Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niedogrzany silnik

MarcinWL
20-01-14, 09:52
Podczas ostatnich opadów śniegu (za oknem -5'C) zrobiłem musiałem trochę pojeździć samochodem i mam problem bo silnik jest niedogrzany. Do tej pory zależnie od temperatury na dworze i stylu jazdy nagrzewał się po 3-10km ale teraz kiedy jest poniżej zera i warunki na drodze zmuszają do tego żeby jechać powoli z włączonym ogrzewaniem, zauważyłem że pomimo przejechania 30km wskazówka zatrzymała się na 1/4 skali, żeby mieć ciepło w samochodzie musiałem jechać na 3 biegu z obrotami 3-4tys a to nie sprzyja ekonomii, nawet po przejechaniu 50km wskazówka nie podniosła się do normalnego poziomu.

Wysrany termostat czy ten typ tak ma że słabo się nagrzewa?

probestic
20-01-14, 09:54
Wysrany termostat

Najpewniej ...
Takato czy Tama, nie pamietam ale dobre termostaty robią.

CRX1
20-01-14, 10:48
Wygląda to na termostat , nie domknięty i zaczynasz jazdę na otwartym głównym obiegu , lub za wcześnie się otwiera .Zacznij od stanu płynu w układzie.

RPK
20-01-14, 11:06
Mialem to samo ostatnio i pomogła wymiana termostatu za 28 zl :d

kaczka208D
20-01-14, 14:58
Też obstawiam termostat, wymień bo drogi nie jest, a zapewne pomoże :)

Szczery
20-01-14, 16:03
Jak stoisz dłużej na światłach lub w korku to temperatura rośnie a gdy jedziesz enonomicznie lub na wysokim biegu to spada?
Na 99,9% termostat.

Jookoozzz
20-01-14, 16:42
A jak temp dochodzi do prawie srodka w ciagu przejechania 2 km?

Szczery
20-01-14, 17:11
W mieście?
To dobrze :)
poza miastem.
Troszkę za szybko, może czujnik lekko przekłamuje.

Jedź na ogrzewaniu na zero i gdy wskazówka zacznie się podnosić to odkręć je na full. Powinna na chwilę lekko opaść a potem znów zacznie rosnąć.

Ale to że wskazówka jest na właściwym poziomie nie oznacza że silnik jest już w pełni rozgrzamy i można pałować.
Koledzy którzy mają pomontowane dokładne wskaźniki temp wody i/lub oleju obserwują, że pełne nagrzanie silnika następuje po 7-9km jazdy.
Wskaźnik na desce pokazuje mam przybliżoną wartość tylko. Nie jest dokładny.

Jookoozzz
21-01-14, 00:00
Do roboty wyjezdzam o 5 rano...przejade dosłownie 2km i juz wskzowka prawie do połowy, nadmuch grzeje cieplutkim. A ssania nie uzywam bo ni maa...

eu4ya
23-01-14, 21:26
tak jak koledzy wczesniej pisali na 99% termostat ale taka moja rada nie kupuj taniego termostatu lec od razu w oryginał bo przy dobrych wiatrach potrzyma rok a moze byc i tak ze miesiac i znowu padnie...( wiem z własnego doswiadczenia) jak to sie mowi co jest tanie to jest drogie :)

Jookoozzz
23-01-14, 21:44
Do roboty wyjezdzam o 5 rano...przejade dosłownie 2km i juz wskzowka prawie do połowy, nadmuch grzeje cieplutkim. A ssania nie uzywam bo ni maa...

Grzał sie temu tak szybko bo zapłon zbytnio przyspieszony, po ustawieniu musze przejechac od 4-6km by osignoł swa prawidłową temp...

MarcinWL
25-01-14, 10:17
Dzisiaj zabiorę się za wymianę termostatu, bo muszę jeździć bez ogrzewania albo trzymać silnik powyżej 3k rpm żeby trzymał temperaturę :P

MarcinWL
25-01-14, 18:04
Wlecał termostat TAMA i jak ręką odjął :)