Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie o dziwne piszczenie /skrzypienie

darius_bizi
21-01-14, 21:54
Witam , po remoncie mojego b16 zrobiłem jak na razie 75 km nie przeciążając silnika (jazda pomiędzy 2-3 k rpm ) . W zakresie 2200-2300 dochodzi spod maski dziwne piszczenie / skrzypienie . Zastanawia mnie czy panewka może skrzypieć lub piszczeć czy to raczej niemozliwe ? Jestem chyba przewrażliwiony po tym remoncie . Oczywiście nic nie stuka i nie puka , ew. chodzi trochę jak diesel ale to dlatego , że jeszcze zapłon nie jest dobeze ustawiony i zawory grają deliaktnie . Z góry dziękuję za pomoc .

redcode
21-01-14, 22:17
Oczywiście nic nie stuka i nie puka , ew. chodzi trochę jak diesel ale to dlatego , że jeszcze zapłon nie jest dobeze ustawiony i zawory grają deliaktnie .

Przepraszam za offtopic, ale mógłbyś pisać ogłoszenia do moto-allegro ;) Sprzedałbyś tam wszystko.

darius_bizi
21-01-14, 22:19
Dobrze wiedzieć :D Ale w dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi ...

Gr4b3Q
21-01-14, 23:21
Paski ? Wszystko napięte jak trzeba ?

darius_bizi
22-01-14, 09:24
Paski są nowe i to na pewno nie one . czy możliwe , że pompa wspomagania pracuje głosniej w tym przedziale (popiskuje mi lekko ) ? Albo np łożysko wyciskowe ? ( na jałowym zauważyłem , że piszczy i po wciśnięciu sprzęgła ustaje )

motomaniak1988
22-01-14, 09:57
Skoro ustaje dźwięk po wciśnięciu sprzęgła to prawdopodobnie łożysko jak piszesz ;p
a tak z ciekawości zapytam olej w skrzyni jest ? ;)

Gr4b3Q
22-01-14, 10:28
Paski są nowe i to na pewno nie one . czy możliwe , że pompa wspomagania pracuje głosniej w tym przedziale (popiskuje mi lekko ) ? Albo np łożysko wyciskowe ? ( na jałowym zauważyłem , że piszczy i po wciśnięciu sprzęgła ustaje )

U mnie też paski były nowe i po tygodiu zaczęły piszczeć - za słabo je napiąłem.

motomaniak1988
22-01-14, 10:47
U mnie też paski były nowe i po tygodiu zaczęły piszczeć - za słabo je napiąłem.
akurat tego nie brałem pod uwagę bo myślałem ze kolega dobrze paski naciągnal ;p ale może być tak jak piszesz ;)

darius_bizi
22-01-14, 13:16
Paski są na 100 % ok . Olej nowiutki , świerzo zalany mtf 2l . Czyli na razie nie ma się czym martwić . Rozmawialem ze znajomym to panewki skrzypią jak są za ciasno skręcone ( u mnie zgodnie z manualem) i do tego praktycznie od razu po odpaleniu po czasie zaczynają stukać , a ja już zrobiłem 75 km więc skoro do tej pory było dobrze to powinno być ok . Musze się przyjrzeć temu łożysku ale to za jakiś czas po dotarciu ...szkoda , że nie zauważyłem tego przed wyciągnięciem silnika ; /