PDA

Zobacz pełną wersję : "Cykanie" wtrysków

Fircyk81
16-04-08, 20:39
Witam!
Kupiłem Hanie coupe z silnikiem D16Z9 i mam pytanie... po rozgrzaniu silnika, na wolnych obrotach słychać cyk cyk cyk... Silnik chodzi cicho i równy, w kbinie nie było by go słychać , gdyby nie to cykanie wtrysków. Co o tym myśleć ?

Max Marcin
16-04-08, 22:08
Przyłącze sie. Mam podobnie ale w D15B2? Co myslicie?

stashek
16-04-08, 22:27
Zawory?

Martin_urs
16-04-08, 22:31
co do cykania - też to mam. dopiero kupiłem autko z d15b2 i raz, ze zostawia chmurkę siwo niebieską jak mocniej się je wciśnie, a jak rozgrzeje się to słychać takie klepanie - chyba wlasnie zaworów. Czy jest to groźne?

lisplus
16-04-08, 23:15
co do cykania - też to mam. dopiero kupiłem autko z d15b2 i raz, ze zostawia chmurkę siwo niebieską jak mocniej się je wciśnie, a jak rozgrzeje się to słychać takie klepanie - chyba wlasnie zaworów. Czy jest to groźne?

Jak za mały luz to grożne. Wyreguluj zawory i po sprawie powinno być.

Lcfr
16-04-08, 23:24
Witam!
Kupiłem Hanie coupe z silnikiem D16Z9 i mam pytanie... po rozgrzaniu silnika, na wolnych obrotach słychać cyk cyk cyk... Silnik chodzi cicho i równy, w kbinie nie było by go słychać , gdyby nie to cykanie wtrysków. Co o tym myśleć ?

pewien jestś że to wtryski?

Przyłącze sie. Mam podobnie ale w D15B2? Co myslicie? :d
w jaki sposób????????????????? :)

Xploid
16-04-08, 23:26
zostawia chmurkę siwo niebieską jak mocniej się je wciśnie

uu, to napewno dobrze nie wróży...

ygor
17-04-08, 09:18
No tak ale co z tym cykaniem - u mnie jest identycznie - zawory odpadaja bo regulowane 1000 temu - podejrzewam ze to nic zlego ale w sumie mnie zaciekawilo co to moze takie odglosy wydawac ...?

stashek
17-04-08, 18:46
zadam na tym topicu pytanie bo moze to byc zwiazane z zaworami ... a mianowicie szczegolnie jak jest wilgotno ( podczas deszczowej pogody ) za zimnym silniku podczas jazdy slysze charakterystyczne "świerszecznie" przy obrotach 1800 a 2200 ... jak silnik sie nagrzeje i przejade dźwiek ten słabnie... to coś z zaworami czy moze pasek ? ... jestem laikiem co do mechaniki ... :)

to pasek

pewnie remont głowicy Cię czeka

remi_k
17-04-08, 20:03
W d15b2 na zimnym juz tak jest, regulacja zaworków wiele nie da. Po rozgraniu silnika ten odgłos się zmniejsza (lub ustaje), później rzeczywiście słychać wtryski! Też tak mam :) pzdr

Fircyk81
17-04-08, 20:18
Panowie , umnie zaworów nie słychać. Cykanie dochodzi z listwy z wtryskami gdy sillnik sie nagrzeje, zejdzie ze ssania.pewnie ykajązawory i wczesniej tylko na ssaniu nie slychac

Lcfr
18-04-08, 21:27
W d15b2 na zimnym juz tak jest, regulacja zaworków wiele nie da. Po rozgraniu silnika ten odgłos się zmniejsza (lub ustaje), później rzeczywiście słychać wtryski! Też tak mam :) pzdr

Powiesz mi jak to możliwe?????????????
Ile tych wtrysków słychać i jak????
I podsunę odpowiedź: sprawdż ile d15b2 ma wtrysków i kiedy one działąją....

Panowie , umnie zaworów nie słychać. Cykanie dochodzi z listwy z wtryskami gdy sillnik sie nagrzeje, zejdzie ze ssania.pewnie ykajązawory i wczesniej tylko na ssaniu nie slychac

Nie wiem czy masz gaz.... (pewnie nie)
Kumpel mając gaz miał taki sam objaw (cykające wtryski na nagrzanym silniku) po przełączeniu na benzyne.. Może ma to jakis związek z temperaturą/mieszanką/paliwem !! bądź jakimś smarowaniem (suchośc paliwa?)

ygor
18-04-08, 22:18
Lcfr, a ty nie obserwujesz tego zjawiska w zadnym z aut ktore przechodza przez twoje rece ? osobiscie wydawalo mi sie to normalne i nigdy sie tym nie przejmowalem - nie wiem czy to wtryski czy co to jest ale jakos nigdy mnie to nie przerazalo ...
Dodatkowo moje auto przeszlo juz trzy przeglady w roznych warsztatach, osluchiwanie (kiedys mi cos dzwonilo) przez wiele osob i nikogo uwagi nigdy to nie zwrocilo wiec ja bym to olal ;)
ale wrodzona ciekawosc pyta - co to moze cykac ?

Lcfr
18-04-08, 22:47
Lcfr, a ty nie obserwujesz tego zjawiska w zadnym z aut ktore przechodza przez twoje rece ?

Ja na przestrzeni prawie 9lat użytkowania kilku[cplor=red] swoich hond[/color] [ przyzwyczaiłem się do bezstresowego obserowania tego, ze chyba każda honda tuż po zapaleniu, (szczególnie na zimnym i rano) chodzi głośno i klepie zaworami jak diesel prawie... I juz mnie to nie stresuje bo takie klepanie miałem przy przebiegu 100kkm a potem przy ponad 260kkm i nic sie nie działo... Osobiście myśle, ze nie chodzi tu o wtryski (takie moje małe zdanie) a o sam silnik... On chodzi w specyficzny sposób (sam nie jeden raz sie tym stresowałem ;/) i wcale to nie znaczy, że jest w złej kondycji...
Przez moje 4 hondy (+3 z mojej rodziny) bardzo rzadko słyszałem wtryski (choć są słyszalne)....

carlos
27-04-08, 17:19
witam
przyłączam się do pytania ale trochę z inną diagnozą.
Otóż po wymianie kolektora ssącego powstało u mnie "takowe cykanie" ale występuje poprzez filtr paliwa. Występują drgania, które powodują owe cykanie... ma ktoś pomysł co to może być?

a pro po waszego cykania zwróćcie uwagę na filtr paliwa czy drga...?

Sebek_WWL
27-04-08, 18:12
a ja mam podobny problem tz na paliwie słychać wtryski takie cykanie a po przerzuceniu na lpg cisza już miałem zamiar wymieniać wtryski ale myślę ze może to efektu by nie przyniosło bo auto normalnie jeździ na benzynie

rem1k
02-05-08, 09:06
witam
przyłączam się do pytania ale trochę z inną diagnozą.
Otóż po wymianie kolektora ssącego powstało u mnie "takowe cykanie" ale występuje poprzez filtr paliwa. Występują drgania, które powodują owe cykanie... ma ktoś pomysł co to może być?

a pro po waszego cykania zwróćcie uwagę na filtr paliwa czy drga...?

moim zdaniem to tez wina f.paliwa-przenosi drgania i na cieplym silniku na wolnych obrotach i slychac go jak malego dieselka :) zauwazcie jednak ze z zewnatrz tego nie slychac-przynajmniej u mnie. Przy wymianie filtra wsadze go w jakas gumowa oslone(kawalek dedki :d ) i zobacze co bedzie. Poki co ten dzwiek podoba mi sie wiec go toleruje ;)

skolopendra
03-05-08, 07:01
gdyby nie to cykanie wtrysków.

jak się przybliży ucho do listwy wtryskowej to normale jest ze slychać prace wtryskiwaczy

skoro są elektrozawory załączane i wyłączane cyklicznie, nie jest to bynajmniej objawem zużycia
:)