Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Regulacja spryskiwaczy szyby

CMC
03-02-14, 13:32
Witam

W poprzednich autach było to banalnie proste, tutaj jestem nieco zaskoczony konstrukcją spryskiwacza - chodzi o UFO '06.
Proszę o podpowiedź w jaki sposób można wyregulować ten spryskiwacz - czy trzeba coś rozbierać, czy może po prostu włożyć płaski śrubokręt i próbować ruszać tym całym ustrojstwem?

pozdrawiam

reekinek
03-02-14, 14:21
Witam
Tu jest wszystko opisane ogólnie regulacja jest tylko pionowa.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?33169-Spryskiwacze-przedniej-szyby&highlight=spryskiwacz

CMC
03-02-14, 14:30
dzięki! czyli regulacja lewo-prawo to abstrakcja :/ a mnie akurat lewy dolny róg szyby interesował bo wycieraczka mi go nie oczyszcza gdyż płyn tam nie dochodzi echhh

reekinek
03-02-14, 14:36
4gotten opisuje ze po rozebraniu podszybia jest jakaś szansa na regulacji prawo-lewo ale nie wielka.

prz3mo
03-02-14, 14:47
dzięki! czyli regulacja lewo-prawo to abstrakcja :/ a mnie akurat lewy dolny róg szyby interesował bo wycieraczka mi go nie oczyszcza gdyż płyn tam nie dochodzi echhh

Zgadza się, lewy dół niestety nie jest spryskiwany. Też tak mam u siebie.

Camaro
03-02-14, 14:52
A ja myślałem, że to wina wycieraczki.
To samo - lewy dolny dół nie jest spryskiwany :/

DŻEJKU
03-02-14, 18:50
po zdjęciu podszybia mozna przesunąć na bok spryskiwacz (poluzować 2 śrubki mocujące) ale nawet po tej operacji lewy dolny róg jest bardzo słabo spryskiwany.
A jeśli chodzi o ogólna widoczność to ja oprócz tego przestawiłem wycieraczkę kierowcy żeby dochodziła maksymalnie blisko bocznej krawędzi szyby bo z moich obserwacji wynika że wiekszość ufoków zostawia dość spore nieoczyszczone pole przy słupku kierowcy

piotrooh
03-02-14, 21:51
A jeśli chodzi o ogólna widoczność to ja oprócz tego przestawiłem wycieraczkę kierowcy żeby dochodziła maksymalnie blisko bocznej krawędzi szyby bo z moich obserwacji wynika że wiekszość ufoków zostawia dość spore nieoczyszczone pole przy słupku kierowcy

Przestawienie tej wycieraczki jest jakieś skomplikowane? Bo faktycznie cały szeroki słup brudny na szybie zostaje...

Paluch_tcw
03-02-14, 23:36
Przestawienie tej wycieraczki jest jakieś skomplikowane? Bo faktycznie cały szeroki słup brudny na szybie zostaje...

Odkręcasz ramię wycieraczki (jedna nakrętka pod zaślepką), ściągasz ramię (czasami bardzo mocno trzyma) i przestawiasz o ząbek, następnie lekko skręcasz i patrzysz czy jest dobrze, jak nie to jeszcze o ząbek a jak tak to dokręcasz ramię.

marcias
04-02-14, 12:02
Jeśli są takie problemy ze spryskiwaczami, można pomyśleć o zastosowaniu z jakiegoś innego samochodu, wystarczy wejść na allegro i porównać dostępne dysze.

prz3mo
04-02-14, 12:07
Jeśli są takie problemy ze spryskiwaczami, można pomyśleć o zastosowaniu z jakiegoś innego samochodu, wystarczy wejść na allegro i porównać dostępne dysze.

Pamiętam, że w np. Civicu 6 gen. montowano (plug&play) jakieś od Citroena, które świetnie się sprawdzały.

4gotten
04-02-14, 12:17
Odkręcasz ramię wycieraczki (jedna nakrętka pod zaślepką), ściągasz ramię (czasami bardzo mocno trzyma) i przestawiasz o ząbek, następnie lekko skręcasz i patrzysz czy jest dobrze, jak nie to jeszcze o ząbek a jak tak to dokręcasz ramię.
Przed ściąganiem warto podnieść ramię wycieraczki. Powinno wtedy zejść dużo łatwiej.

Andrejjo
04-02-14, 16:37
Pamiętam, że w np. Civicu 6 gen. montowano (plug&play) jakieś od Citroena, które świetnie się sprawdzały.

Citroen C3

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalk 4

filipfm
04-02-14, 16:45

w 7g tez, ale w ufo jest zupelnie inaczej rozwiazany system. Poza tym z podmianka w poprzednich generacjach chodzilo o to, zeby spryskiwacze byly mglowe a nie oldschoolowe jak w polonezie ;)

marcias
04-02-14, 22:50
Można poszukać takich, które mają regulację w kilku kierunkach, wg mnie już nawet lepsze byłyby "oldschoolowe", kilkustrumieniowe, które można by odpowiednio nakierować aby spryskiwały całą szybę.

szubek
05-02-14, 21:00
A jak jest rozwiązana sprawa spryskiwaczy w nowym civicu, może do radę zrobić podmianke? Chętnie bym zamienił.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka