Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana szyby, czyszczenie prowadnic

redcode
26-01-14, 19:45
Chcę wymienić lewą przednia szybę w swoim EJ9 (wersja sedan 4D).
Przy okazji chciałbym nasmarować / wyczyścić prowadnice szyby. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy szyba jest przykręcana czy przynitowana?
2. Na jakim kleju trzyma się osłona wilgoci? i czy a się ją ponownie przykleić na tym samym co był? Czy ewentualnie taki klej można gdzieś dostać?
3. Czy trudno jest dostać się do prowadnic? Da się wymienić szybę i wyczyścić prowadnicę w pojedynkę?
4. Czy trzeba na coś uważać przy wymianie szyby, czyszczeniu prowadnic - jakieś ukryte zatrzaski, śruby i tym podobne sprawy?

FaziRBK
26-01-14, 23:46
1. Przykręcana.
2. Da się ponownie przykleić tylko uważaj bo ten klej jest uciążliwy, ale podgrzej go i z powrotem przyklej osłonę. Przy jej zdejmowaniu łatwo ją rozerwać, więc uważaj.
3. Nie, łatwo. Musisz obniżyć szybę do pozycji, w której zauważysz 2 śruby, które trzymają szybę na prowadnicy. Wykręć je i wyciągnij szybę górą.
4. Trzeba uważać, żeby nie potłuc szyby :). Jak już wyjmiesz szybę to odłącz kostki od elektryki i wykręć całą prowadnicę, trzyma się na 4 śrubach. Ale zanim ją wykręcisz to ustaw prowadnicę tak, żeby nie sprawiała problemów przy wyjmowaniu dołem bo tamtędy jest ją najłatwiej wyciągnąć. Ewentualnie tylko obniż bez wyciągania, ale trudniej ją będzie doczyścić.

Generalnie robota na 1h z poskładaniem spowrotem w pojedynkę.

redcode
27-01-14, 02:44
Dziękuję.