Zobacz pełną wersję : cukierki OEM czy ściema?
http://allegro.pl/tuleja-tyl-honda-civic-rover-oryginal-japan-wawa-i3902729494.html
ktoś wie?
podobno OEM były właśnie NOK, ja chyba bym nie kupował tylko zaczaił się na naszej forumowej giełdzie, lub dorwać gdzieś ładne OEM w firmowej folii :) sprawdź w ASO ciekawe po ile teraz chodzą ;)
przeciez jest napisane
RENOMOWANEJ FIRMY NOK
a nie
oryginał honda oem :)
edit:
oem tuleje to yamashita jeśłi juz ;)
Ktoś gdzieś kiedyś wspominał że Honda fabrycznie wstawiała tuleje NOK w początku produkcji modelu oraz jak pewnie piszesz Yamashita, ale to już mniejsza o to ;)
może i tak ale te dzisiejsze "nok" nie maja nic wspólnego z tamtejszymi NOK
Także mili Państwo tuleje nok to najtańsza chino-tajlandszczyzna w obecnych czasach :)
Ze dwa tygodnie temu płaciłem w ASO za duże cukierki 52zł/szt. Mniejsze po 56zł/szt.
skolopendra
11-02-14, 19:48
ale te dzisiejsze "nok" nie maja nic wspólnego z tamtejszymi NOK
dokładnie to szajs ...
No jak za 56 zł u mnie będzie toteż biorę bez zastanowienia. A ma ktoś numer katalogowy tych oemowych cukierków dużych?
52385-ST3-G01
Nie ma na nim wybitego producenta
ats6 bierz tuleje Oem a nie jakies gówno... kazdy sobie może napisac ze to oryginał Japan.oem tuleje nie maja wytłoczonej marki ja np jedna OEM zakupiłem made in uk Z tablicy w oryginalnym opakowaniu a drugą z ASO made in Japan. cena w aso 56zł wiec naprawde nie opłaca sie kupować podróbek przy dzisiejszych cena tulei z aso. Chociaz mając tą tuleje made in uk VS made in Japan to ta pierwsza jest znacznie solidniejsza niz Japan.
Pytalem o numer katalogowy bo buce w ASO w Gdansku nie chca mi podac ceny ani zamowic zadnej czesci dopoki im nie podam numeru katalogowego. Wiec moge im podac jakie auto,silnik a oni i tak kazasie w dupe z tym pocalowac. Strzelam ze u mnie cena bedzie z 2 razy wieksza, jak za sama zarowke od przycisku awaryjnych chcieli 35 zl HAH
No jesli cena nie jest 80 zł to z checia wezme OEM a nie te pseudo made in japan w CHINACH hehhee
52385-ST3-G01 to jest nr oem tulei. podaj go im i do tego nr vin i cene powinni Ci podac. Ja zapłaciłem miesiąc temu 56zł. Ze mna tez w Lublinie nie chcieli gadac do poki nie podałem nr nadwozia. Z różnymi cenami częsci z aso także sie spotkałem w przypadku rozporki górnej bo na forum napisali ze w aso jest jakaś sume do 100zł a mi aso podało za rozporke 210zł
To moje ASO jest chyba jakieś "dziwne" bo jak poszedłem to wydrukowali mi z ichniejszego katalogu zestawienie wszystkich elementów tylnego zawieszenia i ceny na tym popisali ;] Przy okazji powiedzieli co wymienić a czego się nie opłaca wymieniać.
bartek1706
11-02-14, 21:40
Rozpórki faktycznie kiedyś były tanie, teraz abstrakcja, natomiast cukierki są w okolicach ~50 zł w ASO ;)
skolopendra
12-02-14, 19:19
cukierki są w okolicach ~50 zł w ASO
jakieś 5 lat temu, płaciłem ok 120zł za sztukę w aso
Bo tyle kosztowały, kilka miesięcy się o nie pytałem to blisko 130zł/szt. Ostatnio pojechałem kupić dwa duże a tu niespodzianka i obniżka cen. Kupiłem przy okazji Komplet małych.
Nie ma się co czepiac. Wiadome jest ze honda będzie unikac sposobu aby klienci zorientowali się ze sa to cukierki jakiegoś producenta i zamiast kupować w aso to szli do sklepu. Tak samo jest z paskami rozrządu. Czasem na orginalach jest napis Gates.
Te noki można smialo brac chodz uważam ze lepsze sa FEBI w tej cenie.
Nie ma się co czepiac. Wiadome jest ze honda będzie unikac sposobu aby klienci zorientowali się ze sa to cukierki jakiegoś producenta i zamiast kupować w aso to szli do sklepu. Tak samo jest z paskami rozrządu. Czasem na orginalach jest napis Gates.
Te noki można smialo brac chodz uważam ze lepsze sa FEBI w tej cenie.
I tak i nie. Musicie mieć świadomość że jeśli Honda bierze podwykonawcę (na takie paski rozrządu dajmy na to), to uzgadnia ona konkretne wytyczne jak i z jakich materiałów ma to być wykonane. Oczywiście produkt ten podlega pod kontrolę jakości Hondy. Co z tego ze kilka lat później Gates będzie robił niby ten sam pasek - to może być CAŁKIEM INNY produkt, jakościowo nawet nie zbliżony do tego który był robiony dla Hondy. Czemu ? To proste - jak robili na zamówienie to robili według wytycznych i za ustaloną cenę, jak robią dla siebie i sami sprzedają to czym taniej uda się wyprodukować tym większy zysk. To zależy wyłącznie od polityki danego producenta i sytuacji na rynku zbytu.
Nie twierdze że ZAWSZE w takiej sytuacji produkt jest gorszy od tego OEM, ale jest tak najczęściej.
Stwierdzenie że tuleja NOK musi być super bo taka szła 15lat temu na pierwszy montaż, nie ma absolutnie żadnych podstaw - może tak może nie, równie dobrze może być w tej chwili gorszej jakości niż najtańsza chińszczyzna.
Dokładnie to co napisał Szczur to niestety w 100% prawda, już nie raz się przeleciałem na podobnym patencie, nie koniecznie mówię o branży motoryzacyjnej lecz taki już jest ten świat :)
Kiedyś czytałem jakiś artykuł bodajże w Motorze o częściach zamiennych do europejskich aut, okazało się że niby "te same" części zamienne oferowane na rynku np niemieckim wysyłane na rynek polski mają dużo większy odsetek uszkodzonych i gorszej wykonanych części.
Jest to dokładnie to samo co np niektóre marki słodyczy z UK które jako oferowane na naszym rynku mają już inny smak :D to samo z jakością części ;) Pozdro
Ten "NOK" z aukcji to nie jest oryginał, a na 105% to nie jest taki sam NOK jak np. 8 lat temu można było kupić, miałem w 'ręcach' oba :)
Właśnie zamówiłem w ASO, 56 zł sztuka, ale na hapartsie mają za 53,20 zł. Ajjj
w ASO, 56 zł sztuka, ale na hapartsie mają za 53,20 zł. Ajjj tylko że w ASO 56zł płacisz i je bierzesz a tu dochodzi przesyłka;)
MisieK1989
07-03-14, 15:26
tylko że w ASO 56zł płacisz i je bierzesz a tu dochodzi przesyłka;)
pod warunkiem że mieszkasz tam gdzie jest ASO :p
Chociaz mając tą tuleje made in uk VS made in Japan to ta pierwsza jest znacznie solidniejsza niz Japan.
Pewnie dlatego wydawala Ci sie solidniejsza bo do angielek szly wzmacniane cukierki (solidniejsze), a japonce slabsze miały:)
skolopendra
08-03-14, 17:46
dokładnie tak, kupując w aso miałem do wyboru japan i uk .kupiłem uk ,były wyraźnie 'sztywniejsze ...