Zobacz pełną wersję : Skrzynia-pytanie
Witam! Ostatnio zaczęła mi szumieć skrzynia biegów, problem wydaje się narastać. Szumi na jałowym i jak puszcze go na biegu. Pewnie to łożyska, a możę sie mylę? I tu pytanie czy warto wyciągnąć skrzynie i wymienić łożyska (jeśli ktoś wie z jakim to kosztem by się +/- wiązało), czy kupić używaną która też nie wiadomo ile pociągnie, czy po prostu nic nie robić bo oprócz szumów nic z tą skrzynia się nie stanie? :D
albo skrzynia ja tez tak mam i umnie siedzi skrzynia jak umnie to skrzynia z 350 i + 200 za wymiane he
avemolesiu
19-02-14, 20:37
Dużo razy wałkowane na forum.
Jeżeli szumi na wyciśniętym sprzęgle - skrzynia, jeżeli na wciśniętym - łożysko oporowe.
Jeżeli nie robisz dłuższych tras, nie ruszaj, może się sypnie (a w tedy na linke :0 ) a może będzie jeździć kolejne 10k km.
Miałem ten sam problem, używaną skrzynie w lepszym stanie kupiłem na forum za grosze, wymieniłem sam an podnośniku (potrzebne dwie osoby do wyciągnięcia/założenia). W warsztacie wołają w mojej okolicy 300 zł + (d14a4 ze skrzynią s40 w ej9).
Wszystko zależy kto to robi ja wymieniam za 150zł i w tej cenie jest również wymiana sprzęgła i ewentualnie zamachu na lżejszy jeśli ktoś akurat chcę to zrobić oprócz wymiany samej skrzyni. Łożyska też można wymienić samemu i wtedy masz pewność, że wszystko będzie ok. Bo tak to nigdy nie wiadomo w jakim stanie kupisz nową(używaną) skrzynię :)