PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z nawiewem

arriv87
06-02-14, 16:09
Witam serdecznie.
Mam pewien problem z moja Hondą VI (98 r. 1.4iS). Nawiew nie chce się włączyć w 95% przypadków, co ciekawe, czasem się uruchamia, wentylator podziała chwilę, a potem zaczyna wydawać dziwne dźwięki i się wyłącza. Zima na dworze, temperatura nieciekawa, a co gorsza szyby parują, a ja nie mogę nawiewu włączyć. Czy ktoś wie co może być tego przyczyną i jak to naprawić? Z góry dziękuję za każdą sugestię.
P.S. Rezystor sprawdzałem i jest ok.

Szczur[R]
06-02-14, 16:41
Zacznij od przywitania się w odpowiednim do tego wątku oraz przeczytaniu regulaminu, bo widać tego nie zrobiłeś.
Zgnił wiatrak od zalewania wodą z podszybia zapewne - jest co najmniej kilka wątków na forum, między innymi temat "pozbycie się kapania wody" - poszukaj, znajdziesz bez problemu.

arriv87
06-02-14, 16:55
Dzięki za sugestię, sprawdzę ją. Przecieków wody do wnętrza samochodu nie zauważyłem, więc nie pomyślałem nawet o tym, ale nie wykluczone że kiedyś woda się dostała tam i doszło do korozji. Co do kwestii szukania na forum, to poświęciłem blisko godzinę, ale nie znalazłem podobnego problemu, szukałem po tagach "nawiew", "ogrzewanie", czy "dmuchawa".

Endrju1
06-02-14, 18:30
Na początek demontaż wentylatora (3 śruby od spodu, z prawej za schowkiem) i oględziny czy nie jest pełny liści.

ElDiablo1212
06-02-14, 18:40
Szczotki albo komutator się skończył ;) szczotki to wymiana na 15min ale jak komutator to tego już sam nie zrobisz w warsztacie elektromechanicznym jak u mnie kasujemy około 100zł (ale rzeczywisty koszt to 15zł i 20 min roboty ;) )

Marek2354
07-02-14, 09:16
No to kwestie reklamy warsztatu kolegi mamy za sobą:)
A wracając do tematu to tak jak kolega Endju1 sugeruje, bez oględzin ni chu chu.