PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona tarczy hamulcowej

przemsi
07-02-14, 23:25
Witam,
Niestety osłona tylnych tarczy hamulcowych jest w ciężkim stanie (rdza). W jednym miejscu najwyraźniej "odpadł" kawałek co skutkowało porysowaniem tarczy hamulcowej. Czeka mnie wymiana tarczy oraz klocków, jednakże zamierzam również wymienić osłony. Ktoś orientuje się gdzie mogę je dostać w rozsądnej cenie?
Pozdrawiam

h16v
07-02-14, 23:35
Z tymi osłonami są same problemy. Najpierw pomyśl czy Ci są w ogóle do czegoś potrzebne. Z tego co zauważyłem to wiele wersji naszej generacji w ogóle ich seryjnie nie ma z tyłu. Pamiętam jak się koledzy z tego forum dziwili dlaczego ja je mam - a ja sam nie wiem. Moim zdaniem zbędny balast ale oczywiście mogę się mylić.

Paluch_tcw
08-02-14, 00:08
Raczej są wszędzie. Różnią się tylko rozmiarem. Te małe są prawie niewidoczne.

andkas
08-02-14, 12:12
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę czy są to osłony przedniej czy tylnej tarczy hamulcowej. Jeżeli przedniej to niestety będziemy musieli wybić i później wprasować przednie łożyska (najlepiej za pomocą prasy hydraulicznej) z dostępem do tyłu nie ma problemu.

zandir
08-02-14, 22:58
Z tymi osłonami są same problemy. Najpierw pomyśl czy Ci są w ogóle do czegoś potrzebne. Z tego co zauważyłem to wiele wersji naszej generacji w ogóle ich seryjnie nie ma z tyłu. Pamiętam jak się koledzy z tego forum dziwili dlaczego ja je mam - a ja sam nie wiem. Moim zdaniem zbędny balast ale oczywiście mogę się mylić.

Nie są zbędne, odpowiadają za nienagrzewanie się amortyzatorów, ewentualne opiłki przy hamowaniu nie spadają na przewody hamulcowe, ani na kabel od czujnika ABS, ponadto zmniejszają ilość rozgrzanych opiłków zatapiających sie na felgę, szczególnie aluminiową, by utrzymać jej estetyczny wygląd. Jeśli ktoś chce modzić na większa moc, a zarazem zakładać większe tarcze to należy je ściągnąć albo przerobić, jak tu ktoś opisał na tym forum. jednakże ingerencja w taką osłonę zmniejsza jej termiczne właściwosci....

przemsi
17-02-14, 10:20
W moim przypadku chodzi o tylne osłony. Podobno używanych nie warto kupować, przeważnie są w złym stanie. W ASO w UK jedna osłona kosztuje 22funty czyli ok sto złotych. Myślę że to przystępna cena.
Osłona jeszcze potrzebna jest żeby np kamyki imiędzy tarce i klocek i ją porysowaly