PDA

Zobacz pełną wersję : Czy tlumik od sedana 6gen bedzie pasowal do coupe 6gen?

najman
15-04-08, 01:11
Bo dlugosc aut chyba taka sama jest...
Chcialbym zrobic pelen przelot ale nie wiem gdzie kupic taka rurke:) Seryjnie srednica rury nie jest chyba zbyt duza i wlasnie o to mi chodzi bo chcialem jako koncowy zamontowac ultera uniwersalnego z allegro i ponoc wtedy dzwiek nie jest tak mocno basowy jak przy wiekszej srednicy i innym tlumiku niz ulter... Nie mowie tu o jakichs SS ale o tlumikach tanszych;)

Lcfr
15-04-08, 17:44
Bo dlugosc aut chyba taka sama jest...
Chcialbym zrobic pelen przelot ale nie wiem gdzie kupic taka rurke:) Seryjnie srednica rury nie jest chyba zbyt duza i wlasnie o to mi chodzi bo chcialem jako koncowy zamontowac ultera uniwersalnego z allegro i ponoc wtedy dzwiek nie jest tak mocno basowy jak przy wiekszej srednicy i innym tlumiku niz ulter... Nie mowie tu o jakichs SS ale o tlumikach tanszych;)

O jaki tłumik chodzi bo nie napisałeś w koncu który ma być taki sam.... ;/

Ale generalnie jest tak:
Tłumik środkowy (rura z katem bądz rura z katem i środkową puszką) jest taka sama w 2,3,4d w 5 gen.
A że w 5 gen jet taka sama jak w 6 gen no to chyba wszystkie są takie same
(sam ma 5 gen a jeżdze na dedykowanym zestawie od 6g który pasował idealnie bez przeróbek)
Tylny tłumik jest taki sam w sednie i qp a inny - w hb 3d - inny poprzez krótsze podejscie od strony kolektora
(czyli jak założysz od hb do sedana czy qp bedzie z a krótki i odwrotnie)
Co do kompatybilności między generacjami 5 i 6 to jest jak z tłumikiem środkowym...

I co do spawania...
Wyspawaj sobie przelot 50mm i daj ultera dedykowanego bo jak dasz uniwersalnego będzie głośno przy środkowym przelocie .

OLO85
15-04-08, 22:21
Witam ja mam środek serie i gościu u którego kupowałem zaklinał się że do coupe jest inny niż do sedana więc poczekałem jeden dzień i otrzymałem od coupe. Końcowy mam przelotowy z allegro i śmigam beż wkładki wyciszającej bo było jak w serii (prawie) a teraz jest głośniej ale nie za głośno jak dla mnie w sam raz.

najman
15-04-08, 22:34
Lcfr "wyspawaj"? Tzn co masz na mysli bo nie bardzo rozumiem:) Moge kupic srodkowy tlumik seryjny wyciac z niego tlumik w to miejsce wspawac rure a na koncowy zamontowac ultera dedykowanego? Macie jakies namiary na dedykowanego bo nie moge go nigdzie znalesc!

Lcfr
15-04-08, 23:12
gościu u którego kupowałem zaklinał się że do coupe jest inny niż do sedana.
zmieniałem 3 szt-wszystskie były takie same(nie licze juz genaracji nawet)
zaklinał sie może dlatego, że wiekszośc rzeczy do qp na allegro i w katalogach jest o 20% droższa mimo iz czesto jest taka sama jak w innych modelach...

OLO85
16-04-08, 20:08
być może i jest droższa część do coupe ja w każdym bądz razie miałem w takiej samej cenie co do sedana.

adriangrabowski
17-04-08, 18:47
dobra bo ja już sam nie wiem to w końcu niech mi ktos powie czy wydech środkowy z 6 generacji 3d bedzie pasował bez przeróbek do mojej coupe 6 generacji bo mam w planach założyć środkowy z B16 do tego zamiast kata wspawać rurke do tego kolektor 4-2-1 oraz końcowy przelotowy do ktorego oczywiście będę musiał dorobic kawałek rurki od łączenia środkowego aż do puszki końcowego . I powiedz cie mi czy wydech B16 ma wieksza średnice niż wydech z mojego D16Y7

Lcfr
17-04-08, 18:55
dobra bo ja już sam nie wiem to w końcu niech mi ktos powie czy wydech środkowy z 6 generacji 3d bedzie pasował bez przeróbek do mojej coupe 6 generacji bo mam w planach założyć środkowy z B16 do tego zamiast kata wspawać rurke
a czytałeś co napisałem na górze???

bedzie pasował... tym bardziej, że zamiast kata wspawasz rurkę (mozesz więc regulować długośc)

I powiedz cie mi czy wydech B16 ma wieksza średnice niż wydech z mojego D16Y7
tak