Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny objaw po wciśnięciu mocno hamulca i zgrzytanie na biegu

Genax
06-02-14, 16:56
Kiedy mocno wcisnę hamulec to czuję jak po lewej stronie dźwięk taki jakby goły klocek hamulcowy ścisnął tarczę hamulcową. Druga przyczyna to na biegu najbardziej na 4 słychać tak jakby zgrzytanie i zastanawiam się czy mam do wymiany łożyska w skrzyni? Na pozostałych biegach też słychać to zgrzytanie. Dodam, że jadąc na 5 biegu w pewnym momencie wybiło mi bieg... Muszę za 30min jechać 150km i się zastanawiam czy przeżyję :D

iljash
07-02-14, 00:11
a pytanie z glupa : masz olej w skrzyni ? Jak mi kiedys wybijalo bieg ( kiedys kiedys w poprzednim poprzednim aucie ) to okazalo sie, ze oleju bylo tyle co nic , wlasnie wybijalo mi 5 bieg, a reszta jakos super kulturalnie nie chodzila -_-

Genax
07-02-14, 00:41
Ok teraz jest jeszcze gorzej... Na autostradzie auto przestało mi łapac 4 i 5 bieg. Konieczna była laweta. Opiszę co się dzieje po odpaleniu auta. Kiedy je odpalam i wciskam sprzęgło słychać takie jakby zgrzytanie i wchodzi tylko 1 bieg. Tylko na nim mogę sobie gdzieś podjechać. Wsteczny wchodzi do połowy i przy ruszaniu słychać zgrzytanie czyli, że bieg nie wszedł. Dwójka powiedzmy wchodzi w 75%, 3 20%, a 4 bieg praktycznie w ogóle. Czy to sprzęgło jest do wymiany czy coś w skrzyni? Nie mam pojęcia czy jest olej bo dopiero dzisiaj auto kupiłem i jutro mechanik obejrzy całe ale chciałbym mniej więcej wiedzieć. Na zgaszonym aucie też nie mogę wrzucić biegów jak na odpalonym.

b4rtezz
07-02-14, 14:22
Sprawa się wyjaśniła.

bunkerites
07-02-14, 14:24
Jesli kupiles szrota to oddaj go sprzedawcy.Proste jak drut

b4rtezz
07-02-14, 14:48
Sprawa się wyjaśniła.

Genax
09-02-14, 12:05
Jesli kupiles szrota to oddaj go sprzedawcy.Proste jak drut

Kretyn nie nalał oleju do skrzyni. Ogólnie skrzynia była oblepiona jakąś masą uszczelniającą, korek od wlewu był zalepiony silikonem i widać, że skrzynia była stuknięta. Auta za cholerę nie oddam bo technicznie i wizualnie jest genialne. Po prostu igła. Skrzynia nowa już wsadzona. Teraz czekam jedynie na nową poduszkę od silnika bo przednia już była zużyta. Dzwoniłem do kolesia i prześle mi 1,5tyś zł. Cała naprawa z lawetą, robotą i olejem do skrzyni wyniosło 2500zł. Za auto dałem mało więc bez problemu mogę dołożyć 1000zł.

bunkerites
09-02-14, 12:30
Auta za cholerę nie oddam bo technicznie i wizualnie jest genialne. Po prostu igła.
Teraz tak :) Oby
Olej MTF Hondy wlales?

Genax
09-02-14, 12:37
Jeszcze nie bo dopiero wczoraj wieczorem się dowiedziałem jaki, a dzisiaj u mnie nie kupię go raczej nigdzie. Auto i tak stoi i mechanika bo czeka na poduszkę także jutro z rana polecę kupić i dam im, żeby wlali. Jak już wszystko będzie cacy to założę o niej temat ze zdjęciami bo mam zamiar ją trochę udoskonalić :)