Zobacz pełną wersję : Gwiżdże przy dodawaniu gazu.
wodzio12321
07-02-14, 21:35
Witam, zauważyłem dziwny odgłos wydobywajacy sie raczej z silnika, przy dodawaniu gazu w granicach 3 tys słychać gwizdanie, jakby turbina gwizdała. Lecz po wyłączeniu auta i ponownym odpaleniu problem znika i nic nie słychać. W czym tkwi problem ?
Dolot seria czy zmieniany?
Niech zgadne... dolot zmieniony na stożek... im ja mam to samo :-)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
wodzio12321
08-02-14, 08:47
Dolot seria, silnik d15b2.
U mnie był dźwięk identyczny jak blow off przy puszczaniu gazu, jak się okazało to piszczała poduszka klimy która była wypełniona silikonem z racji że się już wrobiła xD
No ogólnie ciężko zdiagnozowac... u mnie gwiżdże jak gaz wcisne delikatnie.. Ale jakoś przywyklem
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
może jakaś nie szczelność kładu wydechowego? nie widać nigdzie sadzy ?
wodzio12321
08-02-14, 15:40
Uszczelka przepustnicy jest lekko naderwana, być może to przyczyna, zamówiłem taką jak zamontuje dam znać :)
układ wydechowy szczelny :)
A nie masz wzmacniacza podpietego do radia przypadkiem?
kumplowi w oplu tez gwizdalo zaciesz mial ze maszyna gwizda a za pare dni latal p wsi panewek szukal:D
czasami rozrzadu nie zmieniales:? zaciasny pasek lubi rolka gwizdac
Ja jak zmieniłem przepustnicę na większą a kolektor dolotowy nie był poszerzony to wystąpiło takie zjawisko. Można szybko sprawdzić czy ktoś nie gmerał wcześniej.
wodzio12321
08-02-14, 20:24
Mam radio podłączone pod wzmacniacz, ma to jakiś wpływ na to gwizdanie ?
Rozrząd zmieniany w zeszłym roku, więc jest ok. Raz gwizdze a raz jest cisza, dopiero przy wyższych obrotach od 5-ciu tys pogwizduje ale to było zawsze.
Mam radio podłączone pod wzmacniacz, ma to jakiś wpływ na to gwizdanie ?
Rozrząd zmieniany w zeszłym roku, więc jest ok. Raz gwizdze a raz jest cisza, dopiero przy wyższych obrotach od 5-ciu tys pogwizduje ale to było zawsze.
tak ma...moze Ci w głosnikach gwizdze?
wodzio12321
08-02-14, 21:20
Hmmm, wczesniej też miałem podpięty wzmak pod radio i nic nie gwizdało, jednak po zmianie na 4 kanałowy podłączyłem pod niego przednie głosniki i właśnie zaczęło gwizdać, nie wiem czy od początku bo nie jeżdziłem z wyłączonym radiem, jak znowu będzie to słychać, to odłacze zasilanie od wzmacniacza i zobacze.
Tyle że im wyższe obroty tam bardziej gwizdze, w tweeterach tak by to właśnie było słychać ? Jeżeli tak to jak temu zaradzić ?
Tak czym wyzsze obroty tym bardziej piszczy...w 100% przez radio-wzmak...co na to zaradzic hm...pierwsza sprawa sprawdzic połączenia RCA wszystkie...najwazniejsze by była dobra masa prosto z akumlatora pod wzmak to najlepsze rozwiazanie, ewentualnie jakis filterek przeciw zakłuceniowy, mozesz miec takze za skromny kabel dodatni (plusowy) do wzmaka...trzeba poprostu sprawdzac w najgorszym wypadku wzmak do wymiany :D
Srawdz ładowanie alternatora oraz czy cewka w aparacie nie jest popekana...to tez moze powodowac piszczenie w glosnikach :)