Zobacz pełną wersję : Przyciemnianie szyb!?
bednar_skc
13-04-08, 22:38
Witam,mam pytanie czy ktos z was przyciemnial sam szyby?
Bo u mnie w miescie kosztuje to 250 zl za 3 szyby tylnie.to troche duzo skoro przyciemniaja to zwykla folia ktora warta jest pare zlotych
Znacie jakies dobre sposoby by wyszlo bez purchli i zagniecen? Czy Tylko probowac i probowac ? :P
Wam sie udalo?
boczne moze jakos uda Ci sie zrobic ale tylna szyba ma taka sfere ze potrzeba fachowej ręki do tego...looknij do szukaj`ki sporo na ten temat znajdziesz.
no widzisz mysle ze skoro biora 250 to cena wcale nie jest wysoka a folia nie jest taka zwykla jak z allegro tylko specjalna termokurczliwa przeznaczona do przyciemniania szyb.
bednar_skc
19-04-08, 00:21
mi sie wydaje ze to zwykla bo mialem ja w reku i ogladalem rozne rodzaje.i niczym sie nie rozni...
mi sie wydaje ze to zwykla bo mialem ja w reku i ogladalem rozne rodzaje.i niczym sie nie rozni...
no to skoro Ci sie 250 wydaje za drogo to rób sam ;) Ale jeśli tego wcześniej nie robiłeś to prawdopodobnie wydasz kase na folie, a potem i tak z tym autem pojedziesz do zakładu.
Według mnie taniej niż 250zł ciężko będzie znaleźć.
Ja z własnego doświadczenia mogę poprzeć karpika :P Próbowałem z jednym znajomym z tego forum samemu założyć folię... Z beznadziejnym efektem... Się znaczy bąbelków nie mogliśmy się wszystkich pozbyć... I tak koło 35 zł na folię poszło w błocko :P
RobertSz1981
19-04-08, 18:18
Mialem to samo.Folia z allegro 22zl za rolke.Boczne tylne wyszly nawet nawet a z tylnia byla juz kaplica :/
Kladac po calosci nie jest sie w stanie usunac bąbli spod folii.
Mozna pryskac woda i gladzic do bólu ale efekt koncowy bedzie mizerny.
Najlepiej tylna szybke bedzie chyba przyciemnic w 2 kawalkach.
Łaczenia zrobic na ogrzewaniu szyby wówczas nie beda widoczne.
Cena 250zl naprawde jest okazjonalna.W Szczecinie za 5 szybek wolaja 430-450zl.
Dowiedz sie jak wyglada z gwarancja na folie?
Ja kiedyś z kilkoma kumplami chcielismy po taniosci przyciemnić sobie furki... wyszło tak ze cały dzien zmarnowany. Na cztery auta wyszło wmiare w jednym ale po kilku miesiącach zaczeło odłazić, odbarwiac sie itp A i tak każdy pojechał potem do firmy. Ja za 5 szyb lustrzanką grafitową zapłaciłem 550 zł we wrocku.
Prawda jest taka że te folie z allegro są do dupy i człowiek nie ma doświadczenia w oklejaniu wiec wcale tak łatwo nie jest i z jedną szybą może i Ci wyjdzie ale z wszystkima na cacy cieżko bedzie...
szanuj swj czas i pieniądze i od razu jedz do kogoś kto Ci to zrobi szybko, dobrze i dobrą folią
W moim przypadku folia nie była kupowana na allegro tylko w fełwercie (nie pamiętam jak to się pisze :d ). I folia nie była zła... Tylko wykonawcy nie mieli żadnego ogarnięcia ;)
W foltechu w Szczecinie z kolegą Przemkiem byliśmy... 2 szyby boczne, tylne 180 zł (civic 5 gen hb) i za godzinę jak dobrze pamiętam odbiór... Dodatkowo gwarancja na to no i jak wiadomo wszystko będzie ok ;)
ja za założenie foli na 5 szyb zapłaciłem 250 zł i wyszlo elegancko
kocelcivic
21-04-08, 22:36
to bardzo dobra cena...ale dostałeś na to gwarancję???? atest????
u nas we Włocławku jest firma która robi za 450zł (350 dla klubowiczów)
używa do tego profesjonalnej folii, gwarancja aż 7 lat...do tego dostaje się atest pod warunkiem że przednie szyby są przyciemnione w "normie"...
Myślę że to baaardzo dobra cena jak za profesjonalne przyciemnienie...
samemu naprawdę nie warto a zwłaszcza w HB 5generacji...bo tylna szyba jest tam naprawdę nie do obejścia...
Gość który przyciemnia w tej firmie to mój dobry znajomy i chciałem żeby przyciemnił mi "na lewo" u siebie w garażu tą samą folią bo można ją kupić w tej firmie i próbować samemu...
ale powiedział że to niema sensu bo do tego jest potrzebna specjalna komora bezpyłowa i narzędzia bez których nie wyjdzie to idealnie...
wiem że nie kłamał...także przekonał mnie tym że domowymi sposobami nie jest się w stanie osiągnąć takiego efektu jak oddając to w rękę specjalistów
ja kupilem folie z allegro super jasno czarna nie warto koledzy bo stopien przyciemnienia jest praktycznie niezauwazalny kiepsko sie klei nie wiem czy bede probowal sam a jesli nawet to w sedanie 5 genie przynajmniej dla swojego ulatwienia warto wyjac szyby z prowadnic bo folia sie podwija marszczy itd... napisze co i jak jesli uda mi sie to zrobic
tak atest daje , żadnych bąbli na samochód czekałem 3 godziny ,jeżdżę z tymi szybami juz rok i samochód stoi na dworze i wszystko ok nic nie odchodzi folia sie nie kurczy
Witam a może ktoś z was sam wyjmował szyby w Hani??? fastback 99rKiedys miałem przygode z przyciemnianiem szyb w różnych autach tj.skoda, volkswagen, polonez:) merolek ale jak zabrałem sie do Hani to troche opadły mi ręce. na tylnich drzwiach sa jakies gumowe prowadnice szyby i jak odkrece szybe to przez nei nei moge jej wyjac a neichce ich zniszczyc zeby mi później odstawały moze ktoś ma jakiś pomysł
z góry dziekuje
maniak2007
31-08-08, 12:46
Żeby nie zakładać nowego tematu napisze Tu, mianowicie mam pytanie czym zmyć klej po zerwaniu foli z szyb??? wiem ze gdzieś o tym było ale nie mogę znaleźć :(
Pomóżcie
Żeby nie zakładać nowego tematu napisze Tu, mianowicie mam pytanie czym zmyć klej po zerwaniu foli z szyb??? wiem ze gdzieś o tym było ale nie mogę znaleźć :(
Pomóżcie
beznyna ekstrakcyjna
maniak2007
31-08-08, 14:18
dzieki, udało sie zmyc to dziadostwo, benzyna schodzi ale wolno, pzydaje sie jeszcze skrobaczka do sniegu:) ułatwia i przyspiesza robote:)
Co by nie zakladac nowego tematu, to podpowiedzcie jak zedrzec folie z szyby...Mam jedna szybe tylko przyciemniana (tylna boczna) i chcialbym sie tego pozbyc bez wyjmowania szyby (w 5D wyglada to na dosc skomplikowane). Czego najlepiej uzyc, aby zeszla ta folia? Jak podgrzeje suszarka to cos to da? Mam ta folie juz zadarta wiec pewnie jakbym zaczal za nia szarpac to by odchodzila, ale chce aby to wygladalo jako tako...
apropo cen to mój kolo który jest lakiernikiem z pasji założył mi kiedyś folie z allegro w poprzednim samochodzie(tylnie) i odziwo wyszło ektra:) a wykasował za to 120 zł. teraz wzioł by pewnie więcej ale i tak to mało w porównaniu do cen jakie tu widnieją.pozdro
tak...tylko ze folia z allegro za 15-20zł to straszny badziew, nie jest termokurczliwa, strasznie sie rysuje, skupia strasznie promienie sloneczne..ogolnie straszna kiszta, dobra folia odziwo jest jest strasznie droga, srednio kolo 100 mozna spokojnie kupic sungarda na 5 szybek...wiec chyba nie warto kupowac badziewia z allegro...
Pozdrawiam
właśnie jestem na etapie przyciemniania, robie to sam przednie oczywiscie wyciagalem przyciemnialem folią sun-gard kuiłem na allegro niby 20% a lipa straszna wogole nie widac ze cos sciamnione nie polecam tył robie max czarną tanią folią solar czy jakos tak w porównaniu do san-garda jest grubsza mimo tego ze nie jest termokurczliwa w takim stopniu jak sun-gard to naprawde lepiej mi sie ją kladlo ale zdecydowanie bardziej sie rysuje. dzis zrobilem jedną boczna moze jutro druga a na tył bede mial czas dopiero gdzies za 2 tyg i chce ja robić w kawałkach, odciąć na paskach które idą do przyciemniania, uda sie to sie uda nie to strace kilka godzin, 11zł folii i oddam do jakiejs firmy tylko ze w moich okolicach za samą tylną chcą 200zł
sungarda fajnie jest na poczatku od strny zewnetrznej przypasowac do szyby, tak aby nabrala ksztaltu szyby i dopiero pozniej oklejac od strony wewnetrznej, tak samo powinno sie nacinac folie...trzeba tez wiedziec w ktora strone folia jest termokurczliwa i w ta strone usuwac tzw "palce" ktore powstaja grzejac opalarka i gladzac np zimowa czarna rekawiczka:)