PDA

Zobacz pełną wersję : Spalanie w EU8 1.6

3l3m3nt
11-02-14, 10:33
Witam, tak jak w temacie. Otóż niepokoi mnie trochę spalanie w mojej Hondzie. Jestem szczęśliwym jej posiadaczem od miesiąca więc jeszcze wiele rzeczy się na niej uczę.
Komputer w jeździe po mieście wskazuje spalanie na poziomie 8,7-9,3 w trasie zeszło mi do 7. Czy jest to normalne i mieści się granicach jakiś norm czy coś jest nie tak?
Pytanie mam też jak komputer wylicza te średnie spalanie?
Ostatnio gdy stałem w kolejce do myjni i musiałem co chwilę podjeżdżać, spalanie skoczyło do 14, byłem trochę w szoku. Czy to też normalne?
Dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

mycek
11-02-14, 12:01
na 1wszym biegu to może Ci i nawet 20 pokazać. Pozostałe spalanie w normie. Wszystko zależy jak jeździsz i na czym jeździsz.

3l3m3nt
11-02-14, 12:10
na 1wszym biegu to może Ci i nawet 20 pokazać. Pozostałe spalanie w normie. Wszystko zależy jak jeździsz i na czym jeździsz.

No właśnie zalałem ostatnio do niego 98 w myśl, że może spalanie będzie trochę niższe, a tu podskoczyło gdzieś o 0,4 l.

iljash
11-02-14, 13:44
Bo to jest glupota lac wiecej oktanow niz potrzeba, juz to bylo ladnie rozpisane i jak ktos to ladnie okreslil paliwo o wyzszej liczbie oktanow jest jest mniej "kaloryczne". Liczba oktanow odpowiada tylko za to aby nie wystapilo spalanie stukowe. Jest to placebo i tyle, nawet jesli spalanie spadnie o 0.1 na 100km to i tak masz roznice w drozszym paliwie, wiec w najlepszym wypadku wyjdziesz na zero. Masz na klapce 95 to lejesz 95 :)

Co do samego spalania , to mozesz wymienic filtry, oleje, swiece i sprawdzic luzy zaworowe, napewno nie stracisz a jedynie co mozesz zyskac na kulturze pracy i wlasnie spalaniu. Nie wiem jakimi trasami jezdzisz w Szczecinie, ale jesli w okresie powiedzmy zimowym, w miescie pokazuje CI 8-9 litrow to tak moze byc i nic na to nie poradzisz, bedzie to spalanie normalne.

Jadac w korku , czy jadac , potem swiatla, potem jedziesz, swiatla i tak w kółko, to normalne ze spalanie bedzie wyzsze ( np co jechales do myjni ) , Ciebie interesuje srednie a nie chwilowe spalanie , ktore moze byc wysokie. W takim np. wlasnie godzinnym korku gdzie sie tylko przesuwasz/ dojezdzasz co chwile to i 20-30 jak pokaze to nic nie zrobisz.

Hamuj silnikiem, jak dojezszasz do swiatel to nie wrzucaj na luz itd, takie niektore z zasad oszczedniejszej jazdy . Kazdym nowym autem trzeba sie nauczyc jezdzic, takze moze sie okazac ze z biegiem czasu "wyczujesz" lepiej auto i sam dobierzesz sobie styl jazdy, zmiane biegow itd

:)

3l3m3nt
11-02-14, 16:59
Zdaję sobie z tego sprawę że muszę poznać jeszcze samochód. Zaniepokoiło mnie tylko to że po zalaniu 98 to spalanie podrosło, gdzie wcześniej jeździłem podobne trasy w temp. trochę niższej i spalanie było w granicach 8.6-8.9 teraz skacze między 9.2-9.4 mimo że oknem już cieplej. Dziwne, ale czytałem różne opinie i faktycznie może ma na to wpływ to paliwo.

iljash
12-02-14, 01:03
Lej 95, wymien swiece, filtry ( takie podstawowe eksploatacyjne rzeczy, ktore " nie zgina" ) potem wyreguluj zawory,albo je sprawdz ( to tez wbrew pozorom wnosi ) , potem jeszcze wypracujesz najlepszy dla siebie tryb jazdy, albo poprostu "poznasz" samochod i pewno spalanie spadnie. Do tego mala rada: nie ufaj temu co pokazuje komputer, bo on lubi przelamywac o to jakies 0.3 litra , czasem wiecej, czasem mniej

genior
12-02-14, 08:38
ale przecież nie ma co wymieniać i panikować
to spalanie jest całkiem normalne!
najlepiej to sprawdź rzeczywiste spalanie tankując do pełna a nie patrz na komputer

Sarkon
12-02-14, 09:15
Ponadto co powiedzieli koledzy powyżej, dodam (także zasłyszane z tego forum), że w zimie będzie ci więcej palił o ten powiedzmy litr. Ja po regulacji zaworów odczułem ciut większe spalanie, ale i kopa większego samochód dostał. Ostatnio nawet zacząłem bawić się w eco driving (z szacunkiem do innych kierowców) i faktycznie, spalanie jest ciut mniejsze, ale odczuwalne. W sumie o eco drivingu też z tego forum się dowiedziałem:) Jak ktoś w tamtym temacie napisał: dużo czynników ma wpływ na spalanie, np: filtry, powietrze w oponach, regulacja zaworów. Co do magii 98mki to też byłbym sceptyczny. Poza tym, dość często słyszę, że na niektórych stacjach gdzie powinna być 98mka, wlewają normalną 95tkę...

PS. Współczuję mojemu teściowi, który jeździ 20 letnią golfiną i jak nie zatankuje dobrej 98, to samochód mu po prostu gaśnie...Niestety w większości przypadków dzieje się tak po tankowaniu na lukoilu.

spidek
12-02-14, 11:23
A czym tu się dziwić ? Jak będziesz robił krótkie odcinki i stał na światłach to i 10 litrów będzie całkiem normalne. Moje 1,7ctdi potrafi nawet 10L palić jak robię odcinki 3-5km, wtedy silnik prawie cały czas zimny - średnie spalanie ostatnio 10L ze 100km takiej jazdy :) Na trasie spada do 4,5 z autem jak najbardziej wszystko oki. Kwestia jakie robisz odcinki, jeżeli bardzo krótkie (do 5km) to nawet 11-12 zobaczysz w takiej benzynie.

iljash
12-02-14, 12:12
Ja zauwazcie, ze nie napisalem, ze spalanie odbiega od normy :) Wyraznie staralem sie dac do zrozumienia ze to od "pincuset" czynnikow moze zalezec jakie bedzie spalanie i tez podpowiedzialem, co mozna zrobic/wymienic dla spokoju wlasnego sumienia , a co "nie zginie" :)