Zobacz pełną wersję : Auto alarm
Witam, w niedawno zakupionej Civic coupe posiadam alarm z tym ze nie ma do niego pilota, no i teraz gdzie znajduje sie centralka? Gdzie syrena powinna byc, bo nie moge jej znalesc
Mam naklejki na szybie GT Auto Alarm nie wiem czy to cos da,
wiec albo dokupic pilota albo mam mozliwosc przelozenia autoalarmu z mojego starego auta tylko co sie bardziej oplaca, nie wiem dokladnie jakie funkcje ma obecny alarm w civic.
najpierw sprawdź czy aby na pewno jest alarm. Naklejka jeszcze o niczym nie swiadczy. Syrenka powinna być pod maską gdzieś przykręcona a centralka najprawdopodobniej gdzieś pod deską jak zdejmiesz ten plastik pod kierownicą. A jest wogóle jakaś dioda gdzieś, albo jakieś czujniki widać na słupkach?
Jest dioda na kolumnie kierownicy, i "czujki" :D ruchu na słupkach. Dzis postaram sie poszukać tej centralki.
[ Dodano: Pią 11 Kwi, 2008 ]
Syrena wyjeta, zostalo tylko mocowanie i kabel z wtyczka ;] centralki nie szukalem bo nie mam garazu a na dworze pada :D
zobacz jeszcze ile kabelków tam do tej kostki od syrenki dochodzi bo jak sporo to znaczy, że był to tzw. kompakt, czyli syrenka i centralka alarmowa w jednym i wtedy w aucie nic nie znajdziesz poza instalacją.
jak sporoczyli więcej niż 4 jeśli mogę dodać ;)
jak sporoczyli więcej niż 4 jeśli mogę dodać ;)
Dokładnie Ziom :agent:
centralka pewnie za schowkiem, albo posrodku jak nawiewy :)
Wiázka idáca do miejsca gdzie prawdopodobnie byla syrena składa sie z 6 kabli.
Wiec teraz nie wiem czy szukac centralki, dzis wyjalem alarm z mojego starego auta jest to autoalarm CEL mam centralke ale nic wiecej nie moge z niej odczytac...
jeśli było 6 kabli to była sama syrenka, musi być gdzieś jeszcze centralka w środku auta. Nie wiem, czy warto Ci zakładać tego CEL'a ze starego auta, to nie jest zbyt dobry alarm no i troche już leciwy z tego co kojarze.
Znalazłem centralkę, była przy bezpiecznikach, tak jak pisałem jest to GT, na puszcze pisało GT 11, a dokładnie GETRONIC sr1 Serie 422B27621 COLL 06 5/94 OK.
Alarm był odłączony od zasilania, jak go podłączyłem wszystko działało tzn alarm byl uzbrojony i wszystki kierunki migały, Wiec teraz brakuje mi syreny i pilota. Powiem ze ten alarm jest bardziej skomplikowany od tego CELa, posiada bardzo duzo kabli i nawet wlasna kostke bezpiecznikow.
Tylko nastepny problem powinien byc chyba centralny skoro jest alarm?:D rozebralem drzwi i znalalem skrzyneczke centralnego ale on i tak nie działa co to może byc? Czy moze byc tak ze jest to centralny z pilota a nie z kluczya?
kolego sam tego niestety nie zwojujesz jeśli nie masz bladego pojęcia o elektryce... :/ Lepiej wypruć to co masz teraz zostawiając ewentualnie wiązki i założyć nowy system
I tak wlasnie zrobie ale dopiero jak w aucie dokoncze wazniejsze rzeczy i troche kasy bede mial :]