Zobacz pełną wersję : Malowanie kokpitu vs. wymiana
Witam, chciałbym usłyszeć poradę osób które korzystały z farb vht vinyl czy innych temu podobnych - jak z trwałością, czy się nie łuszczy itd ogólnie jak zachowuje się podczas użytkowania. Malowałem tylnie boczki w eg farbą do zderzaków i w niektórych miejscach odpryskuje - głównie w bagażniku. Ale jednak materiał deski a tych tylnich boczków sie rózni.
Czy może nie warto sie w to bawić i kupić "nową" czarna deskę. Pozdrawiam
Powiem ci tak, jak dobrze przylozysz sie do umycia i odtluszczenia elementow to trzyma bdb.
Deska i boczki te miekkie elementy bardzo mocno trzymaja farbe. Twarde plastiki w miejscach gdzie ciagle sie dotyka, obciera jednak troszke sie wycieraja np. dolna konsola od strony pedalu gazu, caly czas spodniami sie tam dotyka i u mnie lekko sie wytarlo.
A tak poza tym u mnie juz chyba 4 rok sie trzyma i nie zapowiada sie zeby mialo odpasc:)
A możesz zrobić fotke całości ? Bo mogę za browara mieć czarna deche ale ma przy schowku dziurkę. I zastanawiam się czy nie lepiej po malować?
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Jesli masz za grosze czarn deche to bierz, reszte mozesz pomalowac.
Fotke calosci tzn wnetrza, tak?
Dokładnie, jak to wyglada .
Dzisiaj tylko takie foto, bo nie chce mi sie isc z aparatem:)
http://i.imgur.com/1sYrBxD.jpg
http://i.imgur.com/8YcZySG.jpg
Tutaj widac miejsce o ktorym mowilem.
http://i.imgur.com/K3ARM1Q.jpg
kubaszow ile poszło Ci tego lakieru vht i co konkretnie lakierowałeś (tylne boczki też?)?
Uuu bylo to dawno, ale chyba 3 puszki.
Malowalem przod i tyl caly. Boczki tylko gore do przetloczenia. Widac na drugiej focie.
A może masz porównanie jak wygląda malowany element od ori czarnego. Bo boczki mam ori czarne i nie wiem czy będzie różnica.
I kolejne pytanie jak zachowuje sie malowana powieżchnia podczas czyszczenia czy plakowania - jak reaguje na jakąkolwiek chemie do czyszczenia / matowienia
Malowane jest bardziej blyszczace od oem, w przypadku deski strasznie przeszkadza w sloneczne dni
Troche bardziej sie swieci, ale jak sie wyplakuje dobrym matowym plakiem to mocno nie odbija swiatla.
Bananowy, nic sie nie dzieje, mozna myc,czyscic itp:)
Grzybohun94
13-02-14, 13:12
ktoś może już oklejał sobie dechę takim magicznym materiałem? http://allegro.pl/okleina-czarny-zamsz-alkantara-flok-135x50-i3955899685.html?source=mlt
Jak to wygląda naprawdę, czy nie odkleja się no i jaka trudność wykonania
? :)
Podważam możliwości termoplastyczne tego materiału. Już na fotach widać, że gówno prawda ;)
Podważam możliwości termoplastyczne tego materiału. Już na fotach widać, że gówno prawda ;)
Może do płaskich powierzchni typu podsufitka było by ok. A czym chłopaki dokładnie malowaliście? Jakieś strony do sklepów itp :) Jednak jestem chyba bardziej przekonany za oem czarnym - plakuje i tak na matowo. I ile mniej wiecej pójdzie tego stuffu na samą deske
Z tego co pamiętam to macałem EG8 Woocash'a który właśnie zaserwował sobie nowe warstwy tej farby do środka - wyszło super :)
Na podsufitkę flok (taki z prawdziwego zdarzenia i robiony przez fachowców) nadaje się idealnie
i robi robotę "Potwierdzone Info" :D
A co sądzicie o oklejeniu podsufitki czarnym welurem? Mi po głowie chodzi właśnie coś takiego. Spróbowałbym tym też jakoś okleić niektóre elementy wnętrza jak właśnie górną część boczków i wszystkie słupki A, B, C w środku, tak już kiedyś ktoś robił ale nie pamiętam kto i na jakim forum bo za dużo tego oglądam (wszystko oczywiście w czerni). Skoro fotele są tym obite i się nie wycierają to na boczkach też by chyba dało rady:P deska pewnie jedynie flokiem, bo to jest zbyt skomplikowany element i za cieńki ze mnie tapicer żeby to jakimś materiałem obszywać :P
Ssikor robił tera alkanrara z alegro i po wstępnych fotkach wyglądało ekstra, sam u siebie chce cos takiego zrobić. Do tego kilka innych czarnochow i git :p
Odgrzebie kotleta, bo mam pewną sprawę o malowaniu szarych słupków wewnątrz civica..
Czy ktoś malował szare słupki (civic 6g) na czarno u siebie?
Czarny mat zwykły w spray'u czy może czarna struktura - co lepsze?
Dawać pod to jakis podkład? czy wystarczy zmatowić włókniną i odtłuścić?
Kolega kiedys malowal w eg zwykla sniezka w sprajy, poszlo ze dwie puszki bo lakier mocno wsiakal w plastik. Miesiac smierdzialo ale wygladalo git. Ja robilem w IVgenie struktura bolla wygladalo niezle ale bylo malo elastyczne i pekalo przy pozniejszym demontazu plastikow. Ogolnie do takich rzeczy motip vinyl lub vht vinyl
U mnie w temacie masz foto pogladowe,jak wyglada pomalowanie slupkow BOLLem do plastiku, wystarczy lekko zmatowic powierzchnie slupkow,bardzo fajnie pokrywa,oczywiscie przed pomalowaniem trzeba dobrze odtluscic powierzchnie,wkladane i wyciagane pare razy, nic nie peka,lato wysokie temp,zima niskie temp, nic nie odpadlo,nic sie nie odbarwilo :) 2 puchy wystarczyly na pomalowanie slupkow przod,bokow wokol szyb calych i listwy laczacej te plastiki nad bagaznikiem i jeszcze zostalo.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?204776-EK3-d15z6-by-Liero/page8
Oo dzięki Liero :)
Nie stosowałeś żadnego podkładu pod to? Mam jakiś spray (podkład zwiększający przyczepność ten przeźroczysty) i może bym to wykorzystał w końcu, bo i tak na co dzień ja lakieruje pistoletem tylko.
Czym zmatowiłeś te plastiki? Włóknina?
Papier scierny chyba gradacji ok 300-400 do delikatnego zmatowienia zeby lakier lepiej trzymal, pozniej benzyna ekstrakcyjna zeby oczyscic i odtluscic powierzchnie i na to odrazu BOLL , bez zadnych podkladow.
to ja się dołączę do tematu i zapytam o spray VHT mianowicie czy ktoś nim malował materiał na boczkach i fotele? na youtubie jest kilka filmików i wygląda to obiecujące pod warunkiem że to nie manipulacja. Czemu chce malować? Materiał na boczkach nawet po praniu nie jest zadowalający a czarne fotele w szarym środku trochę nie pasują i chciałem je przełamać malując środek na szaro
nie wiem czy malowanie foteli na ktorych pozniej siedzisz to jednak dobre rozwiązanie
Bo będzie się wycierać i może barwić ubranie.
ale wiecie czy podejrzewacie???
https://www.youtube.com/watch?v=4y-EzYH3mcc - wygląda zachęcająco tylko że czarny wszystko przykryje.... jestem ciekaw jak by sie malowało coś ciemnego na jasno....
ale wiecie czy podejrzewacie???
na logikę biorąc po prostu.
jestem ciekaw jak by sie malowało coś ciemnego na jasno....
pewnie kilka warstw było by trzeba dać
a co do tematu Liero nie masz zdjęć w środku jak wyglądają pomalowane te elementy ? tzn wnętrza po prostu z już zamontowanym całym pomalowanym? :)
Tylko slupki jak narazie sa zalozone, reszty jeszcze nie zalozylem :P
reszty jeszcze nie zalozylem :P
a w ogóle planujesz ? :)
Tak ;) pierw musze pospawac X-bara , a pozniej plastiki zakladac. Ale efekt jest naprawde bardzo fajny :)
Tak
a za ile mniej więcej? :) bo chciałby m zoabczyć jak to się ma z resztą wnętrza oraz tą jasną podsufitką(przynajmniej u mnie) zanim się za to wezmę :)