PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyciągnąć półosie z kół

daniel3808
23-01-14, 16:29
Siema. Mam taką sytuację, że wyciągnąłem silnik, remontuję go, i chciałbym wyciągnąć półosie które są w komorze. Problemem stała się ta nakrętka 32 w kole bo trzeba ją odkręcić... ale... urwałem jedną przedłużkę a drugą skrzywiłem i w sumie się nie dziwię bo skakałem po końcu przedłużki o długości 80cm! A nakrętka nie chce puścić, oczywiście wyprostowałem zaklepane miejsce na nakrętce.
Ktoś ma jakiś pomysł jak to odkręcić? Myślałem o pneumacie ale nie mam.

TomiNeo
23-01-14, 16:44
Chcesz wyciągnąć półosie czy przeguby?
Bo jak tylko półosie to nic nie musisz odkręcać.

mayday-82
23-01-14, 16:50
Tak jak wyzej rozepnij przegub z polosi i po sprawie :)

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

Robkoo
23-01-14, 17:14
dobry pneumat albo porządna nasadka i gaz rura, musi muścić

And84
23-01-14, 17:35
najlepiej właśnie dobra nasadka tylko 6- kątna nie wielokątna i dobrą przedłużkę do tego auto postaw na koła ( żelaźniak musi być ) jeden trzyma wciśnięty hebel .

Jest jeszcze jedna możliwość ale nie masz silnika ;) bo można podjechać na wulkanizacje gdzie mają te maszyny do odkręcania kół w ciężarówkach tam już nie ma opcji żeby nie poszło :P

daniel3808
23-01-14, 18:13
Dzięki panowie, na razie odepnę przeguby, ale śrubę i tak będę chciał odkręcić.

jedna_brew
23-01-14, 18:23
Myślałem o pneumacie ale nie mam.

dobrze myślisz - poszukaj wypożyczalni elektronarzędzi w okolicy, może mają. jeśli nie, a masz mus wyjąć półośki to możesz kupić elektrycznego pneumata za 2-3 stówki. ja mam takiego, i udało się nim odkręcić tą nakrętkę. inna metoda to:

1. nakładasz dobry klucz i przedłużkę. ktoś napręża klucz (czyli ciągnie tak jakby chciał odkręcić i trzyma klucz napięty)
2. kolejna osoba hamuje (o ile nie zdemontowałeś układu hamulcowego). ja nie miałem nikogo do pomocy, więc włożyłem dodatkową rurkę między szpilki, oraz mocno oparłem ją o ziemię. chodzi o to, żeby rurka blokowała obracanie się koła.
3. a ty nachrzaniasz młotkiem w klucz (nasadkę, ewentualnie w przedłużkę tuż przy nasadce), tak na serio, dwiema rączkami i z krzyża...
4. innymi słowy używasz udaru, ale bez kupowania klucza.

wszystko na spokojnie i puści :)

falek84
23-01-14, 18:51
3. a ty nachrzaniasz młotkiem w klucz (nasadkę, ewentualnie w przedłużkę tuż przy nasadce), tak na serio, dwiema rączkami i z krzyża...
4. innymi słowy używasz udaru, ale bez kupowania klucza.
dobrze gada

ma1ster
23-01-14, 20:23
Po prostu nie masz odpowiednich narzędzi, czegoś takiego nie odkręca się nasadką na klucz 1/2cala. Bo jest to więcej niż pewne, że końcówka klucza się ukręci...

Ja do półosi i śrub powyżej 27 stosuję nasadki na 1 cal, do tego można kupić klucz typu "L" ale jest on drogi, więc podjechałem do kowala, i odkuł mi taki klucz z pręta żebrowego długości 1m... Takim kluczem wszystko się odkręca... można go przedłużać rurą 2 metry, mając ramię 2.5m odkręca nawet śruby w kole samochodów ciężarowych i to mocno zapieczone...

Tarczę najłatwiej zablokować wkładając śrubokręt w otwory wentylacji tarczy, który oprze się o jarzmo podczas odkręcania...

daniel3808
23-01-14, 23:06
Dzięki za pomoc, chyba kupię nasadkę na 1 cal bo wydaje mi się że gdzieś miałem taki klucz.
A młota też używałem ale sam lub za lekko :P

bartek_levis
24-01-14, 07:53
jak się dobrze spiecze i nie pójdzie dobrym kluczem to kontówka i musisz naciąć nakrętkę przy samym gwincie ze dwa razy zdarzyło mi się tak robić każda się wtedy poddaje tylko nie potnij przegubu...

wrobel_junior
24-01-14, 09:25
jak masz jakiegos znajomego kierowce ciezarówki udaj sie do niego nakretki na kołach w ciezarówce sa 32 ja mam taki kluc i nie ma sruby ktora by nie pusciła , bo nie ma sensu jednorazowo kupowac bo do tanich te klucze nie nalezą :P

jedna_brew
24-01-14, 11:03
Dzięki za pomoc, chyba kupię nasadkę na 1 cal bo wydaje mi się że gdzieś miałem taki klucz.
A młota też używałem ale sam lub za lekko :P

no jak sam i naprężałeś i waliłeś młotkiem, to mogło siły braknąć. ja odkręciłem tą nakrętkę pneumatem z siłą około 250 nm.