Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obroty w d13b2

zimek
09-04-08, 20:36
jak ustawic obroty na benzynie w d13b2 by nie gasł za kazdym razem... ??
Powiem tylko ze mam puszke o d15b2 i stozek,ale to chyba nie problem,temat pojewil sie od niedawna,wczesniej było dobrze...Gdy zimny w miare trzyma obroty,ale po nagrzaniu,gasnie.....Auto jes na gazie,ale na gazie trzyma idealnie obroty...Jak Ustawic i gdzie moze byc przyczyna....
Prosze o pomoc......

Dino83
09-04-08, 21:50
Jezeli mozesz jechac a na wolnych obrotach gasnie, to znaczy zapchany albo niesprawny silniczek krokowy. Chyba, ze nie masz go podpiete to inna bajka.

Skoti
10-04-08, 09:16
Jeszcze jest sprawa regulacji gażnika jednak nie wiem czy czasem nie pojawią się problemy z jazdą na gazie. Dodam że posiadałem identyczny problem i zwykła regulacja gażnika wystarczyła.

kj-19871
10-04-08, 11:29
Nie wiem czy sie myle czy nie ale tez moze byc od stożka ... moze masz go w złym miejscu lub za duzo powietrza silnik dostaje... taki problem miał moj kolega w Renault 19 stozek +gaz ... ale moge sie mylic ... :aloha:

zimek
10-04-08, 13:15
Najpier zbadam temat Silniczka krokowego,jak nie pomoze to będe probował wyregolowac gaznik...Slyszałem tez ze jakies dysze moga byc zapchane i dlatego gasnie ???
A stozek mam juz dobry rok,i temat wczesniej był ok,to ze gasnie pojawiło sie dosłownie z 2 tyg temu...
Jak ogarne temat,to podziele sie info,co było...Pozdro

Matek-skc
13-04-08, 14:22
a moze na benie sie zalewa i dlatego gasnie...mialem kiedys ibize(na gazniku) z gazem i po ok roku jazdy na gazie po przelaczeniu na bene nie chciala jezdzic(na gazie smigala b.dobrze)

michal288
13-04-08, 19:05
u mnie to samo ... to kwestia regulacji gaznika... (jakies podcisnienie tam jest czy cos takiego) musisz jechac do mechanika .. on musi ustawic na zimnym silniku oborty, a potem ustawic na cieplym... ja zostawielm samochod na 2 dni i mi to zrobil ... do tego regulacja zaworow.. i zplacilem za wszystko 70 zl.. ewentualnie mozesz sobie ustawic ddelikatnie na rpzepustnicy... ale to tka na krotka mete ...najlpeij jec do mecha..

Włóczykij
20-10-08, 19:53
Nie chcę zakładać nowego tematu i naprawdę nie mam już siły szukać czegoś co będzie odpowiadało temu problemowi...

Jakiś czas temu miałem problem podobny jak założyciel tematu - dojeżdżałem do np. skrzyżowania, zwalniałem, sprzęgło, redukcja i silnik gasł. Wyczyszczony i wyregulowany został gaźnik, przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą wyregulowane zawory. Wszystko było pięknie aż do dziś. Wracałem do domu i musiałem jeszcze podskoczyć w jedno miejsce. Po drodze trochę jej wstawiałem, bo nie ukrywam, że się spieszyłem. Dojechałem do skrzyżowania, chcę skręcać, a silnik już nie chodzi. Wystarczy na niższych obrotach wcisnąć sprzęgło by poleciały na ryj i Hanka zgasła.
Macie może jakieś diagnozy? Może to kable? Świece też zostały wymienione... RATUNKU, bo nerwy mi puszczą i ją podpalę :mad:

Lescheck1202
21-10-08, 16:58
Witam mam nadzieje ze jeszczcze ktos kto sie zna tu wejdzie i zobaczy...
moj problem jest nastepujacy... na benzynce obroty Hani faluja (D13b2) - wszyscy mowia ze to krokowy... ale krokowe mam juz 2 sprawne bo jutro to przerabialem... nic nie mozna z tym zrobic komputer nie pokazuje bledow zadnych. na Gazie natomiast sprawa wyglada tak ze im dluzej auto chodzi tym obroty wyzsze... na poczatku gasnie... a pozniej dochodzi do 2tys... nie wiem juz co z tym zrobic i jesli nikt mi nie pomoze to bede musial udac sie do jakichs fachmanow moze oni cos poradza...
z gory dzieki za pomoc

Włóczykij
21-10-08, 17:09
a próbowałeś przedmuchiwać gaźnik? mnie jeszcze wczoraj szlag jasny trafiał (patrz poprzedni post) a dziś po kilkuset metrach wszystko było ok. podjechałem do mechaniora a ten ze stoickim spokojem powiedział, że najprawdopodobniej coś siedziało w dyszy gaźnika i dlatego tak Hanka szalała. miałem ochotę faceta uściskać :D

Lescheck1202
21-10-08, 19:09
niestety to nie gaznik bo czyscilem wszystko co sie dalo nawet wymienilem na inny gaznik i nic to nie dalo... nie znam sie ale musze chyba sprawdzic napiecia w kablach bo cos mam wrazenie ze to moze kabel co do krokowego dochodzi nie styka... albo od lambdy...

Włóczykij
22-10-08, 07:49
Może samodiagnostyka coś powie? Moja Hanka już teoretycznie pracuje bez zarzutu, ale i tak się za to wezmę...

zimek
22-10-08, 09:08
niestety to nie gaznik bo czyscilem wszystko co sie dalo nawet wymienilem na inny gaznik i nic to nie dalo... nie znam sie ale musze chyba sprawdzic napiecia w kablach bo cos mam wrazenie ze to moze kabel co do krokowego dochodzi nie styka... albo od lambdy...

Jezeli chodzi o obroty w d13 , falowanie itp ... Za to wszystko odpowaida
- Kable WN
- Silniczek krokowy
- Regulacja gaznika/przeczyszczenie

Jezeli masz dobrze wyregulowanu gaz,obroty i jezeli na benzynie trzyma obroty przy 1000 i to wszystko wyzej bedziesz mial dobrze to musi chodzic idealnie !!!
A to ze na postoju (gaz) obroty czasami wzrostaja , to ten temat ma wiekszosc d13 z gazem,więc bez paniki !!!

Może samodiagnostyka coś powie? Moja Hanka już teoretycznie pracuje bez zarzutu, ale i tak się za to wezmę...

Ja juz ten temat opanowalem , tz wolnych obrotow na benzynie....
Dokladne przeczyszczenie krokowego i jest ręczna regulacja obrotow na benzynie..
Za gaznikiem jest takie czarne plastikowe pokretlo,przekręc w prawo to obroty wzrastają !!!
Powodzenia...