PDA

Zobacz pełną wersję : Regulacja LPG

aribike
10-02-14, 10:21
Witam. Od 3 lat przed przełączeniem na gaz muszę trochę rozgrzać silnik na benzynie, ponieważ na zimnym na gazie nie chce się wkręcać na obroty. Nie wiem, czy tak ma po prostu moja instalacja, czy może jest to takie ustawienie, zabezpieczenie przed wczesnym przełączaniem, ponieważ zimny gaz szkodzi silnikowi. W każdym razie gadałem ostatnio ze znajomym, który również ma gaz i benzyny nie używa nigdy. Nawet w mrozy odpala na gazie i normalnie jedzie. Trochę mnie to dziwi, bo takie coś rzeczywiście zapewne silnikowi nie sprzyja, ale z drugiej strony jak to możliwe ? Powiedział mi żebym wymienił membranę i wyczyścił parownik. No i teraz nie wiem. Czy to rzeczywiście wina parownika i membrany ? A może to po prostu się jakoś reguluje ? Moje pytanie to po prostu co zrobić, abym też tak miał u siebie, że nawet na zimnym silniku na gazie będzie normalnie chodził, wkręcał się na obroty a nie dusił. Oczywiście nie będę go z gazu odpalał, tylko z benzyny, ale nie będę musiał czekać 5 min na przełączenie na gaz tylko np. 2, dzięki czemu nie będę musiał tak często tankować również benzyny. Instalacja BRC, założona na początku 2007r.

KrzyChules
10-02-14, 11:24
powiem tak, sekwencja? jeżeli tak to w ustawieniach sterownika masz temperaturę przy jakiej sie ma on przełączać na gaz . na sekwencji poprostu inaczej nie zrobisz
a jeżeli instalka inna niz sekwencja topowinien on sie na gaz przełanczać kiedy chcesz po dodaniu gazu (jezeli jest w trybie automatycznym) a co do wkrecania na gazie na zimnym to jesli nie chce sie wkrecac to oznacza ze gaz nie jest odpowiednio odparowany w parowniku i podawany jest częściowo w fazie ciekłej a nie lotnej, z tąd te dławienie

zapewne masz podłączony parownik pod rurki idące do nagrzewnicy , a one troche długo się grzeją, ja mam podłączony reduktor pod tą rure co idzie od kolektora do termostatu , w kształcie U , najszybciej sie ona nagrzewa , i we wczesniejszym civiku tez jezdzilem na samym gazie

aribike
10-02-14, 11:42
Szczerze mówiąc to nawet nie wiem czy to sekwencja. Mam 3 różne warianty do wyboru na przełączniku, tylko benzyna, tylko gaz, lub w środkowym położeniu benzyna i automatyczne przełączenie na gaz przy wkręceniu gdzieś na 3tys. obr, przy czym automatycznie przełączy się niezależnie od nagrzania silnika, jak przygazuję po odpaleniu to przełączy, dlatego tego położenia w ogóle nie używam. Czyli z tą membraną i parownikiem nic nie zrobię ? Trzeba by go podłączyć tak jak mówisz i tylko to pozostaje ? W takim razie tylko jeszcze pytanie jak to możliwe żeby auto odpalało na gazie w mróz, skoro silnik zimny ?

Arturvf500
10-02-14, 14:53
zimny gaz szkodzi silnikowi na równi z zimną benzyną;) za to membranom jak najbardziej; zwykle sterowniki maja małą mapkę wzbogacania mieszanki w zależności od temperatury i to wystarczy zmienić; niestety w przypadku BRC musisz się udać do autoryzowanego zakładu bo softu ot tak sobie nie ściągniesz...

KrzyChules
10-02-14, 15:28
to jest 2ga generacja więc jak zimny da sie go przełączyć
powiem tak: nie zaszkodzi jak podłączysz jak mowiłem , parownik szybciej będzie ciepły
parownik można w sumie zregenerowac przez te membranki , napewno polepszy się

a ciekawe od kiedy instalka 2giej generacji ma jakiekolwiek mapy jeszcze co idą od temperatury ? tam przeciez steruje tps, lambda i po obrotach , chybaze jakiś niewiadomo jaki sterownik i ma wyjscie na temperature

aribike
10-02-14, 15:50
Czyli mam sekwencję czy nie ? :D

Więc membranki można wymienić, drogi to biznes ? Zrobiłbym sam czy dać zakładowi ? I gdzie je można kupić ?

No i z tymi mapami, mam je czy nie ? :D Ale coś czuję że jednak jest jak mówi krzychules, lambda itp.

Arturvf500
10-02-14, 18:02
to Ty nam powiedz czy masz sekwencje;) mieszalnik przed przepustnica, czy wtryskiwacze w kolektorze ssacym?

aribike
10-02-14, 20:02
Raczej to pierwsze, na kolektorze ssącym nie ma nic dodatkowego. Czyli brak sekwencji ? :)

Tak wygląda u mnie sytuacja :)
http://speedy.sh/vXbey/20140207-123719.jpg

Jookoozzz
11-02-14, 12:24
Dekiel w moro :D fajny...

Nie lepiej oddac do gazownika zeby posprawdzał i zrobił jak trzeba, nie ma co sie przy gazie bawic tak samemu...

aribike
11-02-14, 16:34
No tak mam zamiar zrobić na dniach, ale po prostu chcę też sam się dowiedzieć jakie są możliwości :)