Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bagażnik dachowy - jaki kupić?

lookaty
09-02-14, 23:26
Przymierzam się do kupna bagażnika dachowego, ale nie wiem na jaki się zdecydować. nie chce uniwersalnych, ponieważ ich system montażu nie zawsze pasuje i tutaj pytanie: czy ktoś ma/używa?

bartek1706
09-02-14, 23:51
Ja mam jakiś małomarkowy, ale dedykowany do 5D. Trzyma się dobrze, nie ma problemów, ale hałasuje trochę...
https://lh4.googleusercontent.com/-YkK5hps-n18/UgoNWUdE0HI/AAAAAAAAMxY/ikdQRw1G5DI/w387-h519-no/1.jpg

lookaty
09-02-14, 23:55
Szkoda, że nie masz dokładniejszych zdjęć jak siedzi. Mnie wpadł w oko ten:

http://allegro.pl/bagaznik-bagazniki-alu-honda-civic-vi-1995-2001-i3887573823.html

Zastanawiam się tylko czy dobrze siądzie, bo mam zamiar wozić na tym rowery i szkoda żeby spadły :)

bartek1706
10-02-14, 00:01
Ten co wstawiłeś jest uniwersalny. Ten mój widać, że ma gumy idealnie dopasowane do profilu dachu. Zaraz przeszukam kompa, może znajdę jakieś inne zdjęcia ;)

Tu coś więcej widać.
https://lh4.googleusercontent.com/-OZzkuO_t5Qc/UgoG88bG-jI/AAAAAAAAMwc/0986MCsPDxs/s800/IMAG0141.jpg

lookaty
10-02-14, 00:05
Wiem, że uniwersalny ale przynajmniej jakoś wygląda :) Znalazłem też dedykowany, używany ale stan już lekko dobry.

http://allegro.pl/bagaznik-rover-45-400-honda-civic-vi-oryginalny-i3902536284.html

Bardzo mi się nie podobają te blachy po bokach.

Całkiem fajnie ma podparcie ten Twój, jakiej firmy masz uchwyty na rower?

bartek1706
10-02-14, 00:08
Ale te blachy po bokach będziesz mieć w każdym, nawet uniwersalnym. Jakoś trzeba za słupek złapać ;)
Uchwyty na rower Thule.

lookaty
10-02-14, 00:22
W tym pierwszym linku blach nie ma i to mi się właśnie podoba, po coś w końcu te rynienki w dachu zrobili ;) Dzięki za zdjęcia, poczekam może ktoś jeszcze się w temacie wypowie :)

bartek1706
10-02-14, 08:39
W tym pierwszym linku blach nie ma i to mi się właśnie podoba, po coś w końcu te rynienki w dachu zrobili ;) Dzięki za zdjęcia, poczekam może ktoś jeszcze się w temacie wypowie :)

Rynienki w dachu to miejsce spawu dachu ze słupkiem. Daje sobie rękę uciąć, ze beda miały te blachy bo u nas nie ma miejsc montażowych na bagażnik.

Sent from my iPhone using Tapatalk

karas
10-02-14, 11:49
ja mam automaxi czy jakos tak- chyba jeden z najtanszych jak kupowałem sprawdza się bdb z nartami rowerem czy boxem na dachu

Szczur[R]
10-02-14, 14:33

jak sobie dziury w dachu wywiercisz to nie będziesz mieć blach...

lookaty
10-02-14, 19:19
;2200903']jak sobie dziury w dachu wywiercisz to nie będziesz mieć blach...

Dziękuję za rzeczową i bardzo uprzejmą odpowiedź, pozdrawiam...

Szczur[R]
10-02-14, 21:10
Dziękuję za rzeczową i bardzo uprzejmą odpowiedź, pozdrawiam...

Uzyskałeś odpowiedź zgodną z rzeczywistością, bez grama nieuprzejmości z mojej strony.
Dodam że buda MB jeśli chodzi o montaż relingów to koszmar:
-brak fabrycznych punktów montażu
-dach jest "okrągły" - nawet jak wywiercisz dziury to belki poprzeczne będą leżeć w negatywie

Wiozłem rowery na takim uniwersalnym jak ma kolega Bartek. Da się to ogarnąć, ale jest temu daleko do perfekcji nie wspomnę o wyglądzie...

bartek1706
10-02-14, 21:34
Mój nie jest uniwersalny, montuje się go tak samo jak w każdym innym aucie nie posiadającym gwintowanych miejsc montażowych i nie widzę w tym żadnego koszmaru ;)

Szczur[R]
10-02-14, 21:59
Mój nie jest uniwersalny, montuje się go tak samo jak w każdym innym aucie nie posiadającym gwintowanych miejsc montażowych i nie widzę w tym żadnego koszmaru ;)

Jest, taki sam jest "dedykowany" do lanosa :) ogólnie to prawie do każdego auta można go założyć, nie ma on jakiegoś konkretnego przeznaczenia.
Koszmar to hałas przy i problem z montażem kufra.

bartek1706
10-02-14, 22:00
Jak sie wymieni gumy to bedzie pasować. Na tych watpię

Szczur[R]
10-02-14, 22:03
Jak sie wymieni gumy to bedzie pasować. Na tych watpię

Mam taki sam, a przynajmniej nie mogę się dopatrzyć różnicy. Nawet leży na dachu dokładnie tak jak na Twoim zdjęciu. Kumpel ma lanosa 5D, to jest bagażnik od niego właśnie :P

MikeFoto
11-02-14, 11:08
Jeśli chodzi o takie bagażniki to bazowy macie z Thule - Thule Rapid System 754 (330zł)

Zresztą jaki macie problem. Bagażnik nie ma wyglądać tylko ma spełniać określoną fukcję. Przewożę to mam na dachu, nie przewożę - ściągam. Bo roboty aż na 3 min.
Druga rzecz. Honda 5d nie posiada fabrycznych miejsc montażu bagażnika dachowego. Dlatego nie ryzykował bym w montażu bagażnika tam gdzie producent tego nie przewidział z bagażnikiem do tego nie dedykowanym.

OEM Honda - http://tablica.pl/oferta/bagaznik-dachowy-relingi-honda-civic-5d-od-95r-CID5-ID4IXjT.html#9.65899e+42
Thule 754 z belkami - http://tablica.pl/oferta/honda-civic-5d-bagaznik-bazowy-thule-gwarancja-CID5-ID4OBnt.html#9.65899e+42
Opływowy - http://tablica.pl/oferta/bagaznik-dachowy-aluminiowy-honda-civic-CID5-ID4BeT1.html#3dc235f839

bartek1706
11-02-14, 11:26
Jeśli chodzi o takie bagażniki to bazowy macie z Thule - Thule Rapid System 754 (330zł)

Thule 754 z belkami - http://tablica.pl/oferta/honda-civic-5d-bagaznik-bazowy-thule-gwarancja-CID5-ID4OBnt.html#9.65899e+42

bagażnik bazowy THULE dopasowany do Hondy Civic 5d Hatchback (06r.-12r.).

Chyba to nie to Thule ;)

Andrzej może właśnie dlatego, że masz bagażnik z lanosa to dla Ciebie jest taki problem z montażem? Ja kupowałem jako własnie dedykowany do Civ 5D i gumy przylegające do profilu dachu i rynienki pasują idealnie i montaż trwa dosłownie 3 minuty ;)

MikeFoto
11-02-14, 11:38
Chyba to nie to Thule

Thule 754 pasuje do naszych civiców. Jest uniwersalny co prawda, dostosowany do aut nie mających uchwytów fabrycznych. Gdzieś miałem fotkę z zagranicznego forum, w którym ktoś miał właśnie ten model zamontowany.

Szczur[R]
11-02-14, 11:56
Chyba to nie to Thule ;)

Andrzej może właśnie dlatego, że masz bagażnik z lanosa to dla Ciebie jest taki problem z montażem? Ja kupowałem jako własnie dedykowany do Civ 5D i gumy przylegające do profilu dachu i rynienki pasują idealnie i montaż trwa dosłownie 3 minuty ;)
przy 100km/h też Ci hałasuje jakby miał myśliwiec startować ? :P

bartek1706
11-02-14, 11:57
Jakby myśliwiec to nie, ale z otwartym szybem tez nie pojadę :D

Szczur[R]
11-02-14, 12:03
Jakby myśliwiec to nie, ale z otwartym szybem tez nie pojadę :D

mnie to mega ora :P a w dodatku te listwy nie są idealnie poziomo. Sprawdź u siebie na bank też tak masz - musisz montować obie belki blisko siebie, żeby nie były lekko w negatywie, a to wyklucza montaż kufra. Jak rozstawiam tak żeby było ok, to już nie przylega dobrze płaską powierzchnią do belek bo są tak \ /

bartek1706
11-02-14, 12:05
;2201881']mnie to mega ora :P a w dodatku te listwy nie są idealnie poziomo. Sprawdź u siebie na bank też tak masz - musisz montować obie belki blisko siebie, żeby nie były lekko w negatywie, a to wyklucza montaż kufra. Jak rozstawiam tak żeby było ok, to już nie przylega dobrze płaską powierzchnią do belek bo są tak \ /

Zobaczę na wiosnę, ale nie przypominam sobie zeby był negatyw. Owiewka typu yakima sie przyda, chociaż wolałbym thule bo taki mam bagażnik rowerowy, a ja ponad pol sezonu go woze na dachu bo mi sie po prostu podoba ;)

aribike
24-02-14, 14:36
Witam. Znalazłem ten temat więc nie będę zakładał nowego. Moje auto to Civic HB 3d z 93r., poszukuję do niej bagażnika na dach. Ma ktoś może jakieś doświadczenia, propozycje, zanim dokonam złego zakupu ? :)

Szczur[R]
24-02-14, 14:53
Witam. Znalazłem ten temat więc nie będę zakładał nowego. Moje auto to Civic HB 3d z 93r., poszukuję do niej bagażnika na dach. Ma ktoś może jakieś doświadczenia, propozycje, zanim dokonam złego zakupu ? :)

zapytaj w dziale 3d bo nasze od 5d mogą Ci nie podejść