Zobacz pełną wersję : obroty w d13b2
jak ustawic obroty na benzynie w d13b2 by nie gasł za kazdym razem... ??
Powiem tylko ze mam puszke o d15b2 i stozek,ale to chyba nie problem,temat pojewil sie od niedawna,wczesniej było dobrze...Gdy zimny w miare trzyma obroty,ale po nagrzaniu,gasnie.....Auto jes na gazie,ale na gazie trzyma idealnie obroty...Jak Ustawic i gdzie moze byc przyczyna....
Prosze o pomoc......
Jezeli mozesz jechac a na wolnych obrotach gasnie, to znaczy zapchany albo niesprawny silniczek krokowy. Chyba, ze nie masz go podpiete to inna bajka.
Jeszcze jest sprawa regulacji gażnika jednak nie wiem czy czasem nie pojawią się problemy z jazdą na gazie. Dodam że posiadałem identyczny problem i zwykła regulacja gażnika wystarczyła.
Nie wiem czy sie myle czy nie ale tez moze byc od stożka ... moze masz go w złym miejscu lub za duzo powietrza silnik dostaje... taki problem miał moj kolega w Renault 19 stozek +gaz ... ale moge sie mylic ... :aloha:
Najpier zbadam temat Silniczka krokowego,jak nie pomoze to będe probował wyregolowac gaznik...Slyszałem tez ze jakies dysze moga byc zapchane i dlatego gasnie ???
A stozek mam juz dobry rok,i temat wczesniej był ok,to ze gasnie pojawiło sie dosłownie z 2 tyg temu...
Jak ogarne temat,to podziele sie info,co było...Pozdro
a moze na benie sie zalewa i dlatego gasnie...mialem kiedys ibize(na gazniku) z gazem i po ok roku jazdy na gazie po przelaczeniu na bene nie chciala jezdzic(na gazie smigala b.dobrze)
u mnie to samo ... to kwestia regulacji gaznika... (jakies podcisnienie tam jest czy cos takiego) musisz jechac do mechanika .. on musi ustawic na zimnym silniku oborty, a potem ustawic na cieplym... ja zostawielm samochod na 2 dni i mi to zrobil ... do tego regulacja zaworow.. i zplacilem za wszystko 70 zl.. ewentualnie mozesz sobie ustawic ddelikatnie na rpzepustnicy... ale to tka na krotka mete ...najlpeij jec do mecha..
Nie chcę zakładać nowego tematu i naprawdę nie mam już siły szukać czegoś co będzie odpowiadało temu problemowi...
Jakiś czas temu miałem problem podobny jak założyciel tematu - dojeżdżałem do np. skrzyżowania, zwalniałem, sprzęgło, redukcja i silnik gasł. Wyczyszczony i wyregulowany został gaźnik, przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą wyregulowane zawory. Wszystko było pięknie aż do dziś. Wracałem do domu i musiałem jeszcze podskoczyć w jedno miejsce. Po drodze trochę jej wstawiałem, bo nie ukrywam, że się spieszyłem. Dojechałem do skrzyżowania, chcę skręcać, a silnik już nie chodzi. Wystarczy na niższych obrotach wcisnąć sprzęgło by poleciały na ryj i Hanka zgasła.
Macie może jakieś diagnozy? Może to kable? Świece też zostały wymienione... RATUNKU, bo nerwy mi puszczą i ją podpalę :mad:
Lescheck1202
21-10-08, 16:58
Witam mam nadzieje ze jeszczcze ktos kto sie zna tu wejdzie i zobaczy...
moj problem jest nastepujacy... na benzynce obroty Hani faluja (D13b2) - wszyscy mowia ze to krokowy... ale krokowe mam juz 2 sprawne bo jutro to przerabialem... nic nie mozna z tym zrobic komputer nie pokazuje bledow zadnych. na Gazie natomiast sprawa wyglada tak ze im dluzej auto chodzi tym obroty wyzsze... na poczatku gasnie... a pozniej dochodzi do 2tys... nie wiem juz co z tym zrobic i jesli nikt mi nie pomoze to bede musial udac sie do jakichs fachmanow moze oni cos poradza...
z gory dzieki za pomoc
a próbowałeś przedmuchiwać gaźnik? mnie jeszcze wczoraj szlag jasny trafiał (patrz poprzedni post) a dziś po kilkuset metrach wszystko było ok. podjechałem do mechaniora a ten ze stoickim spokojem powiedział, że najprawdopodobniej coś siedziało w dyszy gaźnika i dlatego tak Hanka szalała. miałem ochotę faceta uściskać :D
Lescheck1202
21-10-08, 19:09
niestety to nie gaznik bo czyscilem wszystko co sie dalo nawet wymienilem na inny gaznik i nic to nie dalo... nie znam sie ale musze chyba sprawdzic napiecia w kablach bo cos mam wrazenie ze to moze kabel co do krokowego dochodzi nie styka... albo od lambdy...
Może samodiagnostyka coś powie? Moja Hanka już teoretycznie pracuje bez zarzutu, ale i tak się za to wezmę...
niestety to nie gaznik bo czyscilem wszystko co sie dalo nawet wymienilem na inny gaznik i nic to nie dalo... nie znam sie ale musze chyba sprawdzic napiecia w kablach bo cos mam wrazenie ze to moze kabel co do krokowego dochodzi nie styka... albo od lambdy...
Jezeli chodzi o obroty w d13 , falowanie itp ... Za to wszystko odpowaida
- Kable WN
- Silniczek krokowy
- Regulacja gaznika/przeczyszczenie
Jezeli masz dobrze wyregulowanu gaz,obroty i jezeli na benzynie trzyma obroty przy 1000 i to wszystko wyzej bedziesz mial dobrze to musi chodzic idealnie !!!
A to ze na postoju (gaz) obroty czasami wzrostaja , to ten temat ma wiekszosc d13 z gazem,więc bez paniki !!!
Może samodiagnostyka coś powie? Moja Hanka już teoretycznie pracuje bez zarzutu, ale i tak się za to wezmę...
Ja juz ten temat opanowalem , tz wolnych obrotow na benzynie....
Dokladne przeczyszczenie krokowego i jest ręczna regulacja obrotow na benzynie..
Za gaznikiem jest takie czarne plastikowe pokretlo,przekręc w prawo to obroty wzrastają !!!
Powodzenia...