z powrotem - za pierwszym razem jak robiłem musiałem to własnie poprawić. Teraz szukamy w drzwiach przewodów biało-czerwonego i żółto-czerwonego rozcinamy lekko i dolutowujemy przewody od siłownika. Następnie montujemy nasz sterownik w dowolnym miejscu w drzwiach zasilanie bierzemy z przewodu biało-zielonego idącego do oryginalnego sterownika, masa wiadomo, no i dwa kabelki sterujące (mają podawać mase) podpinamy do przewodów idących do switcha (zielono-biały i zielono-czerwony) oczywiście przewody te dalej muszą iść do switcha więc tylko lekko je rozcinamy (nie przerywamy!) i wlutowujemy się :). No i to by było na tyle. Polecam przy okazji instalacje modułu domykania szyb i szyberdachu (50zł allegro) tutaj musimy przeciągnąć dodatkowe kable do drzwi ale radość z samo zamykających się szyb jest niewyobrażalna. W razie potrzeby moge opisac dokładnie tą czynność. Co do syrenki kolego musisz znalezć kabelek który podaję ci +12V na kierunkowskaz podlutować się z syrenka i odseparować ten sygnał diodą prostowniczą :)

Pozdrawiam

SylverStoneVip
21-04-08, 20:39
kubala
Nie wiem czy dobrze rozumie motyw z syrenką ale podobnie mi powiedział koles z firmy.W swojej centrace mam dwa kabelki na kierunki.Jeden jest lewym kierunkiem drugi jest prawym.Gdy podepne sie pod jeden z nich plusem z syrenki to ok działa na otwarcie i zamkniecie ale podczas jazdy mi takze wyje jak włacze kierunke ten pod ktory sie podlaczylem.Na kablu także dałem diode prostowniczą i jest tak samo.Myslałem ze moze odwróce ja ale jak odwracam to nie działa wogóle syrenka.
Kabelkami na kierunki podlaczyłem sie do kostki która jest pod kierownicą moze jakis mały szczegól pomijam i dlatego nie działa///

kubala
22-04-08, 10:43
A no bo kolego diodę dajesz w złym miejscu. Szukamy kabelka od jednego kierunkowskazu +12V rozdzielamy ten kabelek na dwa kabelki (koniecznie lutowanie). Jeden idzie bezpośrednio do syreny (warto pomyśleć tu o potencjometrze albo rezystorze o odpowiednio dobranej wartości - ponieważ taka syrena będzie Ci dość mocno wyła przy zam/otw, sąsiadów rano pobudzisz :) taki rezystor(potencj.) montujesz ewentualnie własnie na kebelku idącym do syreny). Natomiast diodę dajesz na drugi kabel do kierunku jakąś z serii 1Nxxxx anodą w kierunku alarmu a katoda (mala biała kreska) w kierunku kierunkowskazu.

Pozdrawiam

http://s001.wyslijto.pl/?file_id=94976242223993416997