PDA

Zobacz pełną wersję : SZYBERDACH jak go zamontowac

cin1
15-04-08, 19:38
Zalet szyber dachu nie musze wymieniac, tylko prosze o wskazowkiak go zamontowac. W chwili obecnej jezdze hb 93 1.3, chce zamontowac szyberdach elektryczny od 1.5. mam pytanie czy jest to wogole realne i jak sie do tego zabrac, co potrzebuje, jak ciąc, jak podloaczyc, jak uszczelnic. Moze ktos robil cos podobnego.

airman
15-04-08, 21:16
Siema, hmm żeby załozyć seryjny szyber musisz dach z innego auta zapodać :d. Pozostaja tylko takie opcje jak np. szyberdachy webasto. poszukaj na forum już było o tym. Na taki szyber (elektryczny webasto) niezła kasa idzie, ok 1000-1500zł. Lepiej kompletowac klime za te pieniądze. Mam szyber, w hb i uważam że średnio wentyluje kabine...Póki wiosna to jeszcze fajnie(chłodne powietrze wpada do nagrzanego wnętrza), alew lato jak powietrze bedzie ciepłe to nic nie daje. pozdr

cbool67
15-04-08, 21:52
zgadam sie z przedmowca. Szyber malo daje.

Pawel_JBL
16-04-08, 12:17
Maiałem szyber webasto w poprzednim aucie, taki wstawiany i juz w zyciu nie kupie auta z wstawianym albo orginał albo wcale. nie polecam ;)

Skoti
16-04-08, 12:39
Posiadam seryjny szyber i w lato tak jak kolega wyzej mowi-zadnej roznicy

remi_k
17-04-08, 20:08
Posiadam seryjny szyber i w lato tak jak kolega wyzej mowi-zadnej roznicy nie zgodze się, też mam szyberdach, może nie działa jak klima ale swoje wyciągnie :), nigdy nie zamontowałbym jakiegoś szyber webasto, albo seria albo wcale...

Skoti
17-04-08, 21:51
Mam na mysli srodek lata, teraz tez wole otworzyc szyber niz klime wlaczyc. Ale jak sa upały szyber mi nic nie daje.

Lcfr
18-04-08, 20:04
Jedni lubią szyber ... a inni nie. To nie temat o tym. Temat o montażu a to jak sie okazuje - by zrobić to profesjonalnie - wymaga wiele zachodu. Opisywał kiedys to Wombat na tym badż innym forum. Generalnie sprawa sprowadza sie jak napisał airman do założenia nowego dachu. W seryjnym szyberdachu jest sporo kombinacji (są też 2 rodzaje !! ) no i doprowdzenie odpływów itd.. To nie tak prosto, że dziura i już..... Można rzeźbić ale ani nie będzie to funkcjonalne ani estetyczne. Tyle chyba :)
ps. poszukaj w szukajce-temat był juz poruszny :)

cin1
18-04-08, 20:22
Dzieki za rady rezygnuje z szyberdzaszku, szkoda.