PDA

Zobacz pełną wersję : Olej Aral

voxuran
14-04-08, 11:36
Witam czy ktoś z Was stosował oleje Aral? w książce serwisowej znalazłem wpis że wlano olej Aral (nie wiem jaki dokładnie) o numeracji 10w-40(półsyntetyk). było wtedy 100 tyś na liczniku teraz mam 127 tyś problem w tym że nic nie wiem o olejach tej firmy ktoś z Was to stosował?

Lcfr
14-04-08, 14:04
. było wtedy 100 tyś na liczniku teraz mam 127 tyś problem w tym że nic nie wiem o olejach tej firmy ktoś z Was to stosował?
w tym czasie to 2 razy powinien być juz wymieniony ten olej....
Aral to nie jest jakis superszał wiec wymien na jakiś inny porzadny półsyntetyk i tyle
wymień jak najszybiej...

zieloo007
14-04-08, 16:19
Nie nie i jeszcze raz nie żadne Arale, Bp, Orleny i inne dziadostwa....

Tylko: Motul, Castrol, Mobil1 :brawo3:

krystianbialas
14-04-08, 18:47
Aral to olej średniej klasy ale niema go w sklaepach około 3 lata firmę aral przejeła firma bp.

voxuran
14-04-08, 19:05
Mam taki plan jak podnieść auto bez ponośnika żeby wymienić olej. mianowicie mam dwa lewarki, podnoszę nimi jeden bok auta potem wkładam jakieś dwa pieńki i stawiam na te pieńki potem podnoszę lewarkami drugi bok samochodu i znów wkładam jakieś dwa pieńki i auto stoi na pieńkach i można wymienić olej a żeby opuścić auto wykonuję czynności odwrotne co Wy na to? da się to wykonać nie uszkadzająć auta?

zieloo007
14-04-08, 19:14
Mam taki plan jak podnieść auto bez ponośnika żeby wymienić olej. mianowicie mam dwa lewarki, podnoszę nimi jeden bok auta potem wkładam jakieś dwa pieńki i stawiam na te pieńki potem podnoszę lewarkami drugi bok samochodu i znów wkładam jakieś dwa pieńki i auto stoi na pieńkach i można wymienić olej a żeby opuścić auto wykonuję czynności odwrotne co Wy na to? da się to wykonać nie uszkadzająć auta?

Nie musisz nawet podnosic, miska pod auto, odkręcasz korek i spływa spokojnie.

Ale twoj sposob tez dobry choc nie do konca....

Lepiej zostawic na 2 lewarkach, bo jak podlozysz pienki to moze ci na leb spasc.. :d

voxuran
14-04-08, 20:28
jeszcze jedno jaki jest potrzebny do odkręcenia korka w misce olejowej i gdzie jest umiejscowiony filtr oleju i czy samodzielna jego wymiana jest skomplikowana ( czy jest w okolicach filtra trochę miejsca żeby zmieścić się z tym specjalnym kluczem i czy trzeba go dokręcać z jakimś specjalnym momentem obrotowym)?

zieloo007
14-04-08, 20:32
jeszcze jedno jaki jest potrzebny do odkręcenia korka w misce olejowej i gdzie jest umiejscowiony filtr oleju i czy samodzielna jego wymiana jest skomplikowana ( czy jest w okolicach filtra trochę miejsca żeby zmieścić się z tym specjalnym kluczem i czy trzeba go dokręcać z jakimś specjalnym momentem obrotowym)?

Masz bezposrednio pod silnikiem, jak patrzysz w stronę szyby przedniej, to lekko po prawej stronie. W tym momencie juz musisz się trochę pogimnastykować. Raczej bez wejścia pod samochód sie nie obejdzie. Ale wymienia się łatwo: odkręcasz i w to miejsce wkręcasz nowy bez żadnych kluczy...
Kręcisz do oporu.

karpik85
14-04-08, 21:33
Kręcisz do oporu.

tylko przed kręceniem nowego trzeba w nim posmarować gumową uszczelke olejem.