Zobacz pełną wersję : Wymiana świec NGK.
Kupiłem wczoraj nowe świece na wymiane z tym, że nie mogłem tego zrobić...
Co prawda jedna odkręciła się łatwo to ja wymieniłem, natomiast pozostałe są tak mocno zakręcone, że nie idzie ich ruszyć...
Próbowałem odkręcić każdą z tych 3 pozostałych aż... klucz się złamał :/
co zrobić by odkręcić te świece ?
kupic pozadny klucz i odkrecac na zimno.
Właśnie kup dobry klucz i jak dalej nie będziesz mógł odkręcic to weś rurke załóz na klucz, wtedy będzie lzej
Pozdrawiam
ale tez nie kręć za mocno...mi się jedna ze świec ukręciła...sporo miałem problemów żeby wykręcić to co po niej pozostało..
Też miałem podobny problem. Zabrałem się do sprawy kluczami z tesco - 2szt. i 1szt. z norauto. Wszystkie ukręciłem ;) Dopiero porządnym kluczem się udało.Tylko na zimno, żeby nie urwać gwintu.
Porządnym kluczem na jakiejś przedłużce, tylko z wyczuciem delikatnie, próbować dokręcać i odkręcać aż puści
kupiłem jeszce jeden klucz w kauflandzie za 7 zł i podszedłem do drugiej próby...
wyczytałem, że dobrze użyć wcześniej WD-40 (trochę na gwint) - z problemami ale wszystkie puściły a klucz za 7 zł cały :)
podobno dobrze jest na zakładane świece nałożyć trochę smaru teflonowego na gwint, żeby później nie było problemów z odkręcaniem...
pozdr.
KS.