Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Malowanie kokpitu vs. wymiana

Bananowy
12-02-14, 13:08
Witam, chciałbym usłyszeć poradę osób które korzystały z farb vht vinyl czy innych temu podobnych - jak z trwałością, czy się nie łuszczy itd ogólnie jak zachowuje się podczas użytkowania. Malowałem tylnie boczki w eg farbą do zderzaków i w niektórych miejscach odpryskuje - głównie w bagażniku. Ale jednak materiał deski a tych tylnich boczków sie rózni.

Czy może nie warto sie w to bawić i kupić "nową" czarna deskę. Pozdrawiam

kubaszow
12-02-14, 14:00
Powiem ci tak, jak dobrze przylozysz sie do umycia i odtluszczenia elementow to trzyma bdb.
Deska i boczki te miekkie elementy bardzo mocno trzymaja farbe. Twarde plastiki w miejscach gdzie ciagle sie dotyka, obciera jednak troszke sie wycieraja np. dolna konsola od strony pedalu gazu, caly czas spodniami sie tam dotyka i u mnie lekko sie wytarlo.
A tak poza tym u mnie juz chyba 4 rok sie trzyma i nie zapowiada sie zeby mialo odpasc:)

lliper
12-02-14, 14:18
A możesz zrobić fotke całości ? Bo mogę za browara mieć czarna deche ale ma przy schowku dziurkę. I zastanawiam się czy nie lepiej po malować?

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

kubaszow
12-02-14, 14:20
Jesli masz za grosze czarn deche to bierz, reszte mozesz pomalowac.
Fotke calosci tzn wnetrza, tak?

lliper
12-02-14, 14:22
Dokładnie, jak to wyglada .

kubaszow
12-02-14, 16:33
Dzisiaj tylko takie foto, bo nie chce mi sie isc z aparatem:)
http://i.imgur.com/1sYrBxD.jpg
http://i.imgur.com/8YcZySG.jpg
Tutaj widac miejsce o ktorym mowilem.
http://i.imgur.com/K3ARM1Q.jpg

Słońce
12-02-14, 18:19
kubaszow ile poszło Ci tego lakieru vht i co konkretnie lakierowałeś (tylne boczki też?)?

kubaszow
12-02-14, 19:07
Uuu bylo to dawno, ale chyba 3 puszki.
Malowalem przod i tyl caly. Boczki tylko gore do przetloczenia. Widac na drugiej focie.

Bananowy
12-02-14, 23:36
A może masz porównanie jak wygląda malowany element od ori czarnego. Bo boczki mam ori czarne i nie wiem czy będzie różnica.

I kolejne pytanie jak zachowuje sie malowana powieżchnia podczas czyszczenia czy plakowania - jak reaguje na jakąkolwiek chemie do czyszczenia / matowienia

Brylant1
13-02-14, 00:20
Malowane jest bardziej blyszczace od oem, w przypadku deski strasznie przeszkadza w sloneczne dni

kubaszow
13-02-14, 08:48
Troche bardziej sie swieci, ale jak sie wyplakuje dobrym matowym plakiem to mocno nie odbija swiatla.

Bananowy, nic sie nie dzieje, mozna myc,czyscic itp:)

Grzybohun94
13-02-14, 13:12
ktoś może już oklejał sobie dechę takim magicznym materiałem? http://allegro.pl/okleina-czarny-zamsz-alkantara-flok-135x50-i3955899685.html?source=mlt

Jak to wygląda naprawdę, czy nie odkleja się no i jaka trudność wykonania
? :)

Saiti
13-02-14, 13:24
Podważam możliwości termoplastyczne tego materiału. Już na fotach widać, że gówno prawda ;)

Bananowy
15-02-14, 10:17
Podważam możliwości termoplastyczne tego materiału. Już na fotach widać, że gówno prawda ;)

Może do płaskich powierzchni typu podsufitka było by ok. A czym chłopaki dokładnie malowaliście? Jakieś strony do sklepów itp :) Jednak jestem chyba bardziej przekonany za oem czarnym - plakuje i tak na matowo. I ile mniej wiecej pójdzie tego stuffu na samą deske

AdiWNC
18-02-14, 00:03
Z tego co pamiętam to macałem EG8 Woocash'a który właśnie zaserwował sobie nowe warstwy tej farby do środka - wyszło super :)

Paweł13
18-02-14, 03:34
Na podsufitkę flok (taki z prawdziwego zdarzenia i robiony przez fachowców) nadaje się idealnie
i robi robotę "Potwierdzone Info" :D

m1j4g1
18-02-14, 20:56
A co sądzicie o oklejeniu podsufitki czarnym welurem? Mi po głowie chodzi właśnie coś takiego. Spróbowałbym tym też jakoś okleić niektóre elementy wnętrza jak właśnie górną część boczków i wszystkie słupki A, B, C w środku, tak już kiedyś ktoś robił ale nie pamiętam kto i na jakim forum bo za dużo tego oglądam (wszystko oczywiście w czerni). Skoro fotele są tym obite i się nie wycierają to na boczkach też by chyba dało rady:P deska pewnie jedynie flokiem, bo to jest zbyt skomplikowany element i za cieńki ze mnie tapicer żeby to jakimś materiałem obszywać :P

lliper
18-02-14, 23:08
Ssikor robił tera alkanrara z alegro i po wstępnych fotkach wyglądało ekstra, sam u siebie chce cos takiego zrobić. Do tego kilka innych czarnochow i git :p

Słońce
21-01-15, 16:01
Odgrzebie kotleta, bo mam pewną sprawę o malowaniu szarych słupków wewnątrz civica..
Czy ktoś malował szare słupki (civic 6g) na czarno u siebie?
Czarny mat zwykły w spray'u czy może czarna struktura - co lepsze?
Dawać pod to jakis podkład? czy wystarczy zmatowić włókniną i odtłuścić?

siara87
21-01-15, 16:45
Kolega kiedys malowal w eg zwykla sniezka w sprajy, poszlo ze dwie puszki bo lakier mocno wsiakal w plastik. Miesiac smierdzialo ale wygladalo git. Ja robilem w IVgenie struktura bolla wygladalo niezle ale bylo malo elastyczne i pekalo przy pozniejszym demontazu plastikow. Ogolnie do takich rzeczy motip vinyl lub vht vinyl

Liero
21-01-15, 16:58
U mnie w temacie masz foto pogladowe,jak wyglada pomalowanie slupkow BOLLem do plastiku, wystarczy lekko zmatowic powierzchnie slupkow,bardzo fajnie pokrywa,oczywiscie przed pomalowaniem trzeba dobrze odtluscic powierzchnie,wkladane i wyciagane pare razy, nic nie peka,lato wysokie temp,zima niskie temp, nic nie odpadlo,nic sie nie odbarwilo :) 2 puchy wystarczyly na pomalowanie slupkow przod,bokow wokol szyb calych i listwy laczacej te plastiki nad bagaznikiem i jeszcze zostalo.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?204776-EK3-d15z6-by-Liero/page8

Słońce
21-01-15, 18:03
Oo dzięki Liero :)
Nie stosowałeś żadnego podkładu pod to? Mam jakiś spray (podkład zwiększający przyczepność ten przeźroczysty) i może bym to wykorzystał w końcu, bo i tak na co dzień ja lakieruje pistoletem tylko.
Czym zmatowiłeś te plastiki? Włóknina?

Liero
21-01-15, 19:46
Papier scierny chyba gradacji ok 300-400 do delikatnego zmatowienia zeby lakier lepiej trzymal, pozniej benzyna ekstrakcyjna zeby oczyscic i odtluscic powierzchnie i na to odrazu BOLL , bez zadnych podkladow.

maciooZD
25-01-15, 11:07
to ja się dołączę do tematu i zapytam o spray VHT mianowicie czy ktoś nim malował materiał na boczkach i fotele? na youtubie jest kilka filmików i wygląda to obiecujące pod warunkiem że to nie manipulacja. Czemu chce malować? Materiał na boczkach nawet po praniu nie jest zadowalający a czarne fotele w szarym środku trochę nie pasują i chciałem je przełamać malując środek na szaro

Rudy_
25-01-15, 12:49
nie wiem czy malowanie foteli na ktorych pozniej siedzisz to jednak dobre rozwiązanie

maciooZD
25-01-15, 13:41
dlaczego?

Sewko
25-01-15, 21:04
Bo będzie się wycierać i może barwić ubranie.

maciooZD
25-01-15, 22:09
ale wiecie czy podejrzewacie???

https://www.youtube.com/watch?v=4y-EzYH3mcc - wygląda zachęcająco tylko że czarny wszystko przykryje.... jestem ciekaw jak by sie malowało coś ciemnego na jasno....

Rudy_
26-01-15, 00:05
ale wiecie czy podejrzewacie???
na logikę biorąc po prostu.

jestem ciekaw jak by sie malowało coś ciemnego na jasno....
pewnie kilka warstw było by trzeba dać

a co do tematu Liero nie masz zdjęć w środku jak wyglądają pomalowane te elementy ? tzn wnętrza po prostu z już zamontowanym całym pomalowanym? :)

Liero
26-01-15, 05:01
Tylko slupki jak narazie sa zalozone, reszty jeszcze nie zalozylem :P

Rudy_
26-01-15, 12:59
reszty jeszcze nie zalozylem :P
a w ogóle planujesz ? :)

Liero
27-01-15, 17:28
Tak ;) pierw musze pospawac X-bara , a pozniej plastiki zakladac. Ale efekt jest naprawde bardzo fajny :)

Rudy_
27-01-15, 21:55
Tak
a za ile mniej więcej? :) bo chciałby m zoabczyć jak to się ma z resztą wnętrza oraz tą jasną podsufitką(przynajmniej u mnie) zanim się za to wezmę :)