Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : silniczek regulacji reflektorów

macieks
14-02-14, 09:32
Cześć. Zauważyłem że lewy reflektor zmienia położenie skokowo, prawy ładnie płynnie się opuszcza i podnosi. Zajrzałem pod maskę i zauważyłem że silniczek od lewego tak jakby bardziej wystaje i jest luźny w plastiku reflektora.
Możliwe że tak kulka wyskoczyła z uchwytu? Jak wogóle mocowany jest ten silniczek? Tak poprostu jest osadzony bez zaczepu jakiegoś? Kostka sprawdzona, napięcie dochodzi, słychać silniczek tylko pracuje skokowo. Jak go zamocować poprawnie? Na siłę go wcisnąć w kierunku lampy?

bartek_levis
14-02-14, 11:56
kulka jest wciśnięta w gniazdo i się trzyma chyba na 3 zaczepach jak oprawka żarówki kołnierzem przy lampie:
http://img153.imageshack.us/img153/4998/wybierzsobie640x480.jpg

macieks
14-02-14, 12:05
...czyli wciskamy i obracamy żeby wpiąć lub obracamy i ciągniemy żeby wypiąć. Pytanie czy ta kulka łatwo wchodzi czy konieczne będzie rozkręcenie lampy?

mattii
14-02-14, 16:12
kulka wchodzi w taki maly czarny plastik sprawdz czy go masz

bartek_levis
17-02-14, 08:01
często przy demontażu lubi się rozerwać gniazdo kulki ( możesz śrubokrętem próbować rozchylić to gniazdo) a jak silniczek skopany mam taki w czeluściach garażu więc jak coś PW

macieks
17-02-14, 19:30
Wygląda na to że działa ok już, przeczyściłem styki kostki i psiknąłem wd40 w to plastikowe kółko zębate. Widocznie zasyfione było i poklejone smarem jakimś z brudem.