PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło buczy- odgłos wirowania

Alchemiq
12-04-08, 17:29
Moje sprzęgło doprowadza mnie do szału - buczy podczas zmiany biegów.
Im większe obroty tym szum, wirowanie tarcz, jest bardziej słyszalne - trwa to ok 2 sek.

Dzisiaj jadąc z górki wrzuciłem luz.. wcisnąłem sprzęgło .. i zacząłem bawić się gazem..
Im wyższe były obroty, bardziej czułem rezonans w pedale sprzęgła i .... bardziej słyszalne było chyba sprzęgło?

Nie jestem mechanikiem i nie rozumiem czasami zasad działania pewnych elementów w aucie.
Może mi to ktoś zinterpretować?
Czy to oznacza, że sprzęgło jest do wymiany - jeździć do bólu, aż padnie?
Ten szum naprawdę mnie denerwuje.

Generalnie przy każdej zmianie biegów słychać przez chwilę szum, wirowanie sprzęgła.
Możecie naprowadzić mnie na trop? Czy to kwestia wymiany zacisków, jakiejś regulacji, czy całego sprzęgła?
Dodatkowo auto ma tendencję do bujania, szarpania budą. Myślałem, że to kwestia zaworów, ale oddałem auto w ręce ASO i wyregulowali. Auto nadal szarpie kiedy puszczę je na I biegu. Na II jest podobnie - nie przechodzi płynnie z I na II ... o bujającym się fotelu, który potęguje doznania nie wspomnę :-)

Jak ja kocham tą suczkę!

agent
13-04-08, 07:50
To pewnie łożysko oporowe sprzegła które jest obciązone tylko jak masz wcisnięte. Lepiej raczej nie bedzie i jak planujesz coś dalszego w wakacje to powoli zabrałbym sie za wymianę po w drodze może pozostać laweta albo jazda na 2,3 biegu wciśniętym na stałe.

krystian194
13-04-08, 14:41
mi też sie wydaje że to jest wina łożyska oporowego,ale jeżeli nie jesteś pewien to jedz do mechanika i jeżeli on potwierdzi że to łożysko padło to lepiej je wymień za w czasu bo poco niepotrzebne holowanie :)

Alchemiq
13-04-08, 15:54
dzięki Panowie !
mam nadzieję, że w Pile też będzie promocja na przeglądy i naprawy w ASO .. :)

krystian194
13-04-08, 20:41
w radiu eska gorzów mówili że w salonie ""głuchy"" w gorzowie są darmowe przeglądy-hyba pojadę moją EM2 sprawdzić