Zobacz pełną wersję : Czy zresetuje sie komputer gazu po odlaczeniu akumulatora??
Witam
Mam sekwencyjny wtrysk gazu. Czy po odlaczeniu akumulatora (rozladowal mi sie) ten komputer zresetuje sie tak jak i ten ktory jest w aucie? Bo nie chcialbym zeby potem sie cos zwlilo na gazie jak chodzilo wszystko dobrze
Kurcze nie zauwazylem prosze o przeniesienie do dzialu "Instalacje LPG". Sorry
Bassmaster
14-04-08, 21:21
Powinno być tak, że komputer gazowy ma własne źródło zasilania, które podtrzymuje pamięć z zapisem bieżących ustawień.
Na ile starcza nie wiem, ale ja mam instalację II gen. Autronic Al-700 i raz odłączyłem akumulator na cały pioson (weekend) i ustawienia mi się nie skasowały.
Zasadniczo nie powinna Ci się skasować ta pamięć. Ten komputer co masz przy gazie jest znacznie bardziej zaawansowany technicznie niż ten w samochodzie. Komputer od gazu z reguły korzysta z pamięci flash, która się nie kasuje po odłaczeniu od zasilania.
Powiedz jeszcze jakiej firmy masz instalację.
W sumie to nie wiem i nie wiem gdzie szukac takiej informacji bo kupilem juz z nia. Z tego co tu jest w papierach mam tylko reduktor gazu lovtec, zawor gazowy lovtec, wielozawor tomasetto, zawor tankowania tomasetto, lambda gas system stag dystrybutor stag
Bassmaster
15-04-08, 09:40
Prawdopodobnie masz komputer STAG 300.
Tak jak poprzednicy mowia, nic sie nie skasujsie. Tylko najpierw odlacz przelaczanie na gaz tak by komp benynowy sie zaadoptowal, pojeździj troche i dopiero przelacz na gaz.
Nie no wiem po resecie musze wszystko zrobic na benzynie odplaic i potem jezdzic spokojnie i energicznie. Tylko wlasnie sie balem ze mi sie tez te ustawienia z kompa gazowego skasuja a ze na gazie chodzi o.k. to szkoda by bylo potem grzebac
To z tym resetem to dziwnie wychodzi bo i tak wszystko pracuje w petli PB i LPG i samo nauczenie kompa PB prawdopodobnie nic nie da bo zostana ustawienia w kompie LPG. Skutkuje to ty,m ze oba kompy sie do siebie dopasują ( najprawdopodobniej PB do LPG).
To takie moje przemyślenia ....