PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki olej do skrzyni biegów?

Genax
08-02-14, 20:43
Pacjent: Honda Civic VII coupe 1.7 120km. Została wymieniona u mnie skrzynia i mechanik powiedział, że do tej skrzyni wlewa się czerwony olej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki olej najlepiej wlać do skrzyni? Nowa skrzynia została przełożona z V-tec'a chociaż to pewnie żadna różnica.

qureku.
08-02-14, 20:58
MTF Hondy

Genax
08-02-14, 21:03
Taki?
http://allegro.pl/olej-do-skrzyni-biegow-honda-mtf-1l-oem-nie-texaco-i3924034187.html

qureku.
08-02-14, 21:09
Tak

pablo_020
09-02-14, 16:14
I potrzebujesz dwie takie buteleczki

Genax
09-02-14, 20:55
Wiem wiem :)

itor
10-02-14, 21:05
czy do skrzyni biegow musi byc olej z oznaczeniem MTF czy wystarczy ze bedzie 75w80? Czy orginalny olej OEM to syntetyk czy polsyntetyk?

pablo_020
10-02-14, 22:33
Musi być MTF jak powyżej w linku, ew. 10w40.

itor
10-02-14, 23:10
sprawdzilem MTF to Manual Transmission Fliud

wiec wystarczy 75w80 do skrzyni manualnej

CRX1
11-02-14, 00:33
Nalej sobie 75W80 i za chwilę będziesz szukał skrzyni biegów , dlaczego wszyscy chcą być mądrzejsi?
Nie rozumiesz, że MTF do skrzyni dla Hondy nie posiada specyfikacji 75W80?

Brylant1
11-02-14, 00:38
Taka juz mentalnosc ze kazdy szuka oszczednosci, niby dwa litry mtfu kosztuja 120zl ale podejrzewam ze zmienisz go przez czas posiadania samochodu wiec po co na sile szukac oszczednosci?

itor
11-02-14, 00:42
ciezko dostac od reki ten hondowski, widzialem olej valvoline 75w30 i mial specyfikacje do hondy

Brylant1
11-02-14, 01:43
Ciezko dostac? Jutro zamawiasz i w srode jest u Ciebie...

itor
11-02-14, 06:56
Ciezko dostac? Jutro zamawiasz i w srode jest u Ciebie...

ok

to teraz pytanie MTF czy MTF3?

iljash
11-02-14, 13:52
Ktory nie wezmiesz od Jarusneta/ Haparts itd bedzie dobry i sprawdzony. Kiedys rozkminialismy wlasnie te roznice w pudelkach / opakowaniach ,ale doszlismy chyba , ze ktores z tych opakowan jest nowsze, albo poprostu jeden olej sciaga dana osoba z Hameryki a inna z Japonii i stad takie rozbieznosci, tak czy siak kazdy z tych olejow bedzie dobry. Ewentualnie mozesz zapytac w.w osob skad roznice :)

zarowno taki:
http://haparts.com.pl/haparts/allegro/MTF/1.png

jak i taki
http://jdmshop.eu/image/cache/data/mtf-500x500.jpg

ciezko dostac od reki ten hondowski, widzialem olej valvoline 75w30 i mial specyfikacje do hondy

tylko OEM MTF , zaden inny, nawte jesli na pudelku wydaje sie ze ma takie same oznaczenia lepkosci

DragonSmok89
11-02-14, 22:06
Została wymieniona u mnie skrzynia i mechanik powiedział, że do tej skrzyni wlewa się czerwony olej.
Zmień koniecznie mechanika

sprawdzilem MTF to Manual Transmission Fliud

wiec wystarczy 75w80 do skrzyni manualnej BOŻE.... widzisz i nie grzmisz....
MTF Honda nie ma specyfikacji 75w80! i pod żadnym pozorem nie można go używac do skrzyń biegów Hondy MTF Honda to 10W40 z różnymi dodatkami i tylko taki olej można nalać. Dostępny głownie w ASO, albo jak koledzy już wcześniej wspomnieli w haparts'ie, przeciętne sklepy motoryzacyjne nie mają go w sprzedaży. Zamiennikiem tego oleju jest normalny olej silnikowy 10W40 i Honda dopuszcza awaryjne zalanie skrzyni takim olejem.
Na pewno niech nikomu nie przyjdzie do głowy wlanie do skrzyni normalnego oleju przekładniowego 75W80 bo to pewna i szybka śmierć dla skrzyni biegów.

CRX1
12-02-14, 01:50
Nic takiego kolego nie napisałem , wróć , przeczytaj a potem się zastanów skąd wykombinowałeś ten cytat .

Sarkon
12-02-14, 08:14
Podłączę się do tematu. Chciałbym na wiosnę wymienić olej w skrzyni biegów. Sądzę, że najwyższy czas a ponadto nie wiem kiedy to robił poprzedni właściciel.

Czy orientujecie się, gdzie mogę kupić podkładkę pod korek wlewu oleju i podkładkę pod spust do wlewu?

itor
12-02-14, 10:13
Zmień koniecznie mechanika

BOŻE.... widzisz i nie grzmisz....
MTF Honda nie ma specyfikacji 75w80! i pod żadnym pozorem nie można go używac do skrzyń biegów Hondy MTF Honda to 10W40 z różnymi dodatkami i tylko taki olej można nalać. Dostępny głownie w ASO, albo jak koledzy już wcześniej wspomnieli w haparts'ie, przeciętne sklepy motoryzacyjne nie mają go w sprzedaży. Zamiennikiem tego oleju jest normalny olej silnikowy 10W40 i Honda dopuszcza awaryjne zalanie skrzyni takim olejem.
Na pewno niech nikomu nie przyjdzie do głowy wlanie do skrzyni normalnego oleju przekładniowego 75W80 bo to pewna i szybka śmierć dla skrzyni biegów.

Honda nie ma na swoim oleju zadnej specyfikacji ani 75w80 ani 10w40 wiec to jest gdybanie jaki tam jest olej, sprawdzalem na stronie valvolina i ich olej 75w80 oraz 75w90 ma specyfikacje m.in. hondowska - to tak gwoli wyjasnienia a wyboru dokonuje kazdy sam

CRX1
12-02-14, 11:02
to tak gwoli wyjasnienia a wyboru dokonuje kazdy sam Tak, ale trzeba mieć świadomość , że zalanie oleju innego niż w tym przypadku zalecenie Hondy MTF , może spowodować awarię podzespołu , którym jest skrzynia biegów.Z drugiej strony ,olej w skrzyni nie wymienia się co roku i cena nie zabija więc szukanie dziwnych oszczędności , mija się z celem.W zeszłym roku wywaliłem na złom skrzynię hondowską , bo genialny "mechanik" zalał znajomemu Hipol przekładniowy. Żałuję , że nie porobiłem fot , wszystkie koła zębate były niebieskie.

itor
12-02-14, 11:34
Tak, ale trzeba mieć świadomość , że zalanie oleju innego niż w tym przypadku zalecenie Hondy MTF , może spowodować awarię podzespołu , którym jest skrzynia biegów.Z drugiej strony ,olej w skrzyni nie wymienia się co roku i cena nie zabija więc szukanie dziwnych oszczędności , mija się z celem.W zeszłym roku wywaliłem na złom skrzynię hondowską , bo genialny "mechanik" zalał znajomemu Hipol przekładniowy. Żałuję , że nie porobiłem fot , wszystkie koła zębate były niebieskie.

czyli na kazdym kroku trzeba zachowywac czujnosc

iljash
12-02-14, 12:15
Akurat o skrzynie w 7g to trzeba dbac :D ale to nie zmienia faktu , ze MTF wbrew pozorom drogi nie jest ( Dobry chociazby Motul 300 gear nadajacy sie do skrzyn tanszy nie jest jakos specjalnie ) tyle ze chociazby MTF byl 3 x drozszy i musialbys po niego do ASO jechac to wyjscia nie ma , trzeba lac ten olej :)

LemonR
12-02-14, 12:44
Dajcie spokój, niech se wleje Valvoline ze specyfikacją Hondowską. Od razu się nie rozleci a może i 6 bieg się pojawi. :-)

DragonSmok89
12-02-14, 18:41
Honda nie ma na swoim oleju zadnej specyfikacji ani 75w80 ani 10w40 wiec to jest gdybanie jaki tam jest olej
Owszem na butelce MTF Honda nie ma specyfikacji, ale MTF Honda wprowadziła do sprzedaży chyba dopiero o 1997 albo 1998r wszystkie skrzynie wcześniej zalewany były 10W40 i nawet Honda dopuszcza awaryjne zalanie skrzyni takim olejem. Oczywiście od lat 90'tych minęło już troszkę czasu, MTF Honda jest w sprzedaży już od dawna i raczej nikt silnikowego nie nalewa do skrzyni już, ale na pewno lepiej nalać tam 10W40 jeśli nie ma sie MTF Honda niż jakikolwiek inny olej przekładniowy.
Tak jak poprzednicy mówili, olej w skrzyni wymienia się raz na kilka lat, więc nie ma co na tym oszczędzać a 120zł na dwie buteleczki MTF to chyba nie jest kosmiczny wydatek, biorąc pod uwage fakt, że wymiana oleju w skrzyni jeśli dobrze pamietam, zalecana jest co 80tys km. (może się myle odnośnie tego przebiegu, ale coś mi tak w głowie świta)

iljash
12-02-14, 19:08
jakies 80-100 tys. Wiekszosc uzytkownikow, w ogole nie wie o takiej wymianie, jak wymiana oleju w skrzyni w ramach eksploatacji samochodu. Dopiero dowiaduja sie , ze takie cos istnieje, gdy to juz zaczyna sie cos niepokojacego dziac, i najczesciej tez jest to juz za pozno.