Zobacz pełną wersję : Wałki itr, ssak itr w b16a2
Witam,
Czy przy wymianie seryjnych wałków, seryjnego ssaka na wałki itr, ssaka itr + regulowane kolka trzeba też zmieniać tłoki na jakieś inne? Jakich mniej więcej przyrostów można się spodziewać po takiej wymianie wraz z wystrojeniem. Ile może wynieść orientacyjny koszt takiego zabiegu?
nie musisz tłoków wymieniać
ok 180 koni powinny być spokojnie jak zdrowy motor ale zależny od wydechu i kolektora oraz dolotu
a koszty części czy robocizny ??
walki ok 1000 zł
ssak ok 1000 zł
reg. kola ok 450zł
strojenie 500zł
robota to zależy gdzie zrobisz
pozdro
Mam kolektor 4-2-1 i cały wydech na 2.25, dolot seria z wkładka kn
Czy można ssak itr zastąpić jakimś skunk albo edelbrock?
Czy przy zmianie walków na itr trzeba wymienić od razu sprężynki i talerzyki?
kazik2_h9w3
15-02-14, 14:18
Czy przy zmianie walków na itr trzeba wymienić od razu sprężynki i talerzyki?
Ponoć nie trzeba
Ja mam takie u siebie i mam seryjne talerzyki i sprężynki
Wszystko zależy do ilu chce się kręcić.
91hightower
16-02-14, 21:24
tez wlasnie jestem na etapie walkow i ssacego z ITRa :) jaka jest w ogole cena sprezynek i talerzykow?
Tych z ITRa czy aftermarket?
91hightower
16-02-14, 21:44
raczej jakis aftermarket dobrej jakosci
Plastikowy
16-02-14, 21:46
a do walkow b16b krecenie np. do 8500rpm juz trza zmeniac sprezynki?
walki b16b sa lepsze od itr-wych?
W sumie talerzyki w itrze sa takie jak w innych B seriach.
Sprezynki + talerzyki przykladowo supertech lub Brian Crower to koszt ok 1000zl przy sprowadzaniu ze stanow.
Walki z b16b a b18c6 praktycznie sie od siebie nie roznia (ktorys jest minimalnie dluzszy, le nie pamietam ktory, roznica pomijalna)
Plastikowy
16-02-14, 21:58
W sumie talerzyki w itrze sa takie jak w innych B seriach.
Sprezynki + talerzyki przykladowo supertech lub Brian Crower to koszt ok 1000zl przy sprowadzaniu ze stanow.
Walki z b16b a b18c6 praktycznie sie od siebie nie roznia (ktorys jest minimalnie dluzszy, le nie pamietam ktory, roznica pomijalna)
dzięki:) to b16 na walkach itr i seri sprezynkach mozna do ilu zakrecic?
dopiero przy walkach stage 2 lub 3 trzeb a sprezynki zmieniac?
To zależy głównie od wzniosów, ale generalnie tak
91hightower
17-02-14, 19:09
kurda mol, nie sadzilem, ze az takie to kosztowne. chyba bedzie trzeba poszukac troche tanszej alternatywy :cool:
dzięki:) to b16 na walkach itr i seri sprezynkach mozna do ilu zakrecic?
Tak jak pisal qureku - taka jest generalna zasada. Producenci walkow zazwyczaj opisuja czy wymagany jest upgrade rozrzadu do danych walkow. Czasem pisza ze nie jest wymagany, ale wysoce zalecany ;)
podwójne seryjne sprezynki z B16/B18 obskoczą wałki z itr/B16B (3 stopnie dłuższy wałek ssący) przy seryjnym kręceniu, czyli 8400-8500. powyżej tego upgrade springów na ITRowe. Moje ITRowe obskakiwały również BuddyCluby 3+ (taki dziwny, troche mocniejszy ITR), ale do ostrzejszych należy wkładac już aftermakety.
B16B ma minimalnie większy "wznios" (inaczej zwane wałkami CTR).
Możesz przy okazji pomyśleć o przepustnicy np z B18C6 (bodajże 2mm więcej średnicy zewnętrznej - ale masz FITV więc nie ma problemu z utrzymaniem obrotów jałowych w polarne temperatury).