PDA

Zobacz pełną wersję : D13B2 praca na 3 cylindrach i nagła utrata iskry

Bolix
11-02-14, 17:07
Witam. Od dawna mialem problem z gasnieciem i nierowna praca silnika. Okazalo sie ze mimo iz na trzeci cylinder byla podawana iskra, auto chodzilo na pierwszym drugim i czwartym. Jakby bylo malo tego po wyciagnieciu przewodu wn z 3 cylindra auto nagle stracilo iskre i teraz wogole nie ma :/ Ktos moze ma jakies pomysly ? Kazda wiedza sie przyda. Dodam że na wyzszych obrotach auto raczej pracowalo normalnie tzn nie bylo spadku mocy szarpania itp

Jookoozzz
11-02-14, 17:57
Kable WN do wymiany...wyjełes kabel przerwał sie i juz po nim...RIP...Kup kable, wymien swiece dla zasady i ciesz sie jazda :D

kamil90eg4
11-02-14, 20:21
ew przeczysc kopulke aparatu tak dla pewnosci:)

Jookoozzz
11-02-14, 20:32
ew przeczysc kopulke aparatu tak dla pewnosci:)
Jak wogóle jest co czyscic...

janekb84
11-02-14, 20:48
przez wyciagniecie przewodu WN z 3 cylindra spaliles cewke

Jookoozzz
11-02-14, 20:51
przez wyciagniecie przewodu WN z 3 cylindra spaliles cewke
wtedy by niemiał na innych a nie tylko na 3...

Kriss91
11-02-14, 20:56
Bo chyba obecnie faktycznie nie ma :p
Wiele wskazuje, że naprawdę zjarałeś cewkę. Zrobiłem ostatnio taką samą głupotę jak Ty i czekała mnie właśnie wymiana cewki.

janekb84
11-02-14, 21:14
wtedy by niemiał na innych a nie tylko na 3...
przeciez napisal ze teraz wogole nie ma:)

Jookoozzz
11-02-14, 21:38
Okazalo sie ze mimo iz na trzeci cylinder byla podawana iskra, auto chodzilo na pierwszym drugim i czwartym. Jakby bylo malo tego po wyciagnieciu przewodu wn z 3 cylindra auto nagle stracilo iskre i teraz wogole nie ma :/

Chyba straciło na wszystkich ale to nie pewne...

Bolix
11-02-14, 21:40
Tak teraz na zadnym nie ma, ale niechce sie mi wierzyc ze przez taka glupote by spalilo cewke.. Nie ma zadnego zabezpieczenia ani nic ? Dorwę sprawną i jak zapali to bedzie git. Dzieki za rady ;p

Jookoozzz
11-02-14, 21:48
Tak mogła sie spalic...ja tak zawsze sprawdzam na ktory nie chodzi, niekiedy upali kabel ale nigdy mi jeszcze cewka nie padła, lecz jest to mozliwe. Nowa cewka i do przodu, tylko to nie rozwiaze problemu z brakiem ( słabej ) iskry na 3 cyl.

Ja ciegle mam jakas słaba iskre na1cyl. Nowa kpułka, palec , kable i swiece...dalej to samo...czekam na cały aparat ,mam nadzieje ze w nim wina tkwi...

Bolix
11-02-14, 22:04
Na 3.cyl BYŁA ISKRA tylko nie pracował ale to inna bajka niestety, najprawdopodobniej zawory wymagają regulacji. Ogólnie było tak że auto zaczeło źle pracowac na wolnych obrotach (drgania) i po nagrzaniu np. przy dojezdzaniu do skrzyzowania gasło. Pewien forumowicz miał to samo do tego charakterystyczne tykanie wydechu, wina tkwiła w gaźniku przez ktory wpadalo lewe powietrze + zla regulacja zaworow. No ale póki co musze odpalic auto i bede walczyc z tym problemem

Bolix
03-03-14, 19:34
Sory za odkop i post pod postem ale moze sie komus przydac. Problem z niepracujacym 3 cylindrem rozwiazany. Winna byla uszczelka pod gaznikiem oraz uszczelka pod kolektorem ssacym :) teraz smiga az milo :)