Zobacz pełną wersję : USDMy przód
Mam pytanie do osób, które ogarniają te klimaty;) szukałem info lecz nie znalazłem tego co chce wiedzieć,a sam nie wiem jak to zrobić.Chce żeby świeciły sie kierunki przy lampach i boczne w błotnikach, żeby właczane były razem z postojówkami a dalej żeby był przełącznik i można było ustawić 3 opcje:
-postojówki i obrysówki razem
-postojówki same
-obrysówki same
Może ktoś podpowie jak pociągnąć kabelki i to wszystko podłączyć żeby to miało ręce i nogi. W kierunkach bedą żarówki dwówłóknowe.
Największym problemem będzie znalezienie oprawki dwuwłóknowej do bocznych kierunków, chyba, że przy włączeniu obrysówek chcesz nie mieć w nich kierunkowskazu. Samo podłączenie kabli, to już nie jest wielka filozofia. Dla pierwszej opcji łączysz dodatkowe włókno w bocznych i przednich kierunkach razem, ciągniesz do przycisku i do zasilania. W drugiej opcji tylko przednie kierunki do przycisku i w trzeciej tylko obrysówki do przycisku. No i potrzebny Ci przełącznik 4-pozycyjny. Na przekaźniku raczej nie trzeba tego robić, moim zdaniem, ale niech ktoś poprawi, jeśli się mylę.
Z tego jak przymierzałem zwykłą oprawke do bocznego kierunku wychodzi że da się to zmieścić.
Źle sie wyraziłem może w pierwszym poście, mając na myśli obrysówki chodziło mi o boczne i przednie kierunki razem.
Kazik_h9w3
07-02-14, 23:30
Na przekaźniku raczej nie trzeba tego robić
Dokładnie takie żarówki nie pobieraja tyle mocy i można je podłączyć na sam pstryczek
Dobra a gdzie sie wpinać w instalacje?
Gdzie chcesz tak żeby było w miarę estetycznie. Ogarniałbym to w jak najbliższej okolicy skrzynki bezpieczników.