Zobacz pełną wersję : Niedogrzany silnik
Podczas ostatnich opadów śniegu (za oknem -5'C) zrobiłem musiałem trochę pojeździć samochodem i mam problem bo silnik jest niedogrzany. Do tej pory zależnie od temperatury na dworze i stylu jazdy nagrzewał się po 3-10km ale teraz kiedy jest poniżej zera i warunki na drodze zmuszają do tego żeby jechać powoli z włączonym ogrzewaniem, zauważyłem że pomimo przejechania 30km wskazówka zatrzymała się na 1/4 skali, żeby mieć ciepło w samochodzie musiałem jechać na 3 biegu z obrotami 3-4tys a to nie sprzyja ekonomii, nawet po przejechaniu 50km wskazówka nie podniosła się do normalnego poziomu.
Wysrany termostat czy ten typ tak ma że słabo się nagrzewa?
Wysrany termostat
Najpewniej ...
Takato czy Tama, nie pamietam ale dobre termostaty robią.
Wygląda to na termostat , nie domknięty i zaczynasz jazdę na otwartym głównym obiegu , lub za wcześnie się otwiera .Zacznij od stanu płynu w układzie.
Mialem to samo ostatnio i pomogła wymiana termostatu za 28 zl :d
kaczka208D
20-01-14, 14:58
Też obstawiam termostat, wymień bo drogi nie jest, a zapewne pomoże :)
Jak stoisz dłużej na światłach lub w korku to temperatura rośnie a gdy jedziesz enonomicznie lub na wysokim biegu to spada?
Na 99,9% termostat.
A jak temp dochodzi do prawie srodka w ciagu przejechania 2 km?
W mieście?
To dobrze :)
poza miastem.
Troszkę za szybko, może czujnik lekko przekłamuje.
Jedź na ogrzewaniu na zero i gdy wskazówka zacznie się podnosić to odkręć je na full. Powinna na chwilę lekko opaść a potem znów zacznie rosnąć.
Ale to że wskazówka jest na właściwym poziomie nie oznacza że silnik jest już w pełni rozgrzamy i można pałować.
Koledzy którzy mają pomontowane dokładne wskaźniki temp wody i/lub oleju obserwują, że pełne nagrzanie silnika następuje po 7-9km jazdy.
Wskaźnik na desce pokazuje mam przybliżoną wartość tylko. Nie jest dokładny.
Do roboty wyjezdzam o 5 rano...przejade dosłownie 2km i juz wskzowka prawie do połowy, nadmuch grzeje cieplutkim. A ssania nie uzywam bo ni maa...
tak jak koledzy wczesniej pisali na 99% termostat ale taka moja rada nie kupuj taniego termostatu lec od razu w oryginał bo przy dobrych wiatrach potrzyma rok a moze byc i tak ze miesiac i znowu padnie...( wiem z własnego doswiadczenia) jak to sie mowi co jest tanie to jest drogie :)
Do roboty wyjezdzam o 5 rano...przejade dosłownie 2km i juz wskzowka prawie do połowy, nadmuch grzeje cieplutkim. A ssania nie uzywam bo ni maa...
Grzał sie temu tak szybko bo zapłon zbytnio przyspieszony, po ustawieniu musze przejechac od 4-6km by osignoł swa prawidłową temp...
Dzisiaj zabiorę się za wymianę termostatu, bo muszę jeździć bez ogrzewania albo trzymać silnik powyżej 3k rpm żeby trzymał temperaturę :P
Wlecał termostat TAMA i jak ręką odjął :)