Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mycie samochodu?!

bednar_skc
15-04-08, 08:20
Wiem ze bylo duzo takich tematow ale chcialbym dowiedziec sie konkretnie jak wy myjecie swoje samochody.swoj mam od niedawna i zawsze po wyjechaniu z "carsher" mam zacieki ,to tanie mycie ale nie bardzo dokladne.
kupilem sobie szampon do samochodu z woskiem...i jak mam z niego skorzystac? do wiadra z woda i jakas szczotka czy czym najlepiej myc??i czym go wytrzec? a moze zostawic by wyschnal i jakims mleczkiem(jakim?) by byl lśniący i bez zaciekow.

a znacie jeszcze jakis sposob na mycie szyb od srodka?

prosze o pomoc.
pozdrawiam.

ziomal007
15-04-08, 08:43
Ogólnie : http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=569319&sid=6fdfe5afb4a3cf1df9236a2c6957da46#569319

Ja obecnie mam kosmetyki ponoć z serwisu Reni :agent:

Szampon w woskiem do wiadra 10L , ciepła woda , piwko i jazda ;)
Myję gąbką od zawsze. Po umyciu każdego boku spłukuję pianę i na drugą stronę jazda.
Jak trochę przeschnie to biorę irchę i wycieram do sucha . Świeci się później jak psu jajca ;) Ogólnie zawsze jakiś zaciek może być ale wtedy bioerzesz irchę albo bawełnę i polerujesz jak masz szampon z woskiem na przykład.

Jak mam wene to i mleczko na koniec ;)

Szyby od środka samą wodą myję i mam taką szmatkę specjalnie dostosowaną do tego :agent:

karpik85
15-04-08, 09:12
Szampon w woskiem do wiadra 10L , ciepła woda , piwko i jazda
Myję gąbką od zawsze. Po umyciu każdego boku spłukuję pianę i na drugą stronę jazda. - Proste :D

Moczysz z węża, myjesz gąbką, nie powinno sie używać szczotek, bo rysują lakier, najlepiej gąbką. Ja zawsze myje kawałek, np. jedną strone i spłukuje, bo piany szybko zasychają. Jak już umyje całość to starym piórem wycieraczki ściągam wode z szyb i płaskich elemantów takich jak dach, maska, drzwi, błotniki, bo te zacieki powstają najczęściej z kamienia, który znajduje się w wodzie. Jak wyschnie to warto przepolerować jakims mleczkiem. A szyby myje płynem do okien i gazetą - niekolorową.

lisplus
15-04-08, 09:15
Wystarczy po umyciu wytrzeć do sucha. Najlepsza do tego ircha. ;)

mizer
15-04-08, 09:57
W kolejnosci - dach, jeden bok, tyl, drugi bok, przednia szyba, maska + blotniki, przedni zderzak.
Ja nie wycieram, bo i tak pozniej jade mleczkeim wiec zaciekow nie ma, czekam tylko zeby dobrze przeschlo i na to mleczko ( w cieniu ).

bydle
15-04-08, 11:53
Kolejnosc to powinna byc taka:
1. dach
2. szyby boczne
3. maska, klapa i calego dookola do wysokosci bocznej listwy
4. i na samym koncu zderzaki i ponizej listwy

drypaul
15-04-08, 14:27
Ja tam najpierw myję dach i wszystkie szyby, a potem to już jak mi się zachce :-) No i koła na samym końcu.
Jak nie ma dużego słońca i nie jest 30 stopni to nie wycieram. Woda wysycha i nie ma zacieków.
A jak jest duże słońce to ściągam gumową ściągaczką zanim kropelki wyschną. A jak cos zostanie to bawełnianą szmatką wycieram.

Szyby od środka (od zewnątrz w sumie też) czyszczę płynem lub pianką do szyb i papierowym ręcznikiem.

I co jakiś czas woskuję (karoserię, nie szyby :d )

mizer
15-04-08, 16:48
Kolejnosc to powinna byc taka:
1. dach
2. szyby boczne
3. maska, klapa i calego dookola do wysokosci bocznej listwy
4. i na samym koncu zderzaki i ponizej listwy
Szyby myje razem z reszta, bo i tak po wysuszeniu myje je osobno :aloha:

bednar_skc
15-04-08, 18:01
bylem na miescie i niestety nie bylo nigdzie Irchy , kupilem cos podobnego do tego ;P , paste tempo i jakies mleczko ktore kosztowalo 12 zl :P innych nie bylo bo mowia ze dopiero sezon sie zaczyna :/

po umyciu szamponem lepiej paste TEMPO czy to mleczko? :P

kurgan
15-04-08, 19:40
irche najszybciej dostalem u optyka :D
po myciu wosk :)

po co paste tempo?!

Efyr
15-04-08, 19:54
http://www.youtube.com/watch?v=62nwrnjpTSU&eurl=http://www.spryciarze.pl/index.php?option=com_seyret&task=videodirectlink&id=441

bednar_skc
15-04-08, 20:47
Pasta tempo to tez m.in wosk :P to lepiej mleczko czy tempo ? :P
ale z tempo jest chyba duzo zabawy ;p

mizer
15-04-08, 23:28
Najpierw nakladasz, pozniej polerujesze, zabawy im wiecej robisz, tym wieksza wprawa i idzie to szybciej, a efekt niesamowity.
Mleczko krocej "trzyma" niz ciezki, tlusty wosk, z koleji mleczko latwiej sie poleruje.
najlepiej wez raz to, raz to i zobaczysz co ci przypasi najlepiej, ja na zime klade "ciezki" wosk, a latem daje mleczko.

MrUkAs
16-04-08, 15:03
Ircha, nie wiem jakiej jakosci jest teraz w Polo (nawet w promocji). :D