PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ładowniem ?

tofiks
12-02-14, 14:55
Witam, mam taki problem, bo czasami jak chcę odpalić auto to akumulator wygląda jakby był padnięty, bo dławi i nie odpala, a jak odczekam jakąś minutę i próbuje to odpala ładnie, i moje pytanie brzmi co może być nie tak, niby akumulator będę miał na dniach ale zastanawiam się czy to jest coś z ładowaniem, bo nie chcę następnego akumulatora dojechać, i jak ewentualnie mogę sprawdzić czy mi dobrze ładuje i co ewentualnie z tym fantem zrobić ? z góry dzięki za odpowiedź :)

pablo_020
12-02-14, 18:13
Odpalasz auto, podłączasz miernik do aku minus do minusa, z plusem analogicznie, jak bedzie pokazywał powyżej 14 V, ładownaie jest w porzadku

CRX1
12-02-14, 18:49
Sprawdż też pobór amperomierzem , prawidłowy jest 0,02A jak masz większy , to coś Ci żre prąd i przy pierwszym odpaleniu może być słaby aku.

tofiks
15-02-14, 14:19
a najdziwniejsze jest to że czasami jest tak że jadę gdzieś około 10 km potem staje na około 3 minuty (do sklepu) i potem wsiadam i nie chce odpalić, i dopiero po jakimś czasie łapie akumulator

Furious
17-02-14, 08:48
A jakie masz napięcie na postoju i na pracującym silniku?
Może to rozrusznik zawodzi? Popraw też masy przy aku, skrzyni i silniku.

tofiks
17-02-14, 11:07
na początek spróbuje przeczyścić klemy słyszałem że to też może być wina tego, a nie ma z tym dużo roboty więc zobaczę czy coś pomoże :)