Zobacz pełną wersję : Olej Aral
Witam czy ktoś z Was stosował oleje Aral? w książce serwisowej znalazłem wpis że wlano olej Aral (nie wiem jaki dokładnie) o numeracji 10w-40(półsyntetyk). było wtedy 100 tyś na liczniku teraz mam 127 tyś problem w tym że nic nie wiem o olejach tej firmy ktoś z Was to stosował?
. było wtedy 100 tyś na liczniku teraz mam 127 tyś problem w tym że nic nie wiem o olejach tej firmy ktoś z Was to stosował?
w tym czasie to 2 razy powinien być juz wymieniony ten olej....
Aral to nie jest jakis superszał wiec wymien na jakiś inny porzadny półsyntetyk i tyle
wymień jak najszybiej...
Nie nie i jeszcze raz nie żadne Arale, Bp, Orleny i inne dziadostwa....
Tylko: Motul, Castrol, Mobil1 :brawo3:
krystianbialas
14-04-08, 18:47
Aral to olej średniej klasy ale niema go w sklaepach około 3 lata firmę aral przejeła firma bp.
Mam taki plan jak podnieść auto bez ponośnika żeby wymienić olej. mianowicie mam dwa lewarki, podnoszę nimi jeden bok auta potem wkładam jakieś dwa pieńki i stawiam na te pieńki potem podnoszę lewarkami drugi bok samochodu i znów wkładam jakieś dwa pieńki i auto stoi na pieńkach i można wymienić olej a żeby opuścić auto wykonuję czynności odwrotne co Wy na to? da się to wykonać nie uszkadzająć auta?
Mam taki plan jak podnieść auto bez ponośnika żeby wymienić olej. mianowicie mam dwa lewarki, podnoszę nimi jeden bok auta potem wkładam jakieś dwa pieńki i stawiam na te pieńki potem podnoszę lewarkami drugi bok samochodu i znów wkładam jakieś dwa pieńki i auto stoi na pieńkach i można wymienić olej a żeby opuścić auto wykonuję czynności odwrotne co Wy na to? da się to wykonać nie uszkadzająć auta?
Nie musisz nawet podnosic, miska pod auto, odkręcasz korek i spływa spokojnie.
Ale twoj sposob tez dobry choc nie do konca....
Lepiej zostawic na 2 lewarkach, bo jak podlozysz pienki to moze ci na leb spasc.. :d
jeszcze jedno jaki jest potrzebny do odkręcenia korka w misce olejowej i gdzie jest umiejscowiony filtr oleju i czy samodzielna jego wymiana jest skomplikowana ( czy jest w okolicach filtra trochę miejsca żeby zmieścić się z tym specjalnym kluczem i czy trzeba go dokręcać z jakimś specjalnym momentem obrotowym)?
jeszcze jedno jaki jest potrzebny do odkręcenia korka w misce olejowej i gdzie jest umiejscowiony filtr oleju i czy samodzielna jego wymiana jest skomplikowana ( czy jest w okolicach filtra trochę miejsca żeby zmieścić się z tym specjalnym kluczem i czy trzeba go dokręcać z jakimś specjalnym momentem obrotowym)?
Masz bezposrednio pod silnikiem, jak patrzysz w stronę szyby przedniej, to lekko po prawej stronie. W tym momencie juz musisz się trochę pogimnastykować. Raczej bez wejścia pod samochód sie nie obejdzie. Ale wymienia się łatwo: odkręcasz i w to miejsce wkręcasz nowy bez żadnych kluczy...
Kręcisz do oporu.
Kręcisz do oporu.
tylko przed kręceniem nowego trzeba w nim posmarować gumową uszczelke olejem.