Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głośna praca zaworu EVAP

fakir
07-02-14, 17:54
Cześć, czy może ktoś wie na jakiej zasadzie pracuje zawór EVAP - ten od par paliwa, znajdujący się pod maską na ściance grodziowej.

Ponieważ u mnie występuje problem tego typu że tylko w zimne dni kiedy temperatura jest kilka stopni na minusie albo niższa, i kiedy silnik jest już w miarę ciepły, ale jeszcze nie tak bardzo jak podczas dłuższej jazdy, pojawia się słyszalne stukanie, bardziej plastikowe furkotanie, w rytm pracy silnika - identycznie jak wtryskiwacze od gazu (nie mam podtlenku elpidżi:p) jest to słyszalne przy delikatnym wciśnięciu gazu, na obrotach jałowych i przy mocniejszym depnięciu tego nie słychać.

Czy normalnym jest że to tak głośno stuka? W cieplejsze dni i latem kompletnie tego nie słychać.

Jaki jest algorytm działania tego stukającego zaworu?
Już wiem że on wpuszcza pary paliwa do "parówki" - kolektora ssącego, czy to dlatego że niska temperatura otoczenia powoduje że w zasysanym powietrzu jest więcej tlenu -> więcej tlenu - uboga mieszanka -> dostarczenie oparów paliwa do silnika -> zrekompensowanie dużej ilości tlenu w zasysanym powietrzu -> mieszanka paliwowo-powietrzna o odpowiednim składzie.

Dlaczego tylko w zimne dni go słychać?

Jetson
09-02-14, 10:37
Czytajac Twojego Posta zastanawiam się czy to na pewno ten zawor Ci tyka. Po pierwsze zawor ten w silniku D15z3 jest zamocowany na kolektorze ssącym.
Jesli masz podejrzenie wlasnie o te syczenie do niego to spróbuj go najpierw odlaczyc i posluchac wtedy pracy silnika.

piomak
27-10-14, 18:19
zwolnij skrzynke bo nie moge wiadomosci wyslac :)

mirasek
27-10-14, 18:32
na ściance grodziowej
Na grodzi masz solenoid sterujący podawaniem podciśnienia na zawór EGR... co ja się kiedyś naszukałem co tak tyka :D odepnij to od ssaka (króciec w ssaku zaślep) i zobacz czy pomogło :)

Bartko
27-10-14, 18:32
EVAP nie jest po to aby wzbogacać mieszankę. Wymyślono go na potrzeby ekologów.
Ciekawy temat. A jak odłączysz elektrozawór to przestaje cykać?

fakir
27-10-14, 18:36
Ale odgrzebaliście kotleta, teraz nic nie tyka bo nie ma mrozów, a zaczynało tykać przy niskich temp.
Pewnie za niedługo będzie znowu tykać, prawdopodobnie to ten grzybek po prawej stronie na kolektorze dolotowym.
Skrzynka jest oczyszczona ;)