Zobacz pełną wersję : Falowanie obrotów po wymianie przepustnicy
Witam.
Wczoraj została wymieniona przepustnica, bieg jałowy nauczony.
Objawy:
http://www.youtube.com/watch?v=7zdGewLGDDY&feature=youtu.be
w 8-9 sekundzie wrzucam luz. Nie wydaje mi się, żeby to co działo się potem było rzeczą normalną. Ktoś wie czego przyczyną jest takie zachowanie?
Występuje również od czasu do czasu zafalowanie obrotów przy wrzuceniu na luz tj. spada do 800 leci do 1500 spada do 1000 leci do 1500 i tak 2-3 razy.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Paluch_tcw
05-02-14, 16:48
Po czym twierdzisz że bieg jałowy nauczony ?
Mogę Ci podpowiedzieć, że to są typowe objawy właśnie braku adaptacji przepustnicy (brak nauczenia biegu jałowego). I nie zawsze pomaga to, że auto sobie pochodzi na wolnych obrotach. Niestety dużo jest przypadków gdzie potrzeba komputera i odpowiedniej procedury żeby bieg wyuczyć.
Prawie półtorej godziny chodził na wolnych. W sumie na komputerze nie sprawdzałem. Czyli rozumiem, że muszę podjechać gdzieś i przy pomocy komputera wyuczyć?
Paluch_tcw
06-02-14, 00:35
Tak dokładnie, z tym, że nie każdy komp to ogarnie. W tym przypadku polecałbym ASO. W gdańsku to koszt 70 zł. Nie wiem jak w Krakowie.
a wymieniałeś tylko przepustnice czy czujniki też?
Trzy ASO obdzwonione - 150zł / 150zł / 120zl. Wychodzi na to, że ten Gdańsk wcale nie taki drogi :) Podjade w weekend, dam znać jak się sprawa potoczyła.
Wymieniona sama przepustnica
Trzy ASO obdzwonione - 150zł / 150zł / 120zl. Wychodzi na to, że ten Gdańsk wcale nie taki drogi :) Podjade w weekend, dam znać jak się sprawa potoczyła.
Wymieniona sama przepustnica
Jeszcze masz czwarte w Wieliczce i speców w Kokotowie i Kryspinowie :)
Car Partner / Wieliczka ( :) ) / Krężel Podjadę prawdopodobnie do Car Partner, bo obiecałem sobie, że Krężlowi nie dam już złotówki zarobić.
Chłopaki z Kokotowa wymieniali przepustnicę, ale był u nich taki wtedy młyn, że postanowiłem w domu go zostawić, żeby pochodził na wolnych. Z terminami u nich nie jest słodko a zależy mi na tym, żeby się tego szybko pozbyć.
No o Morawicy w sumie nie pomyślałem.
No o Morawicy w sumie nie pomyślałem.
Racja nie Kryspinów tylko Morawica, nigdy u nich nie byłem stąd pomyłka... ale wiedziałem że gdzieś tam :)
PS.
A wracając do tematu, po co wymieniałeś przepustnicę? Co się działo że trzeba było to zrobić?
MotoAutko_pl
06-02-14, 16:44
A tak z ciekawości zapytam ile kosztowała Cie wymiana samej przepustnicy? Bo u mnie też się to szykuje i nie wiem na jakie ceny się przygotować.
Niedawno został zamontowany gaz. Przed wymianą gazu przy wrzuceniu na luz obroty spadały do 600-650 i było czuć lekko nieprzyjemne wibracje. Gaz jest bardziej czuły na coś takiego, więc po wymianie obroty spadały do 500 i tu był już dosyć mocno odczuwalny spadek obrotów (przydławienie). A że głównie jeżdżę po mieście, dyskomfort z tym związany nie dawał mi spać spokojne.
Wymiana kosztowała mnie 120zł.
Mam takie same objawy (auto z lpg)
uważasz, że wymiana przepustnicy rozwiąże problem ?
Mi pomogło :) Zawsze można spróbować ją przeczyścić najpierw.
przepustnica nowa czy używana ?
Hayabusa na benzynie są te falowania czy tylko na LPG?? U mnie na LPG żadnego typu falowań, spadków obrotów nie zauważyłem. Może rzeczywiście może być przepustnica do czyszczenia. Mam kumpla co na benzynie ma takowe falowanie więc nie przerzucałbym winy na LPG. Jeśli tylko na lpg tak jest to owszem. Gdzieś był kiedyś temat falowania obrotów i co pamiętam to chyba te UFO czasem tak ma. (TTTM).
Problem jest na lpg ale tylko w niskich temperaturach.
u mnie było tak na benzynie i tak samo jest na lpg. Wyregulowałem zawory, wymieniłem świece na oem, i czyściłem przepustnice oraz czujnik maf. Pomogło ale niewiele. Myślicie że nowa przepustnica zrobi robotę ??
Możesz spróbować, na alledrogo jest pełno przepustnic do R18A2. Nowa może sporo kosztować...
jeśli u mnie czyścili i nie wiele to dało to w moim przypadku w grę wchodzi tylko nowa :( a z resztą jaką mam gwarancie że kupiona będzie w lepszym stanie nic obecna.
tylko ciekawe ile nowa kosztuje :/
Paluch_tcw
09-02-14, 18:56
jeśli u mnie czyścili i nie wiele to dało to w moim przypadku w grę wchodzi tylko nowa :( a z resztą jaką mam gwarancie że kupiona będzie w lepszym stanie nic obecna.
tylko ciekawe ile nowa kosztuje :/
http://www.ebhparts.com/oem-part/honda/civic-coupe-parts/2011/dx/5-speed-automatic/engine/throttle-body-18l/throttle-body-electronic-control-gma4a/16400-rnb-a01
Ciężko jest się dobrać do przepustnicy ?