Zobacz pełną wersję : Problem z tylną półką ciąć czy kombinować? Honda Civic ej2
grzesiek1495
10-02-14, 21:24
Witam, mam taki problem (mam nadzieje że nie było już takiego tematu bo nie mogłem znaleźć) że chciał bym wstawić na tylną półkę 2 głośniki, niestety fabryczne obrysy są za małe i nie bardzo wiem czy mam ciąć tą półkę czy może jakieś dystanse, ale czy to ma sens i będzie ładnie wyglądać? Czy może raczej pomysleć coś o zamknięciu tamtych dziur i wstawieniu głośników w tylne boczki? Tylko czy to jest lepsze rozwiązanie pod względem jakości? Samochód to honda civic ej2b7 1.5 coupe (nie wiem czy dobrze napisałem, od niedawna jestem posiadaczem :) ) Jeśli macie jakieś pomysły to z chęcią każdy przeczytam.
Głośniki z tyłu to fatalny pomysł. O półce zapomnij, w boczkach tragedia będzie trochę mniejsza, ale tak naprawdę jedyne sensowne rozwiązanie to zestaw odseparowany na przód i (opcjonalnie) subwoofer do bagażnika.
Temat był wałkowany milion razy na każdym mozliwym forum samochodowym, poszukaj.
grzesiek1495
11-02-14, 16:48
Tak, ale mi nie chodzi o to co można wstawić tylko czy jeśli te pozostałe wybory odpadają to co mam zrobić z głośnikami? Wywalić? Obawiam się że będą troche przy duże na przednie drzwi? http://allegro.pl/glosnik-glosniki-dodge-journey-i3743479526.html dokladnie takie mam... może teraz jakieś propozycje?
Hmm, nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Masz te głośniki, tak? I chcesz je zamontować z tyłu, tak? No więc piszę Ci że
- głośników z tyłu się nie montuje bo to szit
- te głośniki też wyglądają na straszny szit, więc na przód też ich szkoda
Na przód powinny Ci wejść głośniki 165mm na dystansach MDF (upewnij się jeszcze u kogoś kto ma EJ2) - możesz zmierzyć ile mają te które masz, ale lepiej od fabrycznych to one nie zagrają.
Tu masz pierwszego linka z gugle: http://civic5g.pl/printview.php?t=14176&start=0&sid=b2a3e5ec645bd3f3c37f1265180f23ba
Spróbuj sprzedać te pierdziawki, choćby na złomie, odłóż trochę pieniędzy i kup np te: http://allegro.pl/helix-b62c-glosniki-165mm-tw-kurier-gratis-i3947009339.html
Do tego wygłuszenie drzwi matą i jak Ci się radio nie stopi (radyjka mają wzmacniacze rzędu 15W i słabe chłodzenie) to powinny nawet bez zewnętrznego wzmacniacza jako-tako pociągnąć.
A dziury w półce przymaskuj czymś.
grzesiek1495
11-02-14, 22:28
ten 'szit' był sprawdzony i całkiem ładnie gra, w dodg'u do ktorego mam dostep sprawdzalismy i jest kozacko a mi to NARAZIE wystarczy, chodzi mi o to co mam zrobić z tymi głośnikami, czy kombinować czy co... chciałem to wrzucić na tylną półkę (tak jak fabryka) niestety są za duże i zastanawiałem sie czy może gdzieś z tyłu pokombinować czy raczej gdzieś bliżej kierowcy...
Na złomie? To oni aż tyle dają żeby jechać na ten złom? :D
Akurat to co mi podesłałeś co do linka z google to czytałem to, i wiem że nie montuje się z tyłu głośników ale ja myślałem o czymś w rodzaju na 'podniesieniu tak żeby grały w strone głowy (niestety to nie zmienia faktu tak jak ktoś napisał że będąc na koncercie nie stoi sie tyłem do sceny no ale cóż...) Czyli według Ciebie najzwyczajniej w świecie mam jeździć z głośnikiem tylko w przednich drzwiach i ew. te gwizdki zamontować? Czy może jednak nadadzą się do czegoś te głośniki? Wiele ludzi montuje z tyłu głośniki (mam też na myśli te 'dość intensywnie' tuningowe samochody)... to może coś w tylnych boczkach? Coś dla pasażerów :)
ten 'szit' był sprawdzony i całkiem ładnie gra, w dodg'u do ktorego mam dostep sprawdzalismy i jest kozacko
Hmm, to chyba mamy inne standardy ;) Jednodrożne głośniki, 15W, kozacko - coś mi tu nie pasuje...
Akurat to co mi podesłałeś co do linka z google to czytałem to, i wiem że nie montuje się z tyłu głośników ale ja myślałem o czymś w rodzaju na 'podniesieniu tak żeby grały w strone głowy (niestety to nie zmienia faktu tak jak ktoś napisał że będąc na koncercie nie stoi sie tyłem do sceny no ale cóż...)[
To raz, że całkiem zburzy to scenę, a dwa że zaczną Ci się nakładać fazy z przednich i tylnych, mogą się zrobić rezonanse i inne jaja.
Czyli według Ciebie najzwyczajniej w świecie mam jeździć z głośnikiem tylko w przednich drzwiach i ew. te gwizdki zamontować? Czy może jednak nadadzą się do czegoś te głośniki? Wiele ludzi montuje z tyłu głośniki (mam też na myśli te 'dość intensywnie' tuningowe samochody)... to może coś w tylnych boczkach? Coś dla pasażerów :)
Zależy co chcesz osiągnąć. Jak ma być głośno do muzyki typu 'umcy-umcy' to zamontuj gdzie chcesz ;)
A jak chcesz mieć zestaw który zagra w miarę czysto i co najmniej z namiastką sceny to wzmacniacz + zestaw odseparowany na przód + wygłuszenie drzwi. Jak chcesz basu to do tego sub do bagażnika.