Zobacz pełną wersję : układanie kabli do wzmacniacza
Witam pewnie było to już kilka razy omawiane ale nie umiałem znaleźć .. :/
którędy najlepiej przełożyć kable z akumulatora i radia do bagażnika w ej9 hb
Najprościej kable puścić otworem znajdującym się za akumulatorem, następnie kable prądowe puszczasz lewym progiem a sygnałówki i głośnikowe prawym, same kable głośnikowe możesz puścić też przez środek Hanki (nie puszczaj tylko przypadkiem tam tędy kabli sygnałowych bo będą się one stykały z pompą paliwa i mogą zbierać zakłócenia).
który to prawy który to lewy ? :D
lewy- str kierowcy ;) co do reszty sam miałem zrobione jak raizzo pisze ;)
Najprościej kable puścić otworem znajdującym się za akumulatorem, następnie kable prądowe puszczasz lewym progiem a sygnałówki i głośnikowe prawym, same kable głośnikowe możesz puścić też przez środek Hanki (nie puszczaj tylko przypadkiem tam tędy kabli sygnałowych bo będą się one stykały z pompą paliwa i mogą zbierać zakłócenia).
Jaki jest sens przeciągania prądowych lewą stroną? Aku jest po prawej, a Ty chcesz układać kable za deska, tylko po to żeby przeciągnąć je na tył auta po lewej stronie. Jakaś abstrakcja :D
jak kto woli ;) ja miałem właśnie tak zrobione i nie przeszkadzało mi to ;)
Ale to z punktu widzenia czasu czy bawienia się z tym jest kompletnie bez sensu… pokazuje kompletny brak logicznego myślenia u wykonującego :D Bez obrazy afkorz ;]
Jaki jest sens przeciągania prądowych lewą stroną? Aku jest po prawej, a Ty chcesz układać kable za deska, tylko po to żeby przeciągnąć je na tył auta po lewej stronie. Jakaś abstrakcja :D
Sens jest taki że większość instalacji generującej prąd idzie lewą stroną dlatego daje się prądowe z resztą instalacji, prawą stroną nie idzie instalacja prądowa dlatego daje się tam kable sygnałowe i głośnikowe według uznania można puścić albo prawą albo środkiem bo one żadnych zakłóceń nie zbierają.
Przyznaję bez bicia… jestem debilem. Faktycznie, umknął mi fakt zakłóceń na kablach sygnałowych, a pod kierowcą jest tego sporo. Fakt, fakt, fakt. Biję się w pierś :]
bartek1706
30-01-14, 12:10
Ja zasilanie puściłem prawą stroną a rca środkiem. Jest dobrze.
zasilanie sobie mozesz klasc gdzie chcesz, byle mniej kalba zuzyć. rca i glosnikowe srodkiem, tam jest najmniej zakłóceń.
Środkiem do tzn. wzdłuż środkowej konsoli z tym że tam jest elektroniczna pompa paliwa i kable sygnałowe mogą łapać ale nie muszą zakłócenia, dlatego kable sygnałowe najlepiej kupić ekranowane. Ja osobiście zawsze omijam wszelkie miejsca gdzie generowany jest prąd żeby nie było w późniejszym czasie niespodzianek.
ale nikt nie mowi ze masz kable nad pompą kłaść.
kable położone gra ładnie ;) środkiem idą sygnałowe i sterowanie, progiem od pasażera zasilanie :) dziękuję za rady wszystkim