Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13Z6 opadające obroty

MrCk
21-01-14, 20:12
Witam, pacjent to Civic 5g z D13Z6
Dolot to parówka, regulowane koło rozrządu, wydech 2 cale, lekkie koło zamachowe

Problem wygląda tak:
http://www.youtube.com/watch?v=bwIDn02gzMc

Do tego faluje czasami podczas gdy auto się nagrzewa (ssanie)

Spędziłem przy tym aucie kilka godzin i to co było zrobione do tej pory to:
- Regulacja TPS na 0% na jałowym bo ktoś się bawił nim
- Wymiana uszczelki kolektora ssącego
- wymiana uszczelki przepustnicy
- wyczyszczenie FITV i wyregulowanie
- wymiana Krokowego (podmieniane były 3 krokowce, z czego 2 na pewno sprawne bo z moich aut...)

Żadne z tych zabiegów nic nie pomogło.

Jest tez dziwny objaw, bo nie da się wyregulować wolnych obrotów wg manuala, czyli odpinamy krokowy, regulujemy na ok 600obr i podpinamy krokowy i wtedy powinno być te 750 czy tam 850 jak jest to w tym przypadku.
Po odpięciu krokowego i skręceniu śrubki regulacyjnej do wartości 600 auto faluje że prawie gaśnie od falowania

I to mnie właśnie zastanawia, że auto faluje bez krokowego....

Ma może ktoś jakieś sugestie ?

Muzyk-Grzes
21-01-14, 20:22
A mapke kto ci robił? Jesli to nie problemy z FITV lub IACV a co za tym idzie powietrzem to może błąd jest po stronie mapy paliwowej?

motomaniak1988
22-01-14, 09:50
A może pompa paliwa, coś z ciśnieniem na listwę ? Sprawdź układ ssania w przepustnicy mi się kiedyś termostat rozkręcil wewnątrz i tez obroty wariowaly.
albo jak kolega wyżej pisze coś z mapami.

MrCk
22-01-14, 12:06
A mapke kto ci robił?
To nie moje autko od tego zacznijmy

Mapa pochodzi od użytkownika Jogal, który tez przerabiał tego kompa i jest tam wgrana mapa podobno z jego d13z6
Zgrałem ta mapę, i mapa jak to mapa, trzeba by podłączyć sondę i sprawdzić AFR jak ona wypada akurat w tym silniku, bo tego jeszcze nie zrobiłem

Sprawdź układ ssania w przepustnicy mi się kiedyś termostat rozkręcil wewnątrz i tez obroty wariowaly.
FITV sprawdzone, wiec odpada.

Na razie rzuciłem luźny temat, aby debatować co można jeszcze sprawdzić, to może i komuś się to przyda :)