Zobacz pełną wersję : Silniczek regulacji lamp
Witam. Ostatnimy czasy zaczal brzeczec mi silniczkek od regulacji wysokosci zarowki/lampy w prawym przodzie. Silniczek wyjety, przeczyszczony itp. Juz nie brzeczy ale i nie dziala. Chce kupic nowy/uzywany. I pytanie. Czy jest roznica w silniczku do lampy lewej a lampy prawej ? Auto to civic sedan 2003r.
lucasskywalker
01-03-14, 18:43
podbijam temat bo mam ten sam problem, tyle, że kupię oba silniczki do przedlifta (nie wiem czy ma znaczenie, że 5d)
w zasadzie jeżdżę z padniętymi silniczkami od zakupu civica czyli już prawie 8 lat, nawet ostatnio jakiś nadgorliwy diagnosta nie chciał mi przeglądu podbić przez to, więc mu podziękowałem i pojechałem na inną stację, bo bez jaj jaki ma związek silniczek z bezpieczeństwem w ruchu drogowym?! tylko niech mi ktoś nie pisze że oślepiam innych bo nie takimi furami ludzie jeżdżą i świecą znacznie bardziej..
ale do sedna jak by ktoś trafił to w dobrej cenie będę wdzięczny za info
parę lat temu jak się dowiadywałem to w zasadzie tylko aso zostawało więc dałem sobie z tym spokój
pzdr!
picasso2000
02-03-14, 19:01
tylko niech mi ktoś nie pisze że oślepiam innych bo nie takimi furami ludzie jeżdżą i świecą znacznie bardziej..
Wybacz ale co to za argument?
To tak jak tłumaczyć, " przecież inni kradną więcej", albo " przecież inni jeżdżą szybciej".
Jeśli problem powoduje, że oślepiasz innych to należy to zniwelować, a nie tłumaczyć, że inni oślepiają bardziej.
Zatem owszem, ma to istotny wpływ na bezpieczeństwo w ruchu drogowym głównie w nocy i tłumaczenie tego, "bo ktoś...", jest trochę w mojej ocenie nie na miejscu.
Zatem naprawić i ustawić! :)
bunkerites
03-03-14, 18:11
Powoli.Jest masa aut ktore nie posiadaja elektrycznej regulacji.Moim zdaniem diagnosta powinien sprawdzic katy swiecenia lamp.Jesli byly by poza granicami to by ustawil.Problem znika.
Maciek 1991
03-03-14, 22:06
raczej z powodu braku regulacji lamp nie podbił tylko ze złego ich ustawienia ???
ZObaczcie jakie macie silniczki bo są 2 rodzaje. U mnie jest taki http://img15.tablica.pl/images_tablicapl/77892035_1_644x461_silniczek-regulacji-reflektora-mondeo-mk2-nowy-oryginal-ford-bosch-szczecin.jpg
Sam wymieniałem sobie trzeba zdjac klosz a potem silikonem uszczelnić
Powoli.Jest masa aut ktore nie posiadaja elektrycznej regulacji.Moim zdaniem diagnosta powinien sprawdzic katy swiecenia lamp.Jesli byly by poza granicami to by ustawil.Problem znika.
Dokładnie tak!
Regulacja to tak naprawdę tylko bajer wykorzystywany w zasadzie li tylko w przypadku obciążenia tyłu samochodu, przy normalnej jeździe nikogo nie oślepiam, a Ci którzy regulacji nie mają w ogóle i tak nic z tym nie zrobią i żeby nie wiem co będą oślepiać innych.
Jeżeli kąty są właściwie ustawione, a nigdy się o to nikt do mnie nie przyczepił to problemu nie ma.
Argument diagnosty, że jak jest regulacja to ma działać jest argumentem pozbawionym logiki.
Gdyby było złe ustawienie to powinien je poprawić i podbić przegląd.
pzdr!