Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : układanie kabli do wzmacniacza

Swistek
29-01-14, 15:51
Witam pewnie było to już kilka razy omawiane ale nie umiałem znaleźć .. :/
którędy najlepiej przełożyć kable z akumulatora i radia do bagażnika w ej9 hb

raizzo
29-01-14, 19:36
Najprościej kable puścić otworem znajdującym się za akumulatorem, następnie kable prądowe puszczasz lewym progiem a sygnałówki i głośnikowe prawym, same kable głośnikowe możesz puścić też przez środek Hanki (nie puszczaj tylko przypadkiem tam tędy kabli sygnałowych bo będą się one stykały z pompą paliwa i mogą zbierać zakłócenia).

Swistek
29-01-14, 20:10
który to prawy który to lewy ? :D

hacker120
29-01-14, 20:15
lewy- str kierowcy ;) co do reszty sam miałem zrobione jak raizzo pisze ;)

Swistek
29-01-14, 21:03
dzięki chłopaki :)

PlushaQ
29-01-14, 21:15
Najprościej kable puścić otworem znajdującym się za akumulatorem, następnie kable prądowe puszczasz lewym progiem a sygnałówki i głośnikowe prawym, same kable głośnikowe możesz puścić też przez środek Hanki (nie puszczaj tylko przypadkiem tam tędy kabli sygnałowych bo będą się one stykały z pompą paliwa i mogą zbierać zakłócenia).

Jaki jest sens przeciągania prądowych lewą stroną? Aku jest po prawej, a Ty chcesz układać kable za deska, tylko po to żeby przeciągnąć je na tył auta po lewej stronie. Jakaś abstrakcja :D

hacker120
29-01-14, 21:19
jak kto woli ;) ja miałem właśnie tak zrobione i nie przeszkadzało mi to ;)

PlushaQ
29-01-14, 21:21
Ale to z punktu widzenia czasu czy bawienia się z tym jest kompletnie bez sensu… pokazuje kompletny brak logicznego myślenia u wykonującego :D Bez obrazy afkorz ;]

raizzo
29-01-14, 21:33
Jaki jest sens przeciągania prądowych lewą stroną? Aku jest po prawej, a Ty chcesz układać kable za deska, tylko po to żeby przeciągnąć je na tył auta po lewej stronie. Jakaś abstrakcja :D

Sens jest taki że większość instalacji generującej prąd idzie lewą stroną dlatego daje się prądowe z resztą instalacji, prawą stroną nie idzie instalacja prądowa dlatego daje się tam kable sygnałowe i głośnikowe według uznania można puścić albo prawą albo środkiem bo one żadnych zakłóceń nie zbierają.

PlushaQ
30-01-14, 11:38
Przyznaję bez bicia… jestem debilem. Faktycznie, umknął mi fakt zakłóceń na kablach sygnałowych, a pod kierowcą jest tego sporo. Fakt, fakt, fakt. Biję się w pierś :]

bartek1706
30-01-14, 12:10
Ja zasilanie puściłem prawą stroną a rca środkiem. Jest dobrze.

zakit
31-01-14, 12:30
zasilanie sobie mozesz klasc gdzie chcesz, byle mniej kalba zuzyć. rca i glosnikowe srodkiem, tam jest najmniej zakłóceń.

Swistek
31-01-14, 12:57
środkiem tzn?

raizzo
31-01-14, 13:13
Środkiem do tzn. wzdłuż środkowej konsoli z tym że tam jest elektroniczna pompa paliwa i kable sygnałowe mogą łapać ale nie muszą zakłócenia, dlatego kable sygnałowe najlepiej kupić ekranowane. Ja osobiście zawsze omijam wszelkie miejsca gdzie generowany jest prąd żeby nie było w późniejszym czasie niespodzianek.

zakit
01-02-14, 15:27
ale nikt nie mowi ze masz kable nad pompą kłaść.

Swistek
01-02-14, 17:01
kable położone gra ładnie ;) środkiem idą sygnałowe i sterowanie, progiem od pasażera zasilanie :) dziękuję za rady wszystkim