Zobacz pełn± wersję : Civic VII jaki silnik podejdzie p&p
Witam
Jaki silnik wejdzie bez rzezby do Civica VII gen? Obecny silnik to D16V1, ale padl i mysle o wrzuceniu czegos podatniejszego na mody, np: D16Z6,Y7. Chcialbym sam zrobic swap wiec zalezy mi na jak najwiekszym p&p zeby zminimalizowac koszty.
Pozdrawiam
D16v1 a np d16z6, czy wspomniany y7 ( który jest do dupy, bo nie ma vteca), to zupełnie inne jednostki. Jedyn± niestety opcj± ( uzasadnion± ekonomicznie) jest kupienie kolejnego słupka. Cudów z tego silnika się nie wykrzesa, ale zawsze mozna zrobić wydech + dolot i uzyskac parę kucyków( warto by było to również wystroić, ale w czy odbya się to tak jak w 5 i6 genie, to nie wiem..)
Michalll_1991
09-02-14, 22:05
nie jestem pewien ale zapewne tak samojak d14z6 d16v1 jest na fajkocewkach.... mysle ze bez wiekszego problemu moznaby wrzucic tam d16z6 na jego wi±zce obd1, pozostaje kwestia pobawienia się z kabelkami :)
Dokladnie d16v1 jest na fajkocewkach, niestety obecnie mieszkam w uk a tu ciezko dostac jakis sensowny silnik za sensowne pieniadze, to samo tyczy sie jakichs modow w warsztatach. Ewentualnie moge cos pomodzic we wlasnym zakresie w d16v1
Michalll_1991
09-02-14, 22:32
wydech mozesz ogarn±ć , podpasuje w razie czego i do d16z6 ;) nie wiem jakiej jakosci jest seryjny ssak , ale mozesz zapodac z d16y8 , a co za tym idzie przepustnice z B lub H i do tego CAI, co takze nada sie do z6:) ciekawi mnie kwestia skrzyni, ponoć nie pasuje z V,VI gena ale ostatnio zmieniałem skrzynie w VII i powiedziałbym ze powinna przypasić :) a jak sie da to hybryda i jest ogień :)
nie jestem pewien ale zapewne tak samojak d14z6 d16v1 jest na fajkocewkach.... mysle ze bez wiekszego problemu moznaby wrzucic tam d16z6 na jego wi±zce obd1, pozostaje kwestia pobawienia się z kabelkami :)
I postawienia tego na jakim¶ standalone'ie.
skrzynia na silnik chyba pasi ale na lapy juz nie jedynie poszukac od 1,4 o ile jest krotsza bo przelozen 7 gena nie znam wiem napewno ze 5d1,4ma dosc krotka
Michalll_1991
10-02-14, 17:03
I postawienia tego na jakim¶ standalone'ie.
napisałem ze na wiazce z d16z6, co za tym idzie zrobic go na obd1 :) nie wiem myle sie ?
co prawda jestem chory ale chyba nie bredze :P
wydech mozesz ogarn±ć , podpasuje w razie czego i do d16z6 nie wiem jakiej jakosci jest seryjny ssak , ale mozesz zapodac z d16y8 ,
Nie byłbym tego taki pewien. zupełnie inne flansze kolektorów. a skrzynie z 1.4 były do pewnego czasu wadliwe, niestety nie zagłebiałem się bardziej w temat.
dokladnie kolektor wydechowy calkiem inny ssacy okna podobne rostaw szpilek calkiem inaczej ,
a co z silnikami z coupe em2 1,7 na vtecu nie podejda do tej budy??
Michalll_1991
12-02-14, 00:07
mówi±c o wydechu miałęm na my¶li kolektor wydechowy, myslalem ze pasuje, dalej faktycznie jest inaczej, w VII hb nie ma tunelu wydech wisi pod podłog± :)
D17x i D16V1 to blizniaki ;)